NATO’da gündem: Batı silahlarıyla Rusya’yı nasıl vurabiliriz?

NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, 30 Mayıs Perşembe günü Çek Cumhuriyeti'nin başkentinde iki gün süren gayrı resmi bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıda Ukrayna'ya destek ve temmuz ayında Washington'da yapılacak NATO zirvesinin hazırlıklarını görüşüldü

NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları, Ukrayna'ya destek ve temmuz ayında Washington'da yapılacak NATO zirvesinin hazırlıklarını görüşmek üzere 30 Mayıs Perşembe günü Çek Cumhuriyeti'nin başkentinde iki gün süren gayrı resmi bir toplantıda bir araya geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantıdan kısa bir süre önce yaptığı açıklamada “Ukrayna'nın müttefikleri, tedarik ettikleri silahlarla Rusya'yı vurmasına izin vermeli” dedi. Stoltenberg “Meşru müdafaa hakkı Ukrayna dışındaki meşru askeri hedeflerin vurulmasını da kapsamaktadır. Örneğin Rusya sınırında bulunan ve Ukrayna güçlerine karşı saldırılar düzenleyen askeri hedefler” diyerek Ukrayna’ya silah veren NATO ülkelerinin, Rusya topraklarındaki hedefleri vurmalarına izin vermeleri çağırısında bulundu.

NATO şefinin açıklamasına Rusya’nın tepkisi geçilmedi. Kremlin perşembe günü yaptığı açıklamada ABD, NATO ve bazı Avrupa ülkelerinin Ukrayna'yı, savaşı sürdürmeye teşvik ettiklerini söyledi. Perşembe günü Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov basına yaptığı açıklamada "Kuzey Atlantik İttifakı üyesi ülkeler, özellikle de ABD ve diğer Avrupa başkentleri, son günlerde ve haftalarda yeni bir tırmanma döngüsüne girdiler" dedi. Bazı Batılı ülkeleri, Ukrayna'ya tedarik edilen silahların Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılmasına izin vermeyi kabul ederek birkaç haftadır gerilimin alevlerini körüklemekle suçlayan Peskov “Elbette tüm bunların kaçınılmaz sonuçları olacak ve nihayetinde gerilimi tırmandırma yoluna giren ülkelerin çıkarlarına çok zarar verecektir.” dedi.

WASHINGTON TUTUMUNU DEĞİŞTİRDİ

Daha önce buna karşı çıkan ABD tutumunu değiştirdi. Joe Biden, Harkov bölgesindeki Rus saldırılarına karşılık olarak Ukrayna'nın Rus topraklarındaki hedefleri belirli koşullara tabi olarak vurmasına onay verdi. AFP’nin haberine göre Amerikalı bir yetkili, "Başkan kısa süre önce ekibinden Ukrayna'nın Harkov bölgesinde karşı saldırı için Amerikan silahlarını kullanabilmesini sağlamalarını istedi” dedi ancak ABD'nin Ukrayna'nın Rus topraklarında derinlemesine saldırılar düzenlemesine karşı çıkmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Avrupa’da Batı silahlarıyla Rusya’nın vurulmasının başını çeken Fransa Cumhurbaşkanı Macron Almanya ziyaretinde “artık bu kısıtlamalar kaldırılmalıdır” açıklamasında bulunmuştu. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ise Kiev'e tedarik edilen Alman silahlarının Rusya topraklarında kullanılmasına yönelik vetosunu açıkça kaldırmadığını açıklamış ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin ısrarla talep ettiği, kendi ürettiği uzun menzilli füzeler olan Taurus'u Ukrayna'ya vermeyi reddettiğini tekrarlamıştı.

İTALYA’NIN TEPKİSİ

İtalya’dan ise NATO Genel Sekreterinin açıklamasına karşı sert bir cevap geldi. İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini “NATO bizi Rusya'da öldürmeye zorlayamaz ve kimse bizi İtalyan askerlerini Ukrayna'da savaşmaya ya da ölmeye göndermeye zorlayamaz.” dedi. Salvini, "Eğer gidip Ukrayna'da savaşmak istiyorlarsa, Stoltenberg, Emmanuel Macron ve savaş isteyen tüm pilotlar gitsin" diye ekledi. Ulusal Birlik Partisi Lideri Marine Le Pen, Macron’un Ukrayna’nın Rusya topraklarındaki askeri hedefleri vurma çağırısına şiddetle karşı çıkarak Macron'u "Rusya ile kafa kafaya savaşa girmek" istemekle suçladı.

NATO Dışişleri Bakanları ayrıca temmuz ayında Washington'da yapılacak NATO zirvesine hazırlanıyor ve Ukrayna'ya uzun vadede yardım etmek için 100 milyar avroluk bir paketi tartışıyor olacaklar. Ancak bazı müttefik ülkeler Stoltenberg tarafından başlatılan bu önerinin içeriğini sorguluyor. Öte yandan Müttefikler Ukrayna'ya askeri yardımın koordinasyonunun ABD'den NATO'ya devredilmesi fikri üzerinde daha fazla birleşmiş görünüyorlar.

Sonraki Haber