NATO Rusya ile çatışmaya hazırlanıyor

Macaristan Başbakanı Orban, ülkesinin Rusya ile doğrudan bir çatışmaya yol açabilecek eylemlerde yer alma niyetinde olmadığını söyledi. Orban, Ukrayna’daki savaşla ilgili durumun da Birinci ve İkinci Dünya Savaşı öncesindeki havayla benzediği belirtti

Macar Lider Viktor Orban, ülkesinin NATO'daki rolünü yeniden değerlendirdiğini, zira üye ülkeleri Ukrayna çatışmasına dahil edebilecek duruma itiraz ettiklerini vurguladı.

Cuma günü yerel Kossuth Radyosu'na konuşan Orban, ülkesinin Ukrayna konusundaki tutumu nedeniyle ABD liderliğindeki askeri blok içinde zaten katılımcı olmayan bir ülke konumuna düşürüldüğünü ve Budapeşte'nin şimdi üyeliğini korumak için yasal yollar üzerinde çalıştığını, ancak katılmadığı NATO operasyonlarına katılmama hakkını da saklı tuttuğunu belirtti.

‘FAALİYETLERE KATILMADAN NATO ÜYESİ OLMAK’

Orban, kendileri için yeni bir formül aradıklarını açıkladı. Macar Lider, "Macaristan'ın pozisyonu yeniden tanımlanmalı, avukatlarımız ve yetkililerimiz Macaristan'ın blok toprakları dışındaki NATO faaliyetlerine katılmadan bir NATO üyesi olarak varlığını sürdürmesine izin vermenin yolları üzerinde çalışıyorlar. NATO içinde barış yanlısı bir güç olarak konumumuz için yeni bir yaklaşım, yeni bir tanım yaratmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

‘SAVAŞ İÇİN ISINMA VAR’

Başbakana göre, Ukrayna ihtilafıyla ilgili olarak medyada yer alan duygu yüklü yayınlar ve Batılı siyasetçilerin açıklamaları ile Birinci ve İkinci Dünya Savaşları öncesindeki atmosfer arasında "endişe verici benzerlikler" var.

"Bugün Brüksel ve Washington'da olanlar... olası bir doğrudan askeri çatışma için ısınma gibi görünüyor. Buna rahatlıkla Avrupa'nın savaşa girme hazırlığı diyebiliriz" diyen Orban, NATO içinde, bloğun çatışmaya katılımını daha da arttırması için en iyi yolları değerlendiren çalışma grupları olduğunu da sözlerine ekledi.

Orban bu eylemlerin nihai sonucunun AB, NATO ve Rusya arasında doğrudan bir çatışma olabileceği konusunda uyardı ve bu çatışmanın nükleer güçleri de kapsayacağı için bunu "korkunç bir ihtimal" olarak değerlendirdi.

Macar lider, “Birisi bana bu çatışmayı izole etmek yerine - çünkü bu iki Slav halkı arasındaki bir savaştır, Ukrayna tarafındaki tüm argümanlara rağmen - neden bu savaşın içine atlamayı seçtiğimizi söylesin?” sorusunu sordu.

‘RUSYA’NIN SALDIRMA İHTİMALİ SON DERECE ZAYIF’

Orban, NATO’nun üye ülkeleri saldırganlara karşı savunmak amacıyla kurulduğunu, kendi toprakları dışında savaş yürütmek için kurulmadığını belirtti. Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'yı yenmesi halinde Avrupa'ya saldırabileceği yönündeki iddialarını da yorumlayan Orban, bunun gerçekleşme ihtimalinin son derece zayıf olduğunu ve bu uyarıların sadece Ukrayna ihtilafına doğrudan müdahil olmak için bir bahane teşkil ettiğini söyledi.

Macaristan, Şubat 2022'deki çatışmanın başlangıcından itibaren NATO'nun Ukrayna'yı finanse etmesine ve silahlandırmasına karşı çıktı. Ülke, hem Brüksel hem de Washington'dan gelen baskılara rağmen Kiev'e herhangi bir silah göndermedi ve topraklarının bu silahların teslimatı için kullanılmasına izin vermedi. Budapeşte ateşkes ve çatışmaya diplomatik bir çözüm bulunması çağrısında bulundu.

‘BLINKEN SALDIRMAK İÇİN BASKI YAPIYOR’

New York Times'ın perşembe günü ismini açıklamadığı ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerindeki hedeflere Amerikan silahlarıyla saldırmasına izin verilmesi için Başkan Joe Biden yönetimine baskı yapıyor.

Beyaz Saray'a göre bu konudaki yasak, ABD silahlarının Washington'un Rus toprakları olarak kabul ettiği topraklarda kullanılması halinde bir tırmanma ve potansiyel olarak Üçüncü Dünya Savaşı'nı tetikleyeceği endişesiyle konuldu. Gazete içeriden kaynaklara dayandırdığı haberinde Blinken'in bu ayın başlarında Kiev'e yaptığı "ayıltıcı" ziyaretin ardından bu yasağın kaldırılmasını savunduğunu yazdı.

Ukraynalı yetkililer, Amerikan silahlarıyla sınır ötesindeki Rus güçlerini hedef alamamalarının, birliklerinin Harkov bölgesindeki son Rus ilerleyişini engelleyememesine yol açtığını iddia etti.

KİEV’DEN LOBİ FAALİYETİ

Kiev, Beyaz Saray'a bu konuda baskı yapmak için ABD Kongre’sinde bir lobi kampanyası başlattı ve milletvekilleri arasında bazı müttefikleri var. Bir grup temsilci pazartesi günü Savunma Bakanı Lloyd Austin'e Ukrayna'nın talebinin kabul edilmesi çağrısında bulunan bir mektup imzaladı.

Salı günü Kongre'de yapılan bir oturumda Senatör Michael McCaul, ABD'nin Ukrayna'ya hibe ettiği ATACMS füzelerinin, Kiev'in bunları Rusya içinde kullanmasına izin verilmesi halinde vuruş menzilini gösteren bir harita gösterdi. Belirtilen bölgeyi Rus birlikleri için bir "sığınak bölge" olarak nitelendirdi ve Biden yönetimini Ukraynalıların ellerini arkadan bağlamakla suçladı.

Sonraki Haber