NATO, Rusya'ya karşı Türk deniz gücünü sınıyor

NATO güçleri, Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz'de süren Dynamic Mariner-Mavi Balina-Nusret 2022 Tatbikatı ile önümüzdeki dönem NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı görevini üstlenecek Türk Donanması'nın harekat hazırlık seviyesini değerlendiriyor

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 11 Eylül'de başlayan ve Doğu Akdeniz ile Adalar Denizi’nde düzenlenen Dynamic Mariner-Mavi Balina-Nusret 2022 Tatbikatı devam ediyor.

Tatbikat ile Ocak 2023’te NATO Mukabele Kuvveti (NRF) Deniz Unsur Komutanlığı (MCC) görevini üstlenecek Türk Donanması ile İspanya Deniz Kuvvetleri amfibi unsurlarının harekâta hazırlık seviyesi değerlendiriliyor. Bu kapsamında kurulan Türk Yüksek Hazırlık Seviyeli Deniz Görev Kuvveti (TURMARFOR), çeşitli platformlarıyla birlikte tatbikatta yer alıyor. Görev Kuvveti'ne yerli ve milli olarak üretilmiş amfibi tank çıkarma gemimiz TCG Sancaktar komuta ediyor.

Türkiye'nin, söz konusu NATO görevini 1 Ocak 2023 itibarıyla İngiltere’den devralması bekleniyor.

22 EYLÜL’DE SONA ERECEK

11 ve 12 Eylül'de Aksaz Deniz Üs Komutanlığında liman eğitimleri ve koordinasyon toplantıları ile başlayan tatbikatta, dün itibarıyla Harekâta Hazırlık ve Kuvvet Entegrasyon eğitimleri ile Fiilî Silah Atışları'na başlandı. 17 Eylül'e kadar sürecek bu aşamanın ardından 18-22 Eylül tarihleri arasında Adalar Denizi ve Doğu Akdeniz’de eş zamanlı olarak 'Bölgesel Deniz Kontrolünün Sağlanması', 'Kritik Altyapıların Korunması', 'Deniz Güvenliği ve Deniz Ulaştırma Hatlarının Korunması ile Hibrit/Asimetrik Tehdide Karşı Koyma' eğitimlerini içeren 'Çok Tehditli Ortamda Harekât' eğitimleri icra edilecek.

Tatbikatın Basın Günü; 15 Eylül’de TCG Sancaktar gemisinde yapılacak.

AKDENİZ'DEKİ EN BÜYÜK TATBİKAT

Tatbikata Türkiye’den Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının yanı sıra Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da katılıyor. NATO üyesi 15 ülke de tatbikatta yer alıyor.

Bu yıl Akdeniz’de icra edilen en büyük NATO tatbikatı olan Nusret 2022’de; 52 gemi, dört denizaltı, 34 uçak, 16 helikopter, iki İHA, Amfibi Deniz Piyade Birlikleri, SAT/SAS Görev Timleri, kıyı birlikleri ve Tatbikat Kontrol Merkezi dâhil yaklaşık 8 bin personel görev yapıyor.

300 BİN ASKERE ÇIKARILACAK

NATO Mukabele Kuvveti (NFR), NATO’nun 2002’de Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’daki zirvesinde alınan kararla kuruldu. NFR yaklaşık 40 bin askerden oluşuyor fakat 28 Haziran 2022'de Madrid'de düzenlenen zirvede, bu kuvvetin 300 bin askere çıkarılması kararlaştırıldı. Bir de bu kuvvete bağlı ve NATO'nun “mızrak ucu” olarak tabir edilen, doğrudan Rusya'ya karşı kurulan “Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Kuvveti (VJTF)” bulunuyor. Bu kuvvetin kara unsurlarının komutası 2021'de Türkiye'deydi. 2022'de Fransa'ya devredildi, 2023'te ise Almanya'ya geçecek. Deniz gücünün komutasını ise 2023'te Türkiye devralacak. Hava gücü 2025'te Türkiye'nin komutası altında olacak.

Sonraki Haber