NATO savaşta yeni bir aşama istiyor

Genel Sekreter Stoltenberg, Kiev'in müttefik silahlarıyla Rus topraklarını vurma yasağının kalkması gerektiğini savundu. Moskova, İsveçre’deki sözde barış konferansına katılacak ülkeleri Stoltenberg’in ifadelerini unutmamaya çağırdı.

Atlantik ittifakının şefi Jens Stoltenberg İngiliz The Economist'e verdiği demeçte, “Müttefiklerin Ukrayna'ya hibe ettikleri silahların kullanımına getirdikleri bazı kısıtlamaları kaldırmayı düşünmelerinin zamanı geldi.” dedi. NATO Genel Sekreteri'ne göre “Kiev’in bu silahları Rusya topraklarındaki meşru askeri hedeflere karşı kullanma imkanını elinden almak, Ukrayna’nın kendini savunmasını çok zorlaştırır.”

Stoltenberg NATO üyelerinin çatışmaya doğrudan taraf olmadan Ukrayna'nın savunmasına destek vererek jeopolitik dengeyi sağlayabileceklerini ileri sürerek, “Ukrayna'ya eğitim veriyoruz, silah ve mühimmat sağlıyoruz ancak NATO topraklarından Ukrayna'da savaş operasyonlarına doğrudan katılmayacağız. Bu farklı bir şey.” ifadelerini kullandı.

'GERİLİMİ ARTTIRMAK YANLIŞ'

İtalyan Savunma Bakanı Guido Crosetto, La Stampa'ya verdiği mülakatta Stoltenberg'in çağrısını yorumlarken, “Şu anda zaten dramatik olan gerilimi arttırmanın yanlış olduğuna inanıyorum” dedi. Crosetto sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Putin Ukrayna'yı fetheder ise bu neredeyse otomatik olarak 3. Dünya Savaşı'nı başlatacaktır. Ukrayna'ya yardım savaşın çıkmasını önlemeye hizmet eder. Ancak bu yardım, derhal bir ateşkes ve barış masasının kurulması olasılığını açık bırakacak şekilde yapılmalıdır.”

Rusya'ya direkt müdahale taraftarı Baltık ülkelerinden Letonya'nın Dışişleri Bakanı Baiba Braze konuyu ilişkin olarak şunları söyledi: “Letonya, Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkının Rusya'daki meşru askeri nesnelere saldırma hakkını da içerdiği konusunda NATO Genel Sekreteri ile tamamen hemfikirdir. Stoltenberg'i destekliyoruz”.

'BU AÇIKLAMALARI UNUTMAYIN'

ABD Başkanı Joe Biden ise cumartesi günü Stoltenberg'in demeçleri yayınlandıktan sonra “Ukrayna'daki savaşta Amerikan askeri yok. Bunu böyle tutmaya kararlıyım.” açıklamasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise İsviçre'de düzenlenecek ve Rusya'nın katılmayacağı sözde barış konferansına davet edilen tüm delegasyonların Stoltenberg'in “NATO ülkelerini Kiev rejiminin Rusya'daki hedeflere yönelik saldırıları üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaya çağıran açıklamalarını unutmamalarında fayda var.” dedi.

PEKİN'İ DE HEDEF ALDI

Jens Stoltenberg'in bir başka demeci de pazar günü Alman yayını Die Welt'te yayımlandı. Bu sefer Pekin'i Moskova'ya makine parçaları, mikroelektronik ve diğer teknolojileri satmakla suçlayan Genel Sekreter şunları söyledi: “Çin, Batı ile iyi ilişkiler sürdürmek istediğini söylüyor. Pekin aynı zamanda Avrupa'daki savaşı körüklüyor.”

Çin'in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre Pekin'in Ukrayna'daki çatışmanın bir tarafı olmadığını ve sürekli olarak barışı ve savaşa siyasi bir çözüm bulunmasını desteklediğini söyledi. Liu şunları söyledi: “Çin ne Ukrayna'daki çatışmayı yaratan taraftır ne de bu çatışmanın bir tarafıdır. Ukrayna konusunda Çin'in tutumu adil ve objektif olmuştur. Barış görüşmelerini ve siyasi bir çözümü teşvik etmek için aktif olarak çalışıyoruz.”

Sonraki Haber