NATO tatbikatına Türkiye de katılacak

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, NATO'nun Soğuk Savaş dönemi sonrası en büyük askeri tatbikatı olan Steadfast Defender 24 Tatbikatı'nın 12 Şubat-31 Mayıs arasındaki 2. sahasının bazı kısımlarına Türkiye’nin de katılacağını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları gündemde yer alan gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. NATO’nun yapacağı en büyük tatbikat olarak bilinen Steadfast Defender-24 tatbikatı ile ilgili sorular üzerine Bakanlık kaynakları şu bilgileri paylaştı: “Tatbikatın amacı; kolektif savunmaya yönelik müşterek eğitim icra etmek, müttefik birliklerin yığınaklanma ve muharebe yeteneklerini test etmek ve müşterek harekatın icrası konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlamaktır. Söz konusu tatbikat, 22 Ocak-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında iki safhadan ve bir çok alt tatbikattan oluşmaktadır. 1’inci Safha (Atlantik/Norveç) 11 Şubat-14 Mart tarihleri arasında, müttefik kuvvetlerin Avrupa’ya stratejik intikali ile kuvvet koruma ve hasar kontrolünün sağlanması maksadıyla gerçekleştirilecek."

İSVEÇ, UKRAYNA, JAPONYA VE AVUSTRALYA DA OLACAK

Kaynaklar tatbikatın 2. safhası ve Türkiye'nin bu tatbikatta yer alıp almayacağına ilişkin şunları söyledi: "2’nci Safha (Doğu Avrupa) ise, 12 Şubat-31 Mayıs tarihleri arasında, Avrupa içinde intikal ile NATO Mukabele Kuvvetlerinin (NMK) Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Kuvveti (VJTF) Alarm ve Yığınaklanma Tatbikatı olarak icra edilecek. Türkiye bu tatbikatın ikinci safhadaki bazı kısımlarına katılım sağlayacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığımız ve Özel Kuvvetler Komutanlığımız personelinin iştirak etmesi planlanmıştır. Tatbikata 31 NATO müttefiki dışında İsveç, Ukrayna, Japonya ve Avustralya’nın katılması da planlandı. İsveç, NATO Ortak Ülkesi olarak zaten uzun yıllardır bir çok tatbikata katılıyor. Ortak Ülke olarak bu tatbikata da katılacaklar.“

ABD'DEN F-16 TEDARİKİ

Kaynaklar, ABD Başkanı Biden’in Türkiye’ye F-16 satışına onay verilmesi için Kongreye yazdığı tavsiye mektubu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“F-16 tedariki konusunda; Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın Acil Harekat İhtiyacı kapsamında 40 adet F-16 Blok-70 tedariki ve 79 uçağa Viper modernizasyonu için istek mektupları ilk olarak 30 Eylül 2021’de, ABD Savunma İşbirliği Ofisi (ODC-T)’ne iletilmiştir. Halihazırda her iki projenin Teklif ve Kabul Mektupları için resmî Kongre onay sürecinin ABD tarafından başlatılması beklenmektedir. ABD Başkanı Biden tarafından kongreye satışın onaylanması yönünde tavsiye mektubu gönderilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Asıl yapılması gereken kongreye bununla ilgili talebin gönderilmesi ve resmi sürecin kongre üzerinden başlatılması. Sürecin olumlu şekilde sonuçlanması beklentimizi bir kez daha ifade ediyoruz."

Sözleşmeli erlerin maaşları ile ilgili sorular üzerine Bakanlık kaynakları şunları ifade etti:

“Sözleşmeli erler profesyonel görev yapmak üzere istihdam ettiğimiz personelimizdir. Sözleşmeli erlik 7 yıl ile sınırlı bir görevi kapsıyor. Son yapılan zamlarla en düşük sözleşmeli er maaşı 34 bin 217 TL’den başlıyor. Görev yaptığı yer ve sınıfına göre 53 bin 957 TL’ye kadar çıkıyor. Görevi değişik sebeplerle bırakan Sözleşmeli erlerimize görev yaptıkları süre dikkate alınarak tazminat da ödeniyor. İlk hizmet yılında ayrılanlara 97 bin 628, yedinci hizmet yılı sonunda ayrılanlara ise 966 bin 375 TL tazminat ödemesi yapılıyor. Ayrıca görevi çeşitli nedenlerle bırakan uygun nitelikteki personelin kamuda yeniden istihdam edilebilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordinasyonda bulunuluyor.”

'HAVADAKİ İHA BAŞARISINI DENİZDE DE İSTİYORUZ'

MSB kaynakları, yakında Deniz Kuvvetleri’nin envanterine yeni insansız deniz araçlarının dahil olacağına dair bir soru üzerine şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle geliştirilen yerli ve milli savunma sanayi ürünü silah sistemleri Türk Silahlı Kuvvetlerimizin imkan ve kabiliyetleri her geçen gün artmakta bu kapsamda Deniz Kuvvetlerimiz de her geçen gün kazandığı yeni platform ve yeteneklerle gücüne güç katarak Mavi Vatan’daki hak ve menfaatlerimizi korumaya devam etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin havada yakaladığı İHA/SİHA başarılarını denizde de yakalamak istiyoruz. İnsansız deniz araçlarının etkin bir şekilde kullanımına yönelik konsept çalışmaları ile farklı kabiliyetlerde insansız deniz araçlarının envantere katılması için çalışmalarımız devam ediyor."

'BÖLGEMİZDEKİ HER GELİŞMEYİ TAKİP EDİYORUZ'

Kaynaklar, ABD’nin Suriye’den birliklerini çekeceğine dair iddialara ilişkin de, “Bu konuda resmi açıklamaları beklemek lazım. Resmi açıklamayı ve uygulamayı görmeden bu tarz haberlere ihtiyatla yaklaşılması gerekiyor. Biz savunma ve güvenlik konularında bölgemizdeki her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

RESMEN BAŞLADI

NATO'nun Soğuk Savaş dönemi sonrası en büyük askeri tatbikatı olan Steadfast Defender 24 başladı. NATO'dan yapılan açıklamada, ABD'ye ait havuzlu çıkarma gemisi USS Gunston Hall'ın Virginia eyaletindeki Norfolk'tan hareket ettiği ve bir dizi operasyonun ardından Atlantik'in diğer yakasına ulaşacağı belirtildi. Tatbikat kapsamında bu ay içinde Kanada'nın Nova Scotia eyaletine bağlı Halifax'tan HMCS Charlottetown fırkateyninin de Avrupa'ya hareket edeceği bildirilen açıklamada, İttifak'ın güçlerini Kuzey Amerika'dan Atlantik'in diğer yakasına taşıyarak Avrupa-Atlantik bölgesini takviye yeteneğini göstereceği ifade edildi. NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli, “Steadfast Defender 24 Tatbikatı birliğimiz, gücümüz ve birbirimizi, değerlerimizi ve kurallar temelli uluslararası güveni koruma kararlılığımızın açık bir göstergesi olacak.” değerlendirmesinde bulundu. Yaklaşık 90 bin askerin katılacağı tatbikatın 31 Mayıs'a kadar süreceği bilgisi verildi. NATO'nun Soğuk Savaş dönemi sonrası en büyük tatbikatının Rusya ile muhtemel savaş senaryolarını içermesi ve kolektif savunmaya dair 5. Madde'nin işlenmesi öngörülüyor. NATO'nun Soğuk Savaş döneminde son büyük tatbikatı, 1988'de 125 bin katılımcıyla gerçekleştirilen “REFORGER” olmuştu.

Sonraki Haber