NATO ve Rusya’dan eşzamanlı nükleer tatbikat

Ukrayna’nın “kirli bomba” hazırladığı iddiasının tartışıldığı bir ortamda NATO ve Rusya, eşzamanlı olarak nükleer caydırıcılık tatbikatları düzenliyor.

NATO’nun her sene düzenlediği “Steadfast Noon” tatbikatı bu yıl 17 Ekim’de başlamıştı. Avrupa’nın kuzeybatısında yapılan tatbikat, ev sahibi Belçika’nın yanı sıra Kuzey Denizi ve İngiltere’nin hava sahasını da kapsıyor. 14 ülkenin 60’a yakın uçağının katılımıyla yapılıyor. Dördüncü ve beşinci nesil savaş jetleri ile gözetleme ve tanker uçaklarının dışında ABD’nin nükleer silah taşımak için üretilen B-52 uzun menzilli bombardıman uçakları, bu sene de tatbikatta yer alıyor.

NATO’DAN TÜRK UÇAĞI MESAJI

NATO Müttefik Hava Komutanlığı (AIRCOM), 30 Ekim’de sona erecek tatbikatla ilgili önceki gün dikkat çekici bir sosyal medya paylaşım yaptı. Türk Hava Kuvvetlerine ait tanker uçağın bulunduğu bazı savaş uçaklarının fotoğraflarına da yer verdi. Fotoğraflardan birinde ay yıldız desenli kask takmış bir Türk savaş uçağı pilotu olması dikkat çekti. ABD’nin Türkiye’ye Rusya’yla yakın ilişkileri yüzünden yaptırım baskısı yaptığı ve nükleer gerilimin tırmandığı bir dönemde bu fotoğraf tercihi, ABD’nin verdiği bir mesaj olarak yorumlandı.

Tatbikat öncesinde yapılan duyuruda, “NATO'nun 30 Ekim'e kadar sürecek olan tatbikatı, rutin ve tekrar eden bir eğitim faaliyetidir. Herhangi bir güncel olayla bağlantılı değildir.” denilmişti. Ayrıca haziran ayına Madrid Zirvesi’nde kabul edilen yeni stratejik konseptte nükleer silahlara yapılan vurguya uygun bir tatbikat düzenlendiği belirtilmişti.

RUSYA, WASHINGTON’U BİLGİLENDİRDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın “Grom” (Şimşek) tatbikatı kapsamında, kıtalararası balistik füze fırlatma (ICBM) ve denizaltından fırlatılan balistik füze (SLBM) denemesi yapacağı konusunda Washington’u bilgilendirdiğini açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü Ned Price, basın toplantısı sırasında, Pentagon’un bu konuda bir açıklama yaptığıyla ilgili soruya, “Bu, Rusya’nın gerçekleştirdiği rutin bir tatbikat. Rusya, sebepsiz saldırganca bir şekilde nükleer tehditlerde bulunurken bizi bilgilendirerek sürpriz faktörünü ortadan kaldırıyor ve yanlış hesaplama risklerini en aza indiriyor.” dedi.

Pentagon yetkilileri de Rusya’nın her yıl yaptığı rutin bir tatbikat olduğunu söyledi.

‘UYARI GERİ ADIM ATTIRDI’

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitri Polanski, Moskova’nın “kirli bomba” planları ifşasından sonra Ukrayna’nın çalışmalarını yavaşlattığını duyurdu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın yaklaşan teftişine kadar Kiev’in çalışmaları örtbas edebileceğini belirten Polanski, Ukraynalı Telegram kanallarındaki yazışmalar incelendiğinde oluşan panik havasının görülebileceğini söyledi.

“Kirli bomba” olarak anılan radyoaktif silahların sanıldığı kadar karmaşık bir cihaz olmadığını kaydeden Polanski, teftişten geçtikten sonra yine bu bombayı üretme ve kullanma risklerinin “son derece yüksek” olduğunu ifade etti.

Sonraki Haber