NATO'dan çağrı: Avrupa için 'Askeri Schengen' geliyor, Rusya uyarıyor

NATO-Rusya çekişmesinde yeni perde. Üst düzey NATO yetkilisi Korgeneral Sollfrank, Avrupa'nın bir 'Askeri Schengen' programına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Korgeneral'e göre Eski Kıta, olası uluslararası tehditleri daha Avrupa'ya ulaşmadan çözebilmeli. Moskova'dan cevap gecikmedi: Sonuçları olur.

NATO Müşterek Sürdürme ve Etkinleştirme Komutanlığı (JSEC) Başkanı Korgeneral Alexander Sollfrank, Reuters'a verdiği son röportajda olası krizler ya da savaşlar karşısında Avrupa'nın hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Sollfrank, "Barış zamanında yapmadıklarımızı kriz ya da savaş zamanlarında hiç yapamayız" dedi.

5. MADDEYE ATIF YAPTI

Sollfrank, Schengen siyasi bölgesine benzer bir askeri serbest geçiş alanı olan "Askeri Schengen" fikrini dile getirerek, askeri güçlerin AB'nin büyük bir bölümünde sınırsız hareket etmesine izin verilmesini istiyor. Hep etkin ve hazırlıklı olmanın önemini vurguladıktan sonra NATO'nun ittifakı savaşa sokan kolektif savunma maddesine atıfta bulunarak şunları söyledi: "Hep önde olmalıyız. 5. Madde devreye girmeden çok önce kendimizi hazırlamalıyız."

Zorlukların altını çizen Sollfrank, doğu kanadında hızlı birlik hareketlerine duyulan ihtiyaçtan ve mühimmat, yakıt, yedek parça ve malzeme için depolar kurulması gerekliliğinden bahsetti.

'SADECE GERİLİMİ TIRMANDIMAYA YARAR'

Moskova'nın cevabı ise gecikmedi. Korgeneral'in sözlerine Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov şu şekilde yanıt verdi: "Atlantik İttifakı ülkemizi her zaman bir koşullu düşman olarak gördü. Şimdi ise ülkemizi açık bir düşman olarak görüyor. Bu 'Askeri Schengen' projesi Avrupa'da gerilimi tırmandırmakdırmaktan başka işe yaramaz ayrıca sonuçları da olacaktır."

Rusya defalarca NATO'yu kendi güvenliği için bir tehdit olarak nitelendirmiş ve Kiev'in Atlantik ittifakının hedefleri için kullanıldığını belirtmişti.

Sonraki Haber