NATO’dan kışkırtıcı çıkış

Stoltenberg Ukrayna’daki savaşın kritik bir aşamaya girdiğini ve askerlere yeni talimatlar verileceğini açıkladı. Sekreter ayrıca Türkiye-Yunanistan konusunda diyalog çağrısı yaptı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki günkü Kiev ziyaretinin ardından Brüksel'deki NATO karargahına gitti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Blinken, ‘Rusya’ya karşı geri durmayacağız’ dedi.

Stoltenberg de NATO’nun yüz binlerce personelini yüksek hazırlık seviyesine geçireceklerini söyledi. NATO’nun doğudaki varlığını da artıracaklarını belirten Stoltenberg, hava ve deniz kuvvetlerine dikkat çekti.

‘DURMANIN MALİYETİ YÜKSEK’

Blinken, Stoltenberg ile yaptığı açıklamada “Kremlin'in saldırganlığına karşı durmanın maliyeti yüksekken, geri durmanın maliyeti daha da yüksek olacaktır...” ifadelerini kullandı. Kışın yaklaşmasıyla birlikte Avrupa’da gazsız kalma korkusu yaşanıyor. Bu soruna da işaret eden Blinken, “Avrupalı dostlarımızı muhtaç (soğukta açıkta) bırakmayacağız.” dedi. Blinken, herkesin odak noktasında Rusya’nın olması gerektiğini, bu ülkenin transatlantik ittifakın ötesinde bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

‘MUAZZAM SAYIDA RUS KUVVETİ VAR’

Ukrayna’daki durumu ele alan Blinken, Rus kuvvetlerinin sayısının artmasına işaret etti. “Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği takviyeler, büyük bedel ödediğini gösteriyor.” diyen Blinken “Ukrayna'da muazzam sayıda Rus kuvveti var ve maalesef Devlet Başkanı Vladimir Putin, trajik, korkunç bir şekilde gösterdi ki, Rusya'ya büyük bedel ödetme pahasına çok sayıda insanı bunun içine atacak.” açıklamasını yaptı.

Blinken ayrıca Ukrayna'ya ABD desteğinin süreceğini, son olarak 2,2 milyar dolar yardım yapacaklarını hatırlattı.

Blinken, "Rusya'nın saldırganlığını bitirmenin tek yolu diplomasidir ancak şu anda diplomasi yürütebileceğime dair bir işareti Rusya'dan göremiyoruz. Ancak bunun zamanı geldiğinde Ukrayna en güçlü durumunda olmalı." dedi.

YUNANİSTAN KONUSUNDA ‘DİYALOG’ DEDİLER

Blinken ve Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan’ın farklılıklarını diyalog yoluyla çözmesini istediklerini söyledi.

Blinken, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğe yönelik soruya karşılık şunları dile getirdi:

“Her iki ülke de hayati öneme sahip müttefiklerdir ve ABD’nin dostlarıdır. Farklılıkları bulunuyor. Bu farklılıkların yapıcı şekilde diyalog yoluyla çözüldüğünü görmek isteriz. Geçmişte böyle oldu. Yine bu şekilde çözmelerini bekliyoruz.”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise "Türkiye ve Yunanistan çok değerli iki müttefik. NATO'ya birçok farklı şekilde katkıda bulunuyorlar. Aralarındaki farklılıklar elbette diplomatik yollarla çözülmelidir." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg ayrıca NATO'da Türkiye ve Yunanistan arasında herhangi bir tehlikeli durumu engellemek için gerginliği düşürme mekanizması kurulduğunu ve bunun daha önce kullanıldığını anımsattı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA

İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusunu da değerlendiren Blinken, müttefikler arasında üyelik için geniş bir uzlaşı bulunduğunu, sürecin ilerlediğine inandığını söyledi. Stoltenberg de Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya kabul edilmesine ilişkin protokolün ittifaka üye 30 ülkeden 24'ünün onayladığını söyledi.

Sonraki Haber