NATO saldırganlıkta vites yükseltiyor
NATO, kurulduğu günden bu yana düzenlediği tatbikatların en büyüğünü 12-23 Haziran'da Almanya ve Doğu Avrupa’da yapacak. Air Defender 23'e 10 binden fazla havacı ile 250’den fazla savaş uçağı katılacak. Tatbikatta 5. madde senaryosu işlenecek.
NATO, saldırgan tutumunda vites yükseltiyor. İttifak, 12-23 Haziran tarihlerinde bugüne kadarki en büyük hava konuşlandırma tatbikatını düzenleyecek.
“Air Defender 23” adlı tatbikat için ABD Hava Kuvvetlerinden yaklaşık 110 uçak, Atlas Okyanusu’nun diğer yakasından Avrupa’ya gelecek. Bunlara ek olarak Avrupa’daki NATO ülkelerinden 80 uçak, uluslararası ortaklardan da 60 uçağın tatbikatta yer alması öngörülüyor. Tatbikat boyunca günde ortalama 250 sorti yapılacağı belirtiliyor. Ayrıca 25 ülkeden havacılar 20’den fazla tipteki uçakla tatbikatta görev alacak. Bunlar arasında F-35, F-18, F-16, A-10, Eurofighter ve Gripen gibi uçak tipleri bulunuyor. Toplamda 25 ülkeden 10 binden fazla asker ile 250 uçağın katılacağı tatbikat için Alman, Çek ve Hollanda hava üsleri kullanılacak.
Tatbikatla İttifak'ın hava savunmasının güçlü tutulması, havadaki güçlü caydırıcılığın sürdürüldüğüne dair mesaj verilmesi ve Atlantik’in iki yakasının uyumunun sağlamlaştırılması hedefleniyor.
Tatbikatta ayrıca İttifak'a katılmayı umut eden İsveç ve Japonya'nın da yer alması bekleniyor.
TÜRKİYE 3 F-16 GÖNDERDİ
Air Defender 23'e katılmak üzere Türkiye'den de 3 adet F-16 Almanya'ya gönderildi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, “12-23 Haziran 2023 tarihleri arasında, Almanya'da icra edilecek Air Defender 23 Tatbikatı’na katılacak 151’inci Filo Komutanlığımıza ait 3 adet F-16 uçağımız, Merzifon'dan kalkarak Schleswig Hava Üssü/Almanya'ya ulaştı.” denildi. Uçaklarımızın tatbikatın hangi safhalarında yer alacağı ise şimdilik bilinmiyor.
TATBİKATIN SENARYOSU
Tatbikat boyunca, NATO'nun meşhur 5. maddesi simule edilecek. 5. madde, örgüte üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngörüyor. Senaryoya göre de “Doğudaki bir askeri ittifak Almanya'yı işgal ediyor.” ve müttefik hava kuvvetleri harekete geçerek işgale ortak yanıt veriyor. Alman Hava Kuvvetlerinin resmi internet sitesinde tatbikata ilişkin şu ayrıntılar yer alıyor:
“Alman topraklarında savaş operasyonları, kıt enerji kaynakları, pandemi ve enflasyon nedeniyle tükenmiş bir nüfus: Düşman bir askeri ittifak Almanya'nın bir bölümünü işgal ettiğinde nasıl tepki verebiliriz? Air Defender 23 tatbikatının jeopolitik başlangıç noktası budur.
“Gelecekte hayali bir yılda Almanya: NATO'nun doğudaki askeri ittifak OCCASUS ile yıllardır süren çatışması, Federal Cumhuriyet topraklarına ulaşır. Brückner örgütünün özel kuvvetleri ve OCCASUS'un diğer birlikleri Doğu'dan Almanya'ya girebilmiştir. Şu anda hava ve kara kuvvetleri Klebius bölgesinin tamamını, yani ülkenin yaklaşık dörtte birini elinde tutmaktadır. Ve bir sonraki taktiksel hamle şimdiden görünmektedir: OCCASUS ittifakı kuzeye, Baltık Denizi'ne doğru ilerlemeye ve Rostock Limanı'nı ele geçirmeye çalışır. Bunu yapmak için de sabotajlar ve havadan desteklenen özel kuvvet konuşlandırması kullanılıyor. Sonuç: Batı ittifakı, NATO Antlaşması'nın 5. maddesini yürürlüğe sokar.
“Kuzey Kutbu ile Karadeniz arasındaki hattı kapsayan çatışma bir süredir devam etmektedir. Murinus devleti ve müttefikleri Plumbeus, Griseus ve Cinereus devletleri ise ortak ticaret ve güvenlik anlaşmalarıyla birbirine bağlıdır. Doğu ittifakı NATO'yu zayıflatmak için önce ittifak bölgesinin komşuluğunda, örneğin Baltık Devletleri yakınlarında askeri varlığını güçlendirir. OCCASUS son olarak özel bir operasyonla NATO ittifakı toprakları dışındaki Otso eyaletine saldırır ve hızla ele geçirir.
“Daha sonra sempatizanlarının kamuoyunu etkilediği Almanya gibi NATO ülkelerini gözüne kestiren OCCASUS, başlangıçta hibrid savaşa yönelir. Enerji arzındaki sıkıntı, özellikle de enflasyon oranları hızla yükselirken, koronavirüs salgını nedeniyle zayıflamış olan Alman ekonomisi iyice zorlanmaktadır. Ancak Batı hava kuvvetleri en azından kuzey Almanya'ya doğru ilerlemeyi durduracaktır.
“Büyük tatbikat Air Defender'ın jeopolitik arka planını oluşturan senaryo için bu kadarı yeterli. Hayali senaryodaki çatışma çok daha karmaşık ve siyasi, ekonomik ve medya düzeylerini de kapsıyor olsa da, Alman Hava Kuvvetlerinin himayesindeki çok uluslu tatbikatın odak noktası açıkça bunlar. Büyük ölçekli tatbikatın özü, ordunun havada dirençli bir şekilde tepki verme ve hareket etme yeteneğini test etmek ve örneğin halkı orta menzilli füzelerden koruyabilmektir. Tatbikatlar esas olarak Almanya, Kuzey Denizi ve Baltık Denizi üzerindeki üç uçuş koridorunda gerçekleştirilecek - havadan yakıt ikmali ve alçak seviye uçuşlar da dahil.”
KALİNİNGRAD'A UÇULMAYACAK
Bu devasa operasyonda, hayali senaryodan da anlaşılacağı üzere, Rusya ile olası bir çatışma durumunda hava kuvvetlerinin Avrupa'ya hızlı şekilde takviyesi ve NATO hava sahasının savunulması senaryoları tatbik edilecek. Tatbikata ilişkin çarşamba günü bir basın toplantısı da düzenleyen Alman ve Amerikalı yetkililer, tatbikatın Rusya gibi potansiyel düşmanları etkilemeyi amaçlayan bir güç gösterisi olduğunu açıkça söyledi.
Basın toplantısında konuşan ABD Hava Muhafızları Direktörü Korgeneral Michael A. Loh, tatbikatın caydırıcılığın ötesine geçtiğini ifade etti. Tatbikatın, çoğu Ortadoğu'da görev deneyimi kazanmış olan genç ABD'li havacıların Avrupa'daki müttefiklerle ilişki kurmaları ve farklı bir askeri senaryoya hazırlanmaları için bir fırsat olacağını söyleyen Loh, “Yani bu artık büyük bir güce karşı, büyük bir güç rekabetine girmenin ne anlama geldiğini ortaya koymakla ilgili.” dedi.
Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz ise tatbikatın tamamen savunma stratejileri üzerine kurulu olduğunu iddia etti. NATO'nun eğitimlerine karşı Rusya'nın askeri faaliyetlerinde bir artış beklemediklerini belirten Gerhartz, “NATO topraklarının bir kırmızı çizgi olduğunu gösteriyoruz ve bu toprakların her santimetrekaresini savunmaya hazırız. Buna rağmen Kaliningrad'a yönelik herhangi bir uçuş yapmayacağız.” bilgisini paylaştı.
Bunun dışında Berlin'de konuşan ABD'nin Almanya Büyükelçisi Amy Gutmann da “Bu, izleyen herkes için kesinlikle etkileyici olacak bir tatbikat ve biz bunu kimseye izletmiyoruz.” dedi. Gutmann, “Bu tatbikat NATO'daki müttefik gücümüzün ilk müdahalede ne kadar çevik ve hızlı olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde gösterecektir.” ifadelerini kullandı. “Herhangi bir dünya liderinin bu ittifakın gücü açısından gösterdiklerini dikkate almaması beni oldukça şaşırtırdı.” diyen Gutmann, “Buna Sayın Putin de dâhil.” diye ekledi.
SİVİL UÇUŞLAR ETKİLENECEK
Tatbikat nedeniyle sivil uçuşların da etkilenmesi bekleniyor. Korgeneral Ingo Gerhartz, ağırlıklı olarak Kuzey ve Baltık Denizi hattında yaklaşık 2 bin uçuş planlandığını ifade etti. Gerhartz, “Bu aksaklıkları kabul etmeliyiz.” diyerek “güvenliğin bir bedelinin olduğunu” vurguladı.