NATO'dan Ukrayna'ya hava savunma desteği
NATO ülkelerinin savunma bakanları, Ukrayna'ya askeri destek, silah stoklarının doldurulması ve kritik altyapıların korunması gibi ana başlıklarda görüşmelerin yapıldığı toplantıların ikinci gününde bir araya geldi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Brüksel'deki karargahta düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ikinci günündeki oturumlar öncesi basına açıklama yaptı.
Stoltenberg, NATO müttefiklerinin verdiği ve 50 ülkenin katıldığı Ukrayna Savunma Temas Grubundan çıkan Ukrayna'ya destek ve "daha fazla hava savunma sistemi verileceği" mesajının önemine vurgu yaptı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda alınan ve Rusya'nın Ukrayna bölgelerini yasa dışı ilhakını kınayan kararı memnuniyetle karşıladığını dile getiren Stoltenberg, bunun kurallar temelli uluslararası düzenin savunulması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
ABD Savunma Bakanı Austin de BM Genel Kurulundan çıkan karar hakkında Stoltenberg'in sözlerine katıldığını söyledi.
Ukrayna'ya desteğin süreceğini yineleyen Austin, NATO müttefiklerinin de desteği artıracağına yönelik açıklamalarından memnuniyet duyduğunu aktardı.
Austin ayrıca gelecekte İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katıldığını görmeyi beklediklerini ifade etti.
NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ikinci gününde NATO Nükleer Planlama Grubu da toplandı, ayrıca NATO üyeliği başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya'nın katılımıyla Kuzey Atlantik Konseyi Bakanlar Toplantısı düzenlendi.
AVRUPA SEMA KALKANI ANLAŞMASI
Diğer yandan NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılan 15 ülkenin savunma bakanları, “Avrupa Sema Kalkanı Girişimi” kurulması için bir niyet mektubu imzaladı. Girişimde yer alan NATO müttefiki ülkeler Almanya, İngiltere, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya ve Romanya oldu.
Almanya öncülüğündeki girişim, hava savunma ekipmanları ve füzelerini ortak satın almayla Avrupa hava ve füze savunma sistemi kurulmasını hedefliyor.
NATO'dan yapılan açıklamada, bu girişimin NATO'nun entegre hava ve füze savunmasını güçlendireceği bildirildi.
NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, konuyla ilgili açıklamasında, “Bu taahhüt, Rusya'nın Ukrayna'da sivillerin ölümüne ve kritik altyapıların tahrip olmasına yol açan acımasız ve ayrım gözetmeyen saldırılarına şahit olduğumuz günümüzde daha da hayati öneme sahiptir.” ifadesini kullandı.
NATO açıklamasında, girişime katılan ülkelerin birbirine uyumlu, hazır ve uygun maliyetli çözümlerle ortak hava savunma sistemleri geliştirebileceği belirtildi.