NATO’nun sitesinde nükleer savaş çağrısı

NATO, emekli bir Amerikalı savunma yetkilisi tarafından kaleme alınan bir makale yayınladı.Makale NATO’yu Rusya'ya karşı sınırlı bir nükleer savaşı yürütmeye ve kazanmaya çağırıyor.Yazar, ABD ve Çin'in Tayvan konusunda çatışması halinde, bunu Avrupa'da büyük çaplı bir savaşın izleyeceğini iddia etti

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Genelkurmay Başkanlığı'nda nükleer ve füze savunma başdanışmanı olarak görev yapmış olan Gregory Weaver’ın NATO’nun resmi sitesinde “nükleer caydırıcılığı” yazdı. Makale “NATO'nun nükleer caydırıcılığının sürdürülmesi için acil zorunluluk” başlığıyla 29 Eylül’de yayınlandı.

Weaver, Moskova'nın uzun süredir devam eden nükleer doktrininin aksine, Rusya'nın taktik nükleer silahları ya savaş alanındaki bir yenilgiyi önlemek ya da Ukrayna'da olduğu gibi konvansiyonel bir çatışmada hızlı bir zafer elde etmek için kullanabileceğini ileri sürdü. Böyle bir senaryoda Rus askeri liderliği, durumun "kontrolsüz bir şekilde geniş çaplı bir ABD-Rusya anavatan mübadelesine dönüşmesinden" korktuğu için Batı'nın aynı şekilde karşılık vermeyeceğini varsayacaktır.

‘NÜKLEER SAVAŞTAN KORKMAYALIM’

Weaver Batı'nın nükleer savaştan korkmak yerine onu kucaklaması gerektiğini savunuyor. NATO taktiksel bir Rus saldırısını caydırmak için savaş uçaklarını ve denizaltılarını taktik nükleer silahlarla donatmasını belirterek, "Rus liderliğini NATO'nun sınırlı nükleer ilk kullanıma askeri açıdan etkili nükleer yanıtlarımızla karşılık vermeye tamamen hazır olduğuna ikna etmelidir.” ifadelerine yer veriyor.

Rus nükleer doktrini, topraklarına veya altyapısına yönelik ilk nükleer saldırı durumunda ya da Rus devletinin varlığının nükleer veya konvansiyonel silahlarla tehdit edilmesi halinde nükleer silahlarının kullanılmasına izin vermektedir. Bu pozisyon 2010'dan beri değişmemiştir ve taktik nükleer silahların (NATO ve Rusya'nın topyekun bir değişim durumunda birbirlerine ateşleyecekleri stratejik nükleer silahlardan çok daha az güçlü olan) kullanımı için herhangi bir istisna getirmemektedir.

‘RUSYA-NATO MUHAREBESİ ÇIKABİLİR’

Nükleer kullanımla ilgili bu açık kurallara rağmen Weaver, ABD'nin Tayvan konusunda Çin'le savaşmakla meşgul olması halinde Rusya'nın Avrupa'daki NATO ülkelerine saldırabileceğini iddia etti ve bu senaryoyu daha fazla açıklama yapmadan olası olarak değerlendirdi.

“Uluslararası güvenlik ortamında süregelen köklü bir değişim de NATO'nun nükleer caydırıcılığının önemini arttırmaktadır.” diyen eski Pentagon yetkilisi şu ifadelere yer veriyor: “Çin'in hızlı nükleer yığınağı nedeniyle ABD ve müttefikleri nükleer çağda ilk kez yakında iki nükleer eş düşmanla karşı karşıya kalacaklardır. Çin'in yeni akran statüsü onlara Tayvan'a saldırmak için güven verirse, Rus liderler de bir başka nükleer akranın ABD ordusunun dikkatini dağıtabileceği düşüncesiyle NATO'ya saldırmak için bir fırsat görebilirler. NATO'nun Rusya'ya karşı mevcut konvansiyonel üstünlüğü bu senaryoda büyük ölçüde azalacak veya ortadan kalkacak ve NATO'yu Rusya'nın konvansiyonel üstünlüğüne karşı nükleer silahlara güvenmeye zorlayacaktır. Rusya, NATO'ya karşı bu tür fırsatçı konvansiyonel saldırıların başarısız olması durumunda, nükleer silah avantajının kesin bir askeri üstünlük ya da bir koz sağladığı sonucuna varırsa, bir Rusya-NATO savaşı çıkabilir.”

AVRUPA’YA DAHA FAZLA YIĞINAK

Buna karşı NATO'nun Avrupa'ya "daha derin hassas vuruş kabiliyetleri" taşımasını, Baltık ülkelerinde ve Doğu Avrupa'da "birkaç modern zırhlı tümen" kurmasını ve ABD onlara taktik nükleer silahlar gönderirken Avrupalı üyelere "daha fazla konvansiyonel kabiliyet sağlamaları" için baskı yapmasını öneriyor. Weaver, nükleer savaşın böyle bir çatışmanın yaşanacağı Avrupa ülkeleri üzerinde yaratacağı sonuçlardan ise bahsetmedi.

SAVUNMA BAKANI’NDAN ‘UCUZ SAVAŞ’ İTİRAFI

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren çarşamba günü Varşova Güvenlik Forumu'nda yaptığı açıklamada, Kiev'i silahlandırmanın Moskova'nın NATO'yu tehdit etmesini önlemenin uygun maliyetli bir yolu olduğunu söyledi.

Ollongren'e Washington'daki siyasi çekişmeler göz önüne alındığında ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'yı "ne kadar sürerse sürsün" desteklemeye devam edip edemeyeceği soruldu. Bakan şu yanıtı verdi: "Amerikan seçimlerinin nasıl gittiğini bekleyip görecekmişiz gibi davranamayız. Çünkü onlar da bir bakıma aynı çıkara sahipler. Elbette Ukrayna'yı desteklemek, bu rejimle Rusya'nın NATO ittifakı için bir tehdit oluşturmadığından emin olmanın çok ucuz bir yoludur. Ve bu desteği sürdürmek hayati önem taşıyor."

"Ukrayna'yı desteklemek bizim çıkarımıza, çünkü bu savaşı onlar veriyor, biz vermiyoruz" diyen Ollongren, NATO'nun da "elini taşın altına koyduğunu" kabul etti.

Ollongren kısa bir süre önce ABD'yi ziyaret ettiğini ve oradaki siyasi gelişmelerin endişe yarattığını, ancak Batı Avrupalıların Amerikalı meslektaşlarıyla konuşarak onları yola devam etmeye ikna etmeleri gerektiğini söyledi.

Sonraki Haber