NATO’ya prangalı ülke: Slovakya  

Slovakya orta Avrupa'da 5 buçuk milyon nüfusa sahip bir ülke. Eski Çekoslovakya'nın bir parçası. Dış politikada Atlantikçi çizgi hâkim. Slovakya da Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine 28 Eylül’de onay verdi. Slovakya, 15 Mart’ta NATO birliğinin ülkeye konuşlandırılmasını da onaylamıştı

RUSYA, SLOVAKYA’YI 'DOST OLMAYAN ÜLKE' İLAN ETTİ

Rusya "dostane" olmayan ülkeler listesini güncelledi. Yunanistan, Danimarka, Hırvatistan, Slovakya ve Slovenya yeni eklenen ülkeler oldu. Rusya, bu ülkelere ekonomik şartlar da getirdi. Bu ülkeler Rusya'ya borçlarını Rus para birimi "ruble" cinsinden ödemek zorunda olacak.

O ÜLKE BAYRAKTAR TB2'YE TALİP

Türkiye’nin dünyada hayranlık uyandıran, silahlı insansız hava aracı "Bayraktar TB2", Slovakya’nın da radarına girdi. Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Na, Türkiye’den Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) satın alınması için müzakerelerin başladığını duyurdu.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Slovakyalı heyetle görüşme yaptı. Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Slovakya Savunma Bakanı Nad, “Slovakya ordusuna insansız hava aracı tedarik etmek için çalışmalar sürüyor, bugün Sayın Bayraktar ile güzel bir görüşme gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

35 RUS DİPLOMAT SINIR DIŞI EDİLDİ

Slovakya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Bratislava Büyükelçiliğinde görevli 35 diplomatı sınır dışı etti. Rusya'nın Bratislava Büyükelçisi İgor Bratchikov da bakanlığa çağırılarak diplomatik nota verildi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Bu adım, Rusya Büyükelçiliği personelinin Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi, Slovakya Cumhuriyeti'nin çıkarları ve Rusya Federasyonu ile ortaklık geliştirme çabalarıyla çelişen faaliyetlerinin sürdürülmesine karşı verdiğimiz kaçınılmaz bir yanıttır. Daha önce yapılan sınır dışı kararlarına rağmen Rusya Büyükelçiliği çalışanlarının kurallara uymadığını görüyoruz. Ukrayna'daki savaşın derhal sona ermesinin ve Rus diplomatik misyonunun olağan ilkelere uygun olarak çalışmasının, ilişkilerimizi karşılıklı saygı ve karşılıklı yarara dayalı işbirliği temelinde inşa etmemize yeniden izin vereceğine inanıyoruz" denildi.

PATRİOT KARARI

Slovakya Savunma Bakanı Nad, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle NATO'nun doğu kanadının güçlendirilmesi amacıyla Almanya ve Hollanda'nın sağladığı Patriot hava savunma sistemlerinin geçici olarak Slovakya'ya gönderildiğini belirtti.

Hava savunma sisteminin Sliac kentindeki hava üssünde konuşlandırılacağını kaydeden Nad, bu kapsamda ülkede 2 bin 100 NATO askerinin görev yapacağını vurguladı.

Nad, Patriot hava savunma sisteminin ülkenin halihazırda sahip olduğu Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminin yerini almayacağını, sadece ülkenin hava sahasının korumasını güçlendireceğini kaydetti.

S-300'lerin yaşı, teknik durumu ve yetenekleri nedeniyle değiştirilmesinin planlandığını da belirten Nad, ülkesine başka bir hava savunma sistemi verilmesi halinde halihazırda sahip olduğu S-300'leri Ukrayna'ya vermeye hazır olduğunu aktardı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katıldıktan sonra Slovakya ve Bulgaristan’ı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ülkelerin elindeki S’300’leri Ukrayna’ya vermeyi önerdiği iddia edildi.

Sonraki Haber