Nazar var mıdır hurafe midir? Nazar değmesi ile ilgili hadisler

Toplumumuzda nazara inanmayıp bunu yalnızca bir hurafe olarak görenler olduğu gibi nazarın gerçekte var olduğunu ve hatta tehlikeli bir durum olarak görenler de vardır. Peki nazar gerçekten var mıdır?

Nazar var mıdır?

Özellikle de kıskanç ve kötü niyetli insanların beğendikleri ya da takdir ettikleri şeye haset ederek bakmaları ile nazarın daha çabuk değdiği kaçınılmaz bir gerçektir. Bu yüzden beğenilen bir şeye ısrarla bakılması durumunda o şeye ''Allah (c.c) istemediği sürece hiçbir şey olmaz'' manasına gelen “Maşaallah” denmesi önerilmektedir. 'Göz değmesi' olarak da tabir edilebilen nazar ile alakalı rivayet edilen hadislere baktığımızda; nazarın hak yani gerçek olduğu açık bir şekilde ortadadır. Özetle denilebilir ki; nazar, halk arasında bazı kimselerin sandığı gibi hurafe değil gerçektir.

Bunun kanıtı ise sahih kaynaklar olan Buhari, Müslim ve Ebu Davud'un İbn Abbas'tan rivayet ettikleri şu hadistir: "Göz değmesi haktır. Eğer kaderi (delip) geçecek bir şey olsaydı, bu, göz değmesi olurdu." [Müslim, Selam 42, (2188); Tirmizî, Tıbb 19, (2063)] Bir başka hadis kaynağında ise Hz. Aişe (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV) "(Göz değmesinden) Allah'a sığının. Zira göz değmesi haktır." buyurur.

NAZARA KARŞI NE SÖYLEMEK GEREKİR?

Büyük İslam alimleri de bereket amaçlı yapılan ''Allah mübarek eylesin, Allah hayırlı eylesin'' gibi duaların nazar etkisini kıracağı yönünde düşünmektedirler. Bilhassa çocukları üzerinde nazar değdirme potansiyeli en fazla olan ebeveynler, evlatlarını görüp beğendikleri her vakitte Maşaallah, barekallah gibi dualarda bulunmaları çok önemlidir.

Nazar değdiren ve kendisine nazar değmemesi için bir kimsenin yapması gereken ise şöyledir; “Gözü değene (ain) abdest alması emredilir, onun abdest suyu alınır, bununla göz değmesine uğrayan (main) yıkanırdı.” [Ebu Davud, Tıbb 15, (3880)]

Sonraki Haber