Nazım Hikmet'in kitaplarda yer almayan şiiri sergilendi: Gazetecilerin destanı

İstanbul'daki “120. Yaş Gününde Bilinmeyen Yönleriyle Basında Nâzım” sergisinde, vatan şairinin, Aydınlıkçıların o zamanki yayın organı olan Orak-Çekiç dergisinde yayımlanan şiirine yer verildi.

Aydınlıkçı Türk şair Nazım Hikmet 120. yaş gününde İstanbul Küçükçekmece'de düzenlenen “120. Yaş Gününde Bilinmeyen Yönleriyle Basında Nâzım” isimli sergi ile anılıyor. Hayatından kesitlerin yer aldığı sergide Nazım Hikmet'in daha önce hiç yayınlanmamış şiiri de yer alıyor.

Küçükçekmece Belediyesi, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde (SKSM) düzenlediği sergiyle, Türk şiirini ve Türkçeyi Dünya’ya tanıtan Aydınlıkçı şair Nâzım Hikmet Ran’ın 120. doğum gününü kutluyor.

Araştırmacı Deniz Dalkılınç ve Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç tarafından yaklaşık üç yıl süren çalışmaları sonucunda hazırlanan sergi, Nâzım Hikmet’in doğum günü olan 15 Ocak’ta açıldı. Sergide, Nazım Hikmet hakkında basında çıkan haberlerin yanısıra, gazete ve dergilerde yayımlanan şiir ve yazıları da bulunuyor. Nâzım Hikmet’in yaşadığı zaman dilimine âit dökümanlarla sınırlı olan sergi, sanatçının bilinmeyen birçok eserini ortaya koyuyor. Hikmet'in Çince, Almanca, Yunanca, Macarca, Rusça ve Fransızca dillerinde basılan kitaplarının da yer aldığı sergi 15 Şubat’a dek SKSM’de ziyarete açık kalacak.

KİTAP HAZIRLANIYOR

Aydınlık’a konuşan Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, sergide tüm bilgilere yer verilemediğini ancak sergi için kitap biçiminde bir katalog hazırladıklarını belirtti. Kitabın sergiden daha geniş bir içeriğe sahip olacağını belirten Özkılınç, Cemal Nadir’in çizdiği Nâzım Hikmet karikatürlerinin de yer alacağını söyledi. Hazırladıkları her sergi için bir kitap hazırladıklarını söyleyen Özkılınç, sergi bittiğinde bile kalıcı bir arşiv haline gelen bu katalogları talep eden araştırmacılara gönderdiklerini belirtti. Güney Özkılınç, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV), Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, İBB Atatürk Kütüphanesi ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

AYDINLIK’TAKİ YAZISI, ATATÜRK’E YAZDIĞI MEKTUP…

Sergide Nâzım Hikmet’in annesi Celile ve babası Hikmet’in evlenmeden ve Nâzım doğmadan önceki Selânik yıllarına ait bilinmeyenlerine ilişkin haberlerin yanı sıra, Nazım’ın eski Türkçe olarak yayınlanmış eserleri ile yabancı dergi ve gazetelerde hakkında çıkan haberler yer alıyor. Nazım Hikmet'in 1 Ocak 1925'te Aydınlık dergisinde yayımlanan yazısı ve Mustafa Kemal Atatürk'e yazdığı mektup da sergileniyor.

Nazım Hikmet'in hiçbir kitapta yer almayan, sadece 29 Ocak 1925'te Aydınlıkçıların çıkardığı Orak Çekiç isimli dergide “Destancı Arkadaş” ismiyle yayımladığı “Gazetelerin Destanı” isimli şiiri de sergileniyor.

GAZETELERİN DESTANI

Aldı Nevhid:

Tevhidime dikkatle bakın:

Ben durmak isterim ağzına halkın

Sofaların sarığından bir gelir.

Bana derler Hacı Hafız molla Velid.

Hoca, muhtar, imam, çömez bana hepsi mürid.

Tevhid-i efkâra benim bir perdedir.

Ben nerdeysem irtica o yerdedir.

Aldı Tanin:

Bana derler Taninci Cahid

Bulamaz Osmanlı Bankası

Benden daha arslan mücahid.

Çok yakın dostumdur tramvay şirketi

Amelesinin kemiği benim, onundur eti.

Bana derler Cavid’in kardeşi Cahid

Düyun-ı umumiye uğrunda kan döken mücahid.

Aldı Cumhuriyet:

Karilerimin hepsi Efendi. Bey; Paşa

Fakat işçinin de dostu benim ben

Yaşa İş Bankası sen bin yaşa.

Aldı Vatan:

Selanik bankasıdır vatanım benim

Kaseme bal şurup katanım benim

Amerikan sermayesidir bugün

Boynuma sarılıp yatanım benim

Aldı Orak Çekiç:

Efendiler yorulmayın hiç,

İşçinin çiftçinin gözü açıldı

Etrafa ateşten bir nur saçıldı

Çıktı meydana Orak Çekiç.

Vurdukça sırtınızdaki altın dolu kambura

Döndürecek sizi bir yamalı kalbura

O ne bir bankaya ne bir patrona mülazımdır

Bizimdir Orak Çekiç bizimdir

Destancı Arkadaş

Sonraki Haber