Nebati'den fiyatlara mercek dezenformasyona sıkı markaj

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan dün geçilen açıklamada gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışlarının mercek altına alındığı bildirildi. Bakan Nebati de sosyal medyadan muhalefetin ekonomiye ilişkin iddialarına bilgilendirici mesajlarla yanıt verdi.

Enflasyonun günden güne yükseldiği, döviz piyasalarındaki belirsizliğin sürdüğü ortamda fiyatlamalarda bir takım suistimaller ortaya çıkıyor. Halkın pazar sepetindeki ürünlerin fiyatını düşürmek için temel gıda maddelerinde yapılan KDV indiriminin ardından zamlar durmasa da bir miktar koruma sağladı. Yine dünyada rekor kıran petrol ve doğalgaz fiyatlarına karşın kamunun önemli oranlardaki sübvansiyonları sayesinde lira bazında enerji fiyatları döviz bazındaki fiyatlar seviyelerine çıkarılmadı. Ekonomide çarkların dönmesi için sürdürülen kredi genişlemesi ise her ne kadar reel sektörün canlı kalmasını sağlasa da ikinci el otomotiv ve konutta spekülatif fiyat hareketlerine yol açtı. BDDK konut kredilerinde bir takım düzenlemelere giderken, otomobilde hülleli satışların önlenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı bir tebliğ yayınladı.

ETKENLER TEK TEK İNCELENİYOR

Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı basın grubuna yazılı bir açıklama geçen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışlarına yönelik kapsamlı bir çalışma başlatıldığını duyurdu. Bakan Nebati, “Gayrimenkul sektöründeki olağan dışı fiyat artışlarını yakından takip ediyoruz, konuyu mercek altına aldık. Gereken neyse yapıyoruz, yapacağız.” dedi. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü'nün, kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele kapsamında çalışmalarını sürdürdüğü belirtilerek, “Bakanlık tarafından gayrimenkul sektöründe fiyat artışına sebep olan etkenler tek tek inceleniyor.” denildi. Bakan Nebati, mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verilerinin incelendiğini, analiz ve değerlendirme çalışmalarının kararlılıkla yürütüldüğünü ifade etti.

EMLAKÇILAR DA İZLENİYOR

Bu kapsamda, emlak ilan siteleri vasıtasıyla gayrimenkul sektöründe fiyat artışı ve enflasyona sebep olan etkenler belirleniyor. Suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozan, enflasyona sebep vererek piyasayı olumsuz etkileyen, konut satışında elde ettiği geliri doğru beyan etmeyen kişiler ve firmalar tespit ediliyor. Enflasyonist ortam yaratan ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli işlem başlatılması için ilgili kurumlara bilgiler iletiliyor. Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve ülke çapında gayrimenkul ilanı veren emlakçılara yönelik yürütülen risk analizi ile birlikte yapılan tespitler sonucu saha denetimlerine de başlanıldı. Çalışmalar neticesinde, emlak piyasasında spekülasyon yaratan, konut satışlarından elde ettiği gelirini beyan dışı bırakan veya eksik beyanda bulunan, başta tapu harcı olmak üzere vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen şahıs ve firmaların tespiti de gerçekleştirildi.

KURUM: FİYATLARDA DÜŞÜŞ BAŞLADI

Öte yandan Gaziantep'te bir etkinlikte konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı konut projesine ilişkin, "Şuna inanın, bu kampanya duyurulduğu andan itibaren hem konut fiyatları hem de kiralarda düşüş başladı. İnşallah kısa süre içerisinde zincirleme olarak konut ve kira fiyatları daha da hızlı bir şekilde düşecek." dedi.

'İDDİALARIN EKONOMİK TEMELİ YOK'

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bir toplantıda belli bir kısmı kesilerek servis edilen ve otomobillerde ÖTV'nin konu edildiği konuşmasına ilişkin muhalefetin yorumları üzerine bir açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, söz konusu konuşmaya atıfla, “Sevgili halkım, bunların saraydan atanma bakanı 'biz ÖTV’yi artıracaktık, Kılıçdaroğlu konuştu.' demiş. Söz verdim, seçimden sonra ÖTV indirilecek. İkinci el fiyatına yeni araba alacaksınız. Bunların atanmışlarına gelince, her şeyleri skandal, ciddiye alınacak bir tarafları yok.” tweetine yanıt veren Bakan Nebati, “Sayın Kılıçdaroğlu bir süredir piyasaları manipüle etme ve tüketici davranışlarını olumsuz etkileme gayretlerinizi şaşkınlık ve üzüntüyle karşılıyorum. Geçen günlerde finansal piyasalarda istikrarı ve güveni pekiştiren Kur Korumalı Mevduata ilişkin ifadelerinizden sonra şimdi de hiçbir ekonomik dayanağı olmayan, gerçeklikten uzak otomobilde ÖTV indirimi vaadinizi gördüm.” ifadelerini kullandı.

'MANİPÜLE EDİCİ'

Konuya açıklık getiren Bakan Nebati, “Sizin bu manipülasyonunuzu espiriye alarak 'tam ÖTV’yi artıracaktık ki, Kılıçdaroğlu konuştu.' şeklinde bir söz söyledim. Ben şimdi size durumu anlatayım; 'Vergi politikaları' belirlenirken nelere dikkate edileceği, piyasa bozucu hareketlerden nasıl kaçınılacağı ve vergilemede nasıl objektif olunacağı hususları, sizin çok iyi bildiğinizi iddia ettiğiniz vergiciliğin temel kurallarındandır. Vergi artışı veya indirimi şeklinde planımız olsa, bunu sizin gibi ulu orta konuşup fiyatları artıracak-azaltacak ve sektörde tüketici davranışlarını bozucu şekilde yapmayız. Sayın Kılıçdaroğlu ekonomik temelleri olmayan ve içi doldurulmamış, serbest ticareti bozucu, fiyatları manipüle eden tarzda siyasi sorumluluk anlayışına sığmayan konuşmalarınızın yıkıcı muhalefet yapmanızın dışında ülkemize bir faydası yoktur.” dedi.

'ÖTV GÜNDEMİMİZDE YOK'

“Kimsenin bu tür sorumsuz konuşmalarla, vatandaşlarımızın araç alma kararlarını yanlış yönlendirmeye hakkı yoktur. Bu tür davranışlar gerek vatandaşlara gerekse sektöre zarar verir.” ifadelerini kullanan Bakan Nebati, “Kaldı ki, şu anda otomotiv sektöründe ÖTV konusu gündemimizde yoktur. Öte yandan Türkiye Ekonomi Modelimizin ana omurgalarından biri olan üretimde yerli ve milli projelerimizi destekliyoruz. Geçen aylarda elektrikli otomobillerin vergisini yüzde 60’tan yüzde 10’a indirdik. Bu kapsama giren ve 2023 yılında yollarda olacak milli markamız TOGG’u karşılamaya hazırlanıyoruz. Bizler yerli ve milli üretimin peşinden koşmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Sonraki Haber