Hablemitoğlu davası sil baştan

Necip Hablemitoğlu suikastinin ardından geçen 21 yılda davada yol alınamadı. Uzun uğraşlar sonucu Türkiye’ye getirilen sanıklardan Nuri Gökhan Bozkır’ın firar etmesi ve davada tutuklu sanık kalmaması dava hakkında şüphelere neden oluyor.

Nuri Gökhan Bozkır’ın (solda) tahliyesi hatalı bir karar olarak değerlendiriliyor.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin, firari FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile emekli albay Levent Göktaş’ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı davaya yarın devam edilecek. Aradan geçen 21 yılın sonunda Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi 10 sanıktan tutuklu 6’sı hakkında “yurt dışına çıkış yasağı” adli kontrol tedbiriyle tahliye kararı verildi.

Mahkemenin mayıs ayında verdiği bu kararın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tahliyelere yaptığı itiraz da reddedildi. Tahliye edilen sanıklardan Nuri Gökhan Bozkır’ın Şanlıurfa’da yargılandığı silah kaçakçılığı davasında verilen hapis cezasının ardından firar ettiği ortaya çıktı. Daha önce uzun uğraşlar sonucunda MİT tarafından Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilen Bozkır’ın, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya kaçtığı üzerinde duruluyor.

Bozkır’ın firar etmesine ilişkin Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Nusret Senem Aydınlık’a değerlendirmede bulundu. Senem şu ifadeleri kullandı:

“Hablemitoğlu olayıyla ilgili daha önce iddianameyi okumuştum. Benim görebildiğim kadarıyla çok ciddi deliller var. Yine bazı tanıkların beyanları olmuştu. Davada tahliye kararları verilmiş olması manidar. Tabi tahliye ederseniz, kontrgerillanın adamlarını öyle kolay kolay size yem etmeyeceklerini de görürsünüz. Yargının bu kişinin kaçacağını tahmin etmesi gerekirdi. Kaçma şüphesi olan bir olayda, suikast eylemiyle ilgili tahliye kararı verilmesi hatalıdır.”

TETİKÇİ BİLMECESİ

Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin görülen davada, aralarında cinayetin tetikçisi olduğu iddia edilen Tarkan Mumcuoğlu’nun bulunduğu sanıkların tahliye edilmesi, tahliye edilen sanıklardan Nuri Gökhan Bozkır’ın firar etmesi, davanın sil baştan yeniden başladığı yorumlarına neden oldu. Mahkemenin mayıs ayında tahliyelere ilişkin verdiği ara kararda, tetiği çeken failin Mumcuoğlu olmayabileceği, Mumcuoğlu yönünden suç vasfının değişmesi ihtimali bulunduğu belirtilmişti. Cinayetin üzerinden 20 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen, tetikçiye ait sır perdesinin kaldırılamaması tartışmalara neden olmuştu.

‘İHSASI REY NİTELİĞİNDE’

Diğer yandan Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, davanın son duruşmasında verilen tahliye kararları ile Bozkır’ın firarını Aydınlık’a değerlendirdi. Barkın şunları söyledi:

“Mahkemenin sanıkların tümüne ilişkin vermiş olduğu tahliye kararları yargılamaya dair mahkemenin görüşünü ortaya koyar nitelikteydi. Deyim yerindeyse bu dosyanın sonucunda beraat kararı verileceğine dair izler taşıyordu. Bu haliyle tahliye kararlarında ihsas-ı rey (oyunu/tarafını belli etmek) niteliği görüyoruz. Bu tahliye kararlarının isabetli kararlar olmadığı, Nuri Gökhan Bozkır’ın firarına ilişkin mahkemenin tahliye kararını geri alarak tekrar tutuklamaya yönelik karar verilmesiyle de zaten ortaya çıkmış durumda. Dolayısıyla mahkemenin bu dosyada yargılamayı hakkıyla sübuta erdireceği konusunda endişeler taşıyoruz.”

DAVAYA YARIN DEVAM EDİLECEK

Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin 10 sanığın yargılandığı davanın görülmesine yarın devam edilecek. Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşmanın 5 gün boyunca aralıksız şekilde devam etmesi bekleniyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Fetullah Gülen, Mustafa Özcan, Aydın Köstem ve Enver Altaylı, Hablemitoğlu’nu tasarlayarak öldürmeye azmettirmekle suçlanmıştı. Diğer sanıklardan emekli Albay Levent Göktaş, emekli yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve emekli binbaşı Fikret Emek’in Hablemitoğlu’nu “tasarlayarak öldürdükleri”ne iddianamede yer verilmişti. Söz konusu isimlerin “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, ayrıca Göktaş’ın “örgüt kuruculuğu”ndan 8 yıla, Mumcuoğlu ve Emek’in ise “suç örgütüne üyelik”ten 4 yıla kadar daha cezalandırılmaları istendi. Eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ile FETÖ firarisi Serhat Ilıcak’ın da “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” suçundan 20 yıla kadar hapsi istenirken, Bozkır’ın “suç örgütüne üyelik”ten 4 yıla kadar daha cezalandırılması talep edilmişti. Mehmet Narin hakkında da “suç örgütüne üye olmak”tan 4 yıla kadar hapis cezası istenilmişti.

Sonraki Haber