Neden iş makinesi izliyoruz? İşte cevabı

İş makinesi ve inşaat izleme tutkusu toplumda her geçen gün yayılıyor. “Milli spor” olarak adlandırılan iş makinesi izleme merakının sebepleri neler?

İş makinesi ve inşaat izleme tutkusu toplumda her geçen gün yayılıyor. “Milli spor” olarak adlandırılan iş makinesi izleme merakının sebepleri neler?

KONTROL ETME İÇ GÜDÜSÜNÜ TATMİN EDİYOR

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın iş makinesi izlemenin neden bu kadar çok sevildiğini açıkladı.

Kontrol etme iç güdüsünün iş makinesi izlerken tatmin edilebildiğini belirten Taşkın  “İnsan, eski çağlardan bugüne kadar olayları ya da diğer insanları kontrol etme iç güdüsüne sahip. Bizler için çok büyük bir anlam ifade eden durumlardan biri de güç ve hakimiyete sahip olmak. Pozitif dürtülerimiz olduğu gibi diğer bir tarafta da tahrip etme, yıkma ve kontrol etme iç güdülerimiz var. İş makinelerini izlerken de farkında olmadan kendimizi onların yerine koyarak bastırdığımız bu dürtüleri tatmin edebiliyoruz.” dedi.

YALNIZ TÜRKİYE’DE DEĞİL

İTALYA’DA DA YAYGIN

Türkiye’de değil İtalya’da da yaygın olduğuna değinen Taşkın, hatta bu duruma ‘Umarell’ adı verildiği bilgisini paylaştı. Taşkın bu sözcüğün anlamını ise şöyle açıkladı:

“Bologna lehçesinde emeklilik yaşındakilerin inşaat veya yol yapım çalışmalarını elleri arkada izlemeleri ve istenmeyen tavsiyelerde bulunmalarına atıf yapan modern bir sözcük.”

PSİKOLOJİYE FAYDA SAĞLAYABİLİR

Taşkın, “Sonuç olarak, iş makinelerini izlemek, dopamin salınımı, dikkat odaklanması, görsel ve işitsel uyarım, rutin ve rahatlatıcı etki, ilgi ve merak konusunda bizi destekleyebilir.

Sonraki Haber