Neden yorgun uyanıyorum? Yorgun uyanmaktan nasıl kurtulurum? Yorgun uyanmamak için ne yapılır?

Haberimizde ne kadar uyursa uyusun yorgun uyananların, “Neden yorgun uyanıyorum? Yorgun uyanmaktan nasıl kurtulurum? Yorgun uyanmamak için ne yapılır?” sorularını yanıtlıyoruz.

Yorgunluk günümüz hayatının en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

NEDEN YORGUN UYANIRIZ? NEDEN YORGUN UYANIYORUM?

İdeal sürede uyuduğunuzu düşünüyor ancak yine de sabahları yorgun uyanıyorsanız bu durumun sebebi farklı hastalıklar veya yaşam tarzınız olabilir. Yorgun uyanmanıza sebep olan yaşam tarzınız hakkında bilgi vereceğimiz haberimizde verdiğimiz bilgilerden birisi sizle örtüşmüyorsa bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Bunun için bir uzmana başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

YORGUN UYANMANIN BAŞLICA NEDENLERİ

YORUCU HAYAT TEMPOSU

Gün içerisinde alışkın olduğunuz temponun üzerine çıkmışsanız bu durum uykudan yorgun uyanmanıza sebep olabilir.

HAREKETSİZ VE EGZERSİZİZ YAŞAM

Hareketsiz ve egzersiziz bir yaşama sahipseniz, vücudunuz düşük enerjide çalışmaya alışkın olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlıklı bir yetişkinin haftada ortalama 150 dakika fiziksel aktivite yapmasını öneriyor.

RUH VE SİNİR HASTALIKLARI

Ruhsal ve sinirsel durumunuz uyku kalitenizi önemli ölçüde etkiler. Anksiyete ve depresyon, uyumak için gereken süreye ve gece uykunuzun bölünme sıklığına etki gösterir. Bu rahatsızlıklar için kullandığınız ilaçlar da uykusuzluğa neden olabilir veya derin uykuya geçmenize engel olabilir.

DÜZENSİZ UYKU SÜRELERİ

Uyku sürenizin belirli bir süresi yoksa bu durumda yorgun uyanmanıza sebep olabilir. Farklı günler farklı uyku süreleri uyumak sabahları yorgun uyanmanıza sebep olacaktır. Bu sebepten dolayı her günümüzde yakın sürelerde uyku uyumaya dikkat etmelisiniz.

VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAK

Yüzde 50’si sudan oluşan vücudumuzu susuz bırakmak, metabolizmadaki pek çok faaliyetin bozulmasına sebep olur. Uykusuzluk ve yorgunluğu da beraberinde getirir.

SAĞLIKSIZ UYKU ORTAMI

Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için, uyuduğunuz ortamın koşulları büyük önem taşıyor. Odanızın yeterince karanlık olması, sessiz olması ve geceleri soğuk olması iyi bir uyku için oldukça gerekli. Ayrıca uyumadan en az 6 saat önce kafein, alkol veya ağır yiyecek tüketimini bırakmaya özen gösterilmesi gerekiyor.

YORGUN UYANMAKTAN NASIL KURTULURUM? YORGUN UYANMAMAK İÇİN NE YAPILIR?

  • Vücudunuzdaki vitamin ve mineral eksikliği olabilir. Vücudunuzu güçlendirmek için, vitamin ve mineral takviyesi almayı ihmal etmeyin.
  • Alarmlarınızı ertelemekten vazgeçin. Bu durum yarı uyku yarı uyanıklık haline sebep olur ve yorgun uyanmanıza sebep olur.
  • Bol miktarda su tüketin.
  • Düzenli egzersiz yapın bu sayede dokularınıza yeteri miktarda oksijen gidecek ve dinç uyanmanız sağlanacaktır.
  • Gün içersin de aşırı karanlık ve loş ışıkta çalışmak, sürekli olarak gürültülü bir ortamda bulunmak, aşırı soğuk veya sıcak bir yerde çalışmak yorgun uyanmanıza sebep olacaktır. Bu yüzden yaşam rutinlerimizde bunlara dikkat etmeliyiz.
  • Karbonhidrat ağırlıklı besinler yerine protein ağırlıklı besinler tercih edin.
Sonraki Haber