Nepal depreminde ölü sayısı artıyor

Nepal'de meydana gelen depremin bilançosu saatler sonra ortaya çıktı. Nepalli yetkililere göre deprem sebebiyle en az 128 kişi öldü. Devlet kanallarından yapılan açıklamaya göre ölü sayısının artabileceği bildirildi.

Nepal depreminde ölü sayısı artıyor

Yetkililer Cumartesi günü, Nepal'de Jajarkot'un batı bölgesini vuran şiddetli depremde en az 128 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını, bölgedeki evlerin çöktüğünü ve komşu Hindistan'daki Yeni Delhi'ye kadar uzanan binaların sallandığını söyledi.

NEPAL'DE FECİ DEPREM

Nepal Ulusal Sismoloji Merkezi depremin Cuma günü saat 11:47'de 6.4 büyüklüğünde meydana geldiğini açıkladı. Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi depremi 6.2'den 5.7'ye düşürerek ölçerken, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi ise depremin büyüklüğünü 5.6 olarak belirledi.

Bu deprem, Himalaya ülkesinde meydana gelen iki depremde yaklaşık 9.000 kişinin öldüğü 2015 yılından bu yana yaşanan en ölümcül deprem olma özelliğini taşıyor. O dönemde bütün kasabalar, asırlık tapınaklar ve diğer tarihi yerler enkaza dönmüş, bir milyondan fazla ev yıkılmış ve bunun ekonomiye maliyeti 6 milyar doları bulmuştu.

Yetkililer, başkent Katmandu'nun yaklaşık 500 km (300 mil) batısında yer alan ve sarsıntıların da hissedildiği merkez üssüne yakın dağlık bölgede irtibat kuramadıkları için Cuma günkü depremde ölü sayısının artmasından korkuyor. Bölge, uzak tepelere dağılmış köyleriyle 190.000 nüfusa sahip.

Jajarkot bölge yetkilisi Harish Chandra Sharma Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, "Yaralı sayısı yüzlerce olabilir ve ölü sayısı da artabilir" dedi.

Polis sözcüsü Kuber Kadayat, her ikisi de Karnali eyaletinde bulunan Jajarkot'ta 92 ve komşu Rukum West bölgesinde 36 kişinin öldüğünü söyledi. Felaketin merkez üssü Ramidanda köyüydü.

Başbakanlık ofisinden bir yetkili, Rukum West'te en az 85 ve Jajarkot'ta 55 kişinin yaralandığını söylerken, Sharma sadece Jajarkot'ta en az 50 kişinin hastanelerde olduğunu söyledi.

Polis memuru Namaraj Bhattarai, arama ve kurtarmanın etkilenen bölgelere ulaşabilmesi için depremin tetiklediği toprak kaymaları nedeniyle kapanan yolları açması gerektiğini söyledi.

Ofisinden yapılan açıklamada Başbakan Pushpa Kamal Dahal'ın arama, kurtarma ve yardım çalışmalarını denetlemek üzere 16 kişilik bir ordu sağlık ekibiyle Cumartesi günü erken saatlerde bölgeye gittiği belirtildi.

Sonraki Haber