Nesilleri tükendi sanılıyordu! Gri kurtlar geri döndü

Gri kurtlar nesilleri tükenmeden önce kalabalık sürüler halinde yaşıyordu. Farklı popülasyonlardan oluşan gri kurt sürülerinin nesilleri 1920'lerde tükenme noktasına geldi. Son araştırmaya göre gri kurtlar geri döndü. Ayrıntılar haberimizde...

Yaban hayatı yetkilileri, geçtiğimiz Cuma günü yaptıkları açıklamada, Kaliforniya'nın Sierra Nevada'sında, nesli tükenmekte olan türlerin bilinen popülasyonlarından birkaç yüz mil uzakta yeni bir gri kurt sürüsünün ortaya çıktığını duyurdu.

GRİ KURTLARIN NESLİ TÜKENMİŞTİ

Kurt sürülerinin 1920'lerde nesilleri tükenecek şekilde avlandığı göz önüne alındığında, yeni keşfedilen gri kurt sürüsü araştırmacıları heyecanlandırdı. Son on yılda en fazla birkaç gri kurt, eyaleti ziyaret etti.

Kaliforniya Balık ve Yaban Hayatı Bakanlığı'na göre, geçen ay Tulare County'deki Sequoia Ulusal Ormanı'nda görülen bir kurt, araştırmacıları izleri tespit etmeye ve kürk ve pisliklerden DNA örnekleri toplamaya yönlendirdi.

Araştırmacılar, daha önce Kaliforniya'da yaşamadığı tahmin edilen ve en az beş kurttan oluşan yeni bir sürü oldukları sonucuna vardı. Sürü, tahminlere göre yetişkin bir dişi ve dört çocuğundan oluşuyor.

GRİ KURTLAR KORUMA ALTINDA

Yaban hayatı yetkilileri, sürünün kuzeydoğu Kaliforniya'daki Lassen Park'ta bulunan en yakın sürüden en az 320 kilometre uzakta olduğununes belirtti. Üçüncü bir sürü de Kuzey Kaliforniya'da bulunuyor.

Gri kurtlar, Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası uyarınca hem eyalet hem de federal yasalarla korunmaktadır. Onları incitmek veya öldürmek yasadışıdır.

DNA testi, yeni sürüdeki yetişkin dişinin, 2011'de Oregon'dan eyalet sınırını geçen OR7 olarak bilinen bir kurdun doğrudan soyundan geldiğini onayladı. Yetkililer, kurtun daha sonra Oregon'a döndüğünü ve orada öldüğünü düşündüklerini söyledi.

Yaban hayatı yetkilileri, araştırmacıların yeni sürüde yetişkin bir erkek izi bulamadıklarını, ancak yavruların genetik profillerinin Lassen Sürüsünden geldiklerini öne sürdüğünü söyledi.

Editör: Çisem Arslan

Kaynak: ABC News

Sonraki Haber