Netanyahu, Gazze'de artan can kaybı karşısında 'sivilleri broşürle uyarmıştık' dedi

Sivil kayıpların sadece Gazze'de değil, Batı Şeria'da da artması üzerine Batı ve ABD'den baskı görmeye başlayan Netanyahu, konu hakkında açıklama yapmak zorunda kaldı. İsrail Başbakanı'na göre Gazze'deki sivil ölümlerin suçlusu Hamas, Tel Aviv değil.

ABD'nin günlerdir sivil kayıplar konusunda yaptığı uyarıları ve bugün Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimci şiddetine dikkat çekmesinin ardından İsrail Başbakanı bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Netanyahu, sivil ölümlerde sorumluluğun Hamas'a ait olduğunu öne sürmeyi sürdürdü.

'HEDEF HAMAS, SİVİLLER DEĞİL'

Binyamin Netanyahu CBS'ye verdiği röportajda, “Bu işi en az sivil kaybıyla halletmeye çalışacağız. Yapmaya çalıştığımız şey bu: Sivil kayıplarını en aza indirmek. Ama ne yazık ki bunu başaramadık." dedi. Netanyahu'nun, "Gazze'deki askeri harekâtın amacı Hamas'ı yok etmek, sivilleri değil” ifadesini kullandığı bildirildi.

'BROŞÜR DAHİ ATTIK'

Başbakan, “İsrail, Gazze Şeridi'nde Hamas'la savaşırken sivilleri görebilecekleri zarardan uzak tutmak için kaçmaları konusunda uyaran broşürler atmak da dahil olmak üzere elimizden gelen her şeyi yaptık ancak kayıpları en aza indirmeye yönelik girişimler başarılı olmadı.” dedi.

'BAŞARISIZ STRATEJİLERE DÖNMEYECEĞİZ'

Netanyahu, Gazze'de uyguladıkları eski "başarısız stratejilere" geri dönülemeyeceğini ekleyerek, saldırıların tüm şiddetiyle süreceğinin işaretini verdi.

İsrail'in Gazze'yi işgal etmeye çalışmadığını ancak "terörizmin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için askerin orada olmasını istediğini” savundu. Gazze'yi “teröristlerden ve radikallikten arındırın” diyen Başbakan, "Kültürel bir değişime ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber