Netanyahu, 'sızıntılar' yüzünden tüm kabineyi yalan makinesine göndermek istiyor

Binyamin Netanyahu, 'sızıntılara' mani olmak için tüm kabineyi yalan makinesinde test etmeye hazırlanıyor. Henüz tasarı hâlinde olan yasa, bazı üst düzey bürokratları da içerecek. Kabineden tek bir kişi testten muaf olacak: Başbakan Netanyahu.

İsrail devlet televizyonu Kan11 News'in aktardıklarına bakılırsa halen erken aşamada olan yasa tasarısına göre testler, sadece kabine üyelerine değil; başsavcı, güvenlik servisleri müdürleri ve çeşitli yetkililere de uygulanacak. Kabine üyelerinin dışarı bilgi çıkarmama konusunda daha önce uyarıldıkları hatta bir de “belge” imzadıkları belirtildi. Yine de “sızıntıların” önüne geçilemeyince bu kararın alındığı bildirildi.

'MÜMKÜN OLSA İLK GİREN BAŞBAKAN OLURDU'

Başbakan Netanyahu, kalp pili taşıdığı için testlerden muaf tutulacak. İsrail basınının aktaradığına bakılırsa Başbakanlık Ofisi, Başbakan Netanyahu'nun kalp pili sorunu olmasaydı teste giren ilk kişi olurdu açıklamasını yaptı.

BELGE İMZALATMIŞLAR

Israel National News'te yer alan bilgiye göre “yaklaşık bir ay önce Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Askeri Sansür Departmanı Başkanı Kobi Mandelblit'e acil bir mektup göndererek, kabine toplantılarından herhangi bir bilginin dışarıya aktarılmasını yasaklamasını talep etti.”

Gazetedeki habere bakılırsa, bahsi geçen mektuptan bir hafta önce kabine bakanlarından “alışılmadık” türde bir belge imzalamaları istendi. Buna göre bakanlar, toplantılarda konuşulan konuların, devlet güvenliğinin ele alındığı toplantılarla aynı gizlilikte olacağını “resmi olarak” kabul etmiş oldu.

TASARIYA DİRENENLER DE VAR

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) hazırlanmakta olan yasa tasarısına mesafeli yaklaştığı bildirildi. Şin Bet üyelerinin, kabine toplantılarından sızmalara mani olmak için tedbirlerin alınması gerektiğine inandığı ve bu konuda Ulusal Güvenlik Kurulu ile toplantı yapılmasını istediği aktarıldı.

Sonraki Haber