Netanyahu, yargılanmaktan kaçmak için Gazze kartını mı kullanıyor?

İsrail medyasının iddiasına göre Başbakan Netanyahu, Gazze'de devam eden çatışmaları bahane ederek yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davayı ertelemeye çalışıyor. Suçlamalar arasında kendi lehine haber yaptırmak için bir medya kuruluşuna 276 milyon dolarlık ayrılacalık sağlamak da var.

Kanal 13'ün haberinde Netanyahu'nun ülkeyi yönetirken aynı zamanda suçlamalarla da yüzleşeceğini vaat ettiği hatırlatıldı. Ancak İsrail televizyonu Başbakan'ın, "bu gece savcılıktan yargılanmasıyla ilgili bazı önemli delillerin saklanmasını talep ettiğini" iddia etti.

ÇOK ÖNEMLİ TANIKLAR

Habere göre Netanyahu'nun avukatı Amit Haddad 18 Aralık'ta savcılığa bir mektup göndererek, Başbakan'ın “savaş bitene kadar sorgulanmaya hazırlanamayacağı” gerekçesiyle bazı tanık ifadelerinin reddedilmesini talep etti.

Haberde çok önemli isimlerin davada tanık olarak dinlendiği ifade edildi: Adalet Bakanı Yariv Levin, Knesset üyesi Zeev Elkin, Başbakan'ın Hukuk Danışmanı Shlomit Barnea, eski Mossad şefi Tamir Pardo, İsrail iç güvenlik teşkilatı Shin-Bet'in eski başkanı Yuval Diskin, eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Israel Hayom gazetesi yayıncısı Miriam Adelson ve Netanyahu'nun kuzeni David Shimron.

Habere göre savcılık, bu tanıkların ifadelerini tamamlamak üzere ve bunun ardından savunma adına ilk ifadeyi Netanyahu'nun vermesi bekleniyor.

DAVA 2020'DEN BERİ SÜRÜYOR

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019 tarihinde Netanyahu hakkında "rüşvet, güveni kötüye kullanma ve görevi kişisel çıkar için kötüye kullanma" suçlamalarını içeren üç ayrı yolsuzluk davası açılmasını talep etmişti.

Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı olan Netanyahu'nun ilk duruşması 24 Mayıs 2020 tarihinde Kudüs Bölge Mahkemesinde yapıldı.

276 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE YOLSUZLUK

Yolsuzluk soruşturmasındaki önemli suçlamalardan biri, Shaul Elovitch'in sahibi olduğu telekomünikasyon şirketi Bezeq ile ilgili. Holdingin bir parçası olan Walla News internet sitesinde olumlu haberlerin yer alması karşılığında şirkete 276 milyon dolar değerinde mali ayrıcalık sağlandığı iddia ediliyor.

Suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek olan Netanyahu masum olduğunu savunuyor ve kendisine karşı açılan üç ayrı davadaki tüm iddiaları reddediyor.

Sonraki Haber