Netanyahu'nun inadı ateşkesi yeniden engelledi

Dolaylı olarak HAMAS ile ateşkes konusunda görüşmek için Mısır'a giden İsrail heyeti Başbakan Netanyahu ile anlaşmazlık yaşayıp geri döndüğünü belirtildi.

İsrail ile HAMAS'ın dolaylı olarak katıldığı ateşkes görüşmeleri sürdürülmeye çalışılıyor. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun istekleri ateşkes görüşmelerinin ilerlemesini engelliyor.

Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın Şefi David Barnea, İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı Ronen Bar, İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) Başkanı Tümgeneral Ghassan Alian'dan oluşan ve bugün Kahire'ye giden müzakere heyeti geri döndü.

Müzakere heyetinin geri dönme nedenlerinden birinin Binyamin Netanyahu ile ordu arasında esir takası müzakerelerinde yaşanan anlaşmazlık olduğu ifade edildi ancak anlaşmazlıklara ilişkin bilgi verilmedi.

BAŞBAKANLIKTAN HENÜZ BİR AÇIKLAMA GELMEDİ

Başbakanlık ofisinden şu ana kadar gazetenin haberiyle ilgili açıklama yapılmadı.

Mısır, Katar ve HAMAS'tan da özellikle İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasının ardından esir takası müzakerelerinin yeniden başlamasına ilişkin açıklama yapılmadı.

Katar Dışişleri Başkanı Muhammed bin Abdurrahman, 31 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Müzakere taraflarından birinin diğerini öldürdüğü bir ortamda müzakerelerin nasıl yürütüleceği sorusunun gündeme geldiğini" belirtmişti.

NETANYAHU ATEŞKES PLANININ DIŞINDA İSTEKLERİ DAYATMAYA ÇALIŞIYOR

ABD Başkanı Joe Biden 31 Mayıs'ta İsrail’in önerisi olduğunun altını çizdiği 3 aşamalı ateşkes planını açıklamıştı. Plan kısaca kalıcı ateşkesi, İsrail’in Gazze’nin tamamından çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze’ye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazze’nin yeniden imarını içeriyordu.

Netanyahu ise daha sonra esir takası müzakereleriyle ilgili yeni şartlar öne sürmüştü. Bu şartlar "silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun, Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridorunda kalmasını" öngörüyordu.

Sonraki Haber