New York Belediye Başkanı Adams, yolsuzluk iddialarını reddetti! Türkiye'den açıklama geldi

Türkiye vatandaşlarından rüşvet ve yasadışı kampanya bağışları kabul etmekle ilgili suçlamalar nedeniyle yargıç karşısına çıkan New York Belediye Başkanı Eric Adams, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarını reddetti. Türkiye'den de ilk açıklama geldi.

ABD'nin en kalabalık şehri New York‘un Belediye Başkanı Eric Adams hakkında, yolsuzluk ve rüşvet dahil beş konuda suçlamaların yöneltildiği 57 sayfalık iddianame hazırlandı. Savcılar, Adams'ın kendisi üzerinde nüfuz sahibi olmak isteyen Türk vatandaşlarından yasadışı kampanya katkıları ve lüks seyahatler kabul ettiğini öne sürdü.

ADAMS SUÇLAMALARI REDDETTİ

Basın toplantısı düzenleyen Adams, görevi kötüye kullandığı iddialarını reddederek ve masum olduğunu söyledi. Adams, suçlamalarla mahkemede mücadele edeceğini de belirtti.

“Yabancı bağışçılardan para almadığımı biliyorum” ifadelerini kullanan Adams, "Burada bulunan tüm etnik gruplardan destekçilere, özellikle de bugün burada bana katılan din adamlarına teşekkür etmek istiyorum. Ve biz şaşırmadık, bunu bekliyorduk. Son 10 ay içerisinde yaşananlar bizim için hiç de şaşırtıcı değil ve New Yorklulardan önce savunmamızı dinlemeyi beklemelerini istedim.

Yaklaşık 30 dakika içinde, önümüzde olan davaya ilişkin hikayeler duyacaksınız. Hikayeler federal savcılardan gelecek. Burada beklemenizi rica ediyorum, bu anlatılanlara bizim tarafımızdan dinleyin. Buradan itibaren avukatlarım davayla ilgilenecek, ben de şehirle ilgilenebileceğim. Günlük işlerim değişmeyecek. 8,3 milyon New Yorklu için işimi yapmaya devam edeceğim ve şehir yönetimimizin 300 binden fazla çalışanı da işlerini yapmaya devam edecek, çünkü New Yorklular olarak, bu şehrin insanları olarak yaptığımız şey bu, bu dava arka planda devam ederken herhangi birinin işlerini yapmayacaklarını söylemesi mümkün değil.

Onlar kendilerini işlerine adamış kamu görevlileri ve ben de uzun yıllardır onlardan biriyim ve işlerini yapmaya, şehri her gün ileriye taşımaya devam edecekler. Talihsiz bir gün ve acı verici bir gün, 10 ay boyunca neden bunu yaşadığımı nihayet ortaya çıkaracağımız bir gün ve tüm profesyonel kariyerim boyunca yaptığım gibi kendimi savunmayı ve bu şehrin insanlarını savunmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

TÜRKİYE'DEN İDDİALARA YANIT!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki iddiaların Türkevi ve Türk yetkililerle ilişkilendirilme çabalarına ilişkin açıklama yaptı.

Keçeli, New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında ABD'de hazırlanan savcılık iddianamesinde, Türkevi'nin hizmete girme süreci ve Türk diplomatik misyonuyla ilgili de birtakım ithamlarda bulunulmasına ilişkin gelişmelere yazılı yanıt verdi.

'SÖZ KONUSU OLAMAZ'

Sözcü Keçeli, "Yurt dışındaki temsilciliklerimiz görevlerini Viyana Sözleşmelerine ve uluslararası diplomatik teamüllere uygun olarak ifa etmektedirler. Herhangi bir ülkenin içişlerine karışmamız söz konusu olamaz." ifadelerini kullandı.

New York'ta devam eden hukuki süreci yakından takip ettiklerini vurgulayan Keçeli, Viyana Sözleşmelerinden kaynaklanan hakları saklı tuttuklarını belirtti.

ÜST DÜZEY YETKİLİLER İSTİFA ETMİŞTİ

Adams'ın suçlamalarla karşı karşıya kalması, New York’ta siyasi çalkantılara yol açtı. Son haftalarda, New York'ta üst düzey yetkililer birer birer görevlerinden ayrıldı. Polis Komiseri Edward Caban, FBI ajanlarının telefonuna el koymasından bir hafta sonra, 12 Eylül'de istifa etti. Ardından, Adams'ın baş hukuk danışmanı görevinden ayrıldı.

Sonraki Haber