New York Times: Kuzey Akım boru hattına saldırıda Ukrayna parmağı

ABD basını, Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım boru hatlarına yönelik Eylül 2022'de düzenlenen sabotajlardan Ukrayna yanlısı bir grubun sorumlu olduğuna dair istihbarat elde edildiğini aktardı.

New York Times gazetesinin adı açıklanmayan ABD hükümet yetkililerine dayandırdığı habere göre istihbarat raporları, Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajların Ukrayna yanlısı bir grup tarafından düzenlendiğine işaret ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve hükümetinin sabotajlarda müdahalelerinin olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyleyen yetkililer, olaya müdahil olan grup, bağlantıları veya azmettiricileri hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.

ABD'li yetkililer, istihbarat raporlarının kaynak ve detayları hakkında bilgi vermezken, sabotajcıların, Ukrayna veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı Rus uyruklu olabileceğini aktardı.

Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajlarda kullanılan patlayıcıların, askeri bağlantısı olmayan profesyonel dalgıçlar tarafından yerleştirildiğini kaydeden yetkililer, bu kişilerin özel askeri eğitim almış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Yetkililer, diplomatik hassasiyetler ve raporların gizliliği konusuna vurgu yaparken, istihbarat raporlarındaki bilgilerin, Ukrayna'ya destek veren koalisyon ülkeleri üzerinde bir derin etki oluşturabileceği görüşünde.

Ukrayna'nın olayla direk veya dolaylı olarak ilişkilendirilmesi, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesiyle ilişkilerinde gerginliğe yol açabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, istihbarat raporlarının güvenilirliğini eleştiren Rus yetkililer, boru hatlarına yönelik sabotajların araştırılmasında bilinçli olarak devre dışı bırakıldıklarını ileri sürüyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov raporlara ilişkin Sputnik'e yaptığı açıklamada, "Bu açıkçası medyada dezenformasyonun koordineli olarak yayılmasıdır." ifadesini kullandı.

UKRAYNA İNKAR ETTİ

Ukrayna tarafı da saldırılara ilişkin herhangi bir bağlantısını reddederek sabotajların kimler tarafından düzenlendiğine dair bilgi sahibi olmadığını iddia etti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, sosyal medyada hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın Baltık denizindeki olayla bir ilgisinin olmadığını belirterek, raporlarda konu olun Ukrayna yanlısı sabotajcı grupla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını duyurdu.

SALDIRI'NIN BİDEN'IN EMRİYLE ABD TARAFINDAN YAPILDIĞI İDDİASI

Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, geçtiğimiz ay Substack sitesinde yayımladığı makalesinde, Kuzey Akım boru hatlarına yapılan saldırıların ABD Başkanı Joe Biden'in emriyle düzenlendiğini ileri sürmüştü.

Hersh iddiasına delil olarak ise ABD başkanı ve diğer üst düzey yetkililerinin Ukrayna savaşı öncesi demeçlerini göstermişti.

Biden Ukrayna savaşı öncesi, bir muhabirin Kuzey Akım 2 projesine yönelik sorusuna, "Rusya (Ukrayna'yı) işgal ederse, bu tankların ve askerlerin Ukrayna sınırını geçmesi anlamına geliyor, Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz. Söz veriyorum, bunu yapacağız.'' yanıtını vermişti.

İddiaları reddeden ABD ise, Biden hükümetinin saldırıyla bir bağlantısının olmadığını belirtmişti.

Kuzey Akım boru hatlarına Eylül 2022'de düzenlenen sabotaj, Rusya ile Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan boru hatlarında büyük hasara yol açmıştı.

ALMANYA "ACELECİ SONUÇLAR" ÇIKARILMAMASINI İSTEDİ

Öte yandan Almanya, sabotajla ilgili Alman ve ABD basınında yer alan haberlerden "aceleci sonuçlar" çıkarılmaması uyarısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Irak’ın Erbil kentinde yaptığı açıklamada, Kuzey Akım boru hatlarına yönelik saldırıya ilişkin tüm haberleri ve farklı aktörlerin elde ettiği tüm bulguları yakından takip ettiklerini belirterek, bu konuda önce ilgili makamların soruşturmalarını tamamlaması gerektiğini ifade etti.

Baerbock, "Bu, daha sonra hükümet olarak bulgulara dayanarak değerlendirme yapabilmemiz ve basında çıkan haberlerden kendimiz için aceleci sonuçlar çıkarmamamız için gerekli." dedi.

Almanya'da Federal Başsavcılığın yanı sıra Danimarka ve İsveç'te de konuya ilişkin soruşturma yürütüldüğüne işaret eden Baerbock, ilgili makamlar arasında görüş alışverişinin yapıldığını, üç ülkenin kısa süre önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine soruşturmaların devam ettiği ve henüz bir sonuca varılmadığına ilişkin bilgi verdiğini anımsattı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Stockholm'de Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanları toplantısı kapsamında gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu haberleri okuduğunu belirterek, "Bunun, Ukrayna'nın emrindeki bir grup mu yoksa (Ukrayna) hükümetin bilgisi olmadan Ukrayna yanlısı grup mu olduğunu net bir şekilde ayırt etmemiz lazım. Aceleci sonuçlar çıkarmama konusunda uyarıda bulunuyorum." ifadesini kullandı.

Pistorius, uzmanların bunun "sahte bayrak" operasyonu olabileceğine de işaret ettiklerini belirterek, bundan dolayı hızlı sonuçlar çıkarma konusunda ihtiyatlı davrandığını vurguladı.

Sonraki Haber