New York Times: Pazar yerini Ukrayna füzesi vurdu

Ukrayna'nın doğusundaki Kostiantynivka kentinde bulunan kalabalık bir pazar yerinde bu ay meydana gelen ölümcül patlamanın, Ukrayna tarafından ateşlenen hatalı bir füzeden kaynaklandığına dair kanıtlar ortaya çıktığı bildirildi.

New York Times'ın habere göre, Füze parçaları, uydu görüntüleri, görgü tanıklarının ifadeleri ve sosyal medya paylaşımları da dahil olmak üzere gazete tarafından toplanan ve analiz edilen kanıtlar, felaket niteliğindeki saldırının, Buk fırlatma sistemi tarafından ateşlenen hatalı bir Ukrayna hava savunma füzesinin sonucu olduğunu kuvvetle gösteriyor.

Haber üzerine Ukrayna SBU güvenlik servisinin basın servisi, halen devam eden soruşturmaya göre, Rus S-300 füze sisteminin dahil olduğu saldırıdan Rusların sorumlu olduğu iddiasını yineledi.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, koşulların kolluk kuvvetleri tarafından incelendiğini ve "yasal gerçeğin ortaya çıkacağını" söyledi. Podolyak, yabancı basında "Rusya'nın saldırıdaki rolüne ilişkin şüpheler uyandıran" haberlerin yayınlanmasının komplo teorilerinin artmasına yol açtığını ve soruşturma makamları tarafından incelenmesi gerektiğini ifade etti.

‘UKRAYNA’NIN KENDİ ŞEHRİNE SALDIRISI’

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova salı günü yaptığı açıklamada, 6 Eylül'deki patlamayı "Ukrayna'nın kendi şehrine yönelik bir saldırı" olarak nitelendirdi.

New York Times'ın haberinde, güvenlik kamerası görüntülerinin, füzenin Kostiantynivka'ya Rus hatlarının gerisinden değil, Ukrayna'nın elindeki topraklar yönünden uçtuğunu gösterdiği belirtildi. Saldırıdan dakikalar önce Ukrayna'nın Kostiantynivka'nın 10 mil (16 km) kuzeybatısındaki Druzhkivka kasabasından ön cepheye doğru iki adet karadan havaya füze fırlattığı belirtilen haberde, bir tanığın bunların Kostiantynivka yönüne doğru gittiğini söylediği aktarıldı Patlamanın yol açtığı delikler ve olay yerindeki parçalar, seyyar Buk uçaksavar aracından ateşlenen 9M38 füzesiyle tutarlı olduğu belirtildi.

Ukrayna, 6 Eylül'de en az 16 kişinin ölümüne yol açan patlamanın Rus füzesinden kaynaklandığını iddia etmişti.

Sonraki Haber