New York Times yazdı: 'İsrail Hizbullah'ı zorlu bir rakip olarak görüyor'

The New York Times'da yer alan yazı Hizbullah hakkında ayrıntılı bir analize imza attı. Hizbullah'ın kontrolünün sağlamlığının altı çizilirken, İsrail'in Hizbullah'ı zorlu bir rakip olarak gördüğü belirtiliyor.

The New York Times'da yayınlanan "İsrail'in Bombalarına ve Suikastlarına Rağmen Hizbullah Savaşmaya Devam Ediyor" başlıklı yazı, Hizbullah hakkında bir analize imza atıyor. Yazıda Hizbullah'ın İsrail'in karşısında geçen yıllar içinde Lübnan siyasetinde baskın bir güç olmakla beraber, ülkenin en sofistike askeri gücü haline geldiğinin altı çizilirken, İsrail ordusunun Hizbullah'ı zorlu bir rakip olarak gördüğü ve Hizbullah tarafından esir alınma korkusu yaşadığı da belirtiliyor.

NEW YORK TIMES'TAN HİZBULLAH ANALİZİ

New York Times, İsrail'in Güney Lübnan'ı işgalinden bu yana, işgal güçlerinin "karmaşık" ve "ölümcül" operasyonlar yürüten "esnek bir düşmanla" karşı karşıya olduğunu yazdı. Makalede sözü geçen operasyonlar arasında roket yağmuru, tek yönlü saldırı drone'ları ve çok sayıda İsrail askerinin ölümüne neden olan yakın mesafe çatışmaları da yer aldı. NYT yazısında, Hizbullah tarafından yürütülen üst düzey saldırıların, "İsrail'in hızlı tırmanışının" Direniş'i etkisiz hale getiremediğinin en son göstergesi olduğunun da altını çizdi.

UZMAN: 'HİZBULLAH'IN KONTROLÜ SAĞLAM'

Yazıda, Washington'daki uluslararası ilişkiler düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nde Hizbullah uzmanı olan Nicholas Blanford'ın yorumlarına da yer verildi. Blanford, Hizbullah'ın İsrail işgaliyle olası bir savaş için yirmi yıllık hazırlığından bahsetti. Hizbullah'ın esnek yapısına, taktiksel kontrolüne ve daha önce saha komutanlarına verilen talimatların netliğine vurgu yapan Blanford, şu ifadeleri kullandı:

"Hizbullah'ın sahadaki askerlerinin taktiksel kontrolü hala sağlam ve çok fazla özerkliğe sahipler. Temel görevin karşıdan gelen İsrail askerlerini vurmak olduğunu biliyorlar."

İSRAİL HİZBULLAH'I 'ZORLU BİR RAKİP' OLARAK GÖRÜYOR

NYT'a göre İsrail ordusu da Hizbullah'ın saldırıları karşısında bir farkındalık yaşıyor. Hizbullah'ın stresli olduğu ancak yok edilmekten çok uzak olduğu belirtiliyor. Gazetecilere konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla NYT'ye konuşan altı İsrailli askeri yetkiliye göre, İsrail'in işgalden önce Güney Lübnan'ı yoğun bir şekilde bombalamasına rağmen, İsrail birlikleri Hizbullah'ı zorlu bir rakip olarak görüyor. Emekli bir İsrailli tümgeneral olan Gershon Hacohen ise, "Şimdiye kadarki saldırılar onları zayıflattı ama çökertmedi," diyor.

ESİR ALINMAKTAN KORKUYORLAR

Yazıda, İsrail ordusu yaralı askerleri tahliye etmek için helikopter kullanmak konusunda isteksiz olmasının, yaralı askerlerin dar yollardan hastanelere götürülmesi anlamına geldiği belirtiliyor.

Yazıda vurgulandığına göre, İsrail askerlerinde Hizbullah'ın askerleri esir alabileceği korkusu o kadar yoğun ki, bunu önlemek için prosedürler üzerinde duruluyor. Bunlar arasında Hizbullah'ın bölgeden kaçmasını ya da daha fazla savaşçı göndermesini engellemek için insansız hava araçları ve helikopterler de dahil olmak üzere yoğun ateş kullanılması da yer alıyor.

Sonraki Haber