Nihat Zeybekçi'den Barzani'yi sevindiren açıklama: Musul, Kerkük diyebilirsiniz ama benim işim ticaret
Barzani yönetimine karşı yaptırımların hayata geçirilmesi beklenirken Ekonomi Bakanı Zeybekçi, yaptırımların yanlış olacağını savundu.
Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin kanunsuz referandumuna en sert tepkiyi gösteren ülkelerden birisi de Türkiye oldu.
Barzani yönetimine karşı Irak merkezi hükümeti yaptırımları hayata geçirirken, İran ise kara sınırlarını ve hava sahasını Kürt yönetimine kapattı.
Türkiye ise aylardır hayata geçirilecek yaptırımları tartışıyor. Son olarak Milli Güvenlik Kurulu'nda ele alınan yaptırımlar arasında "petrol hatlarının ve Habur Sınır kapısının kapatılması" yer aldı.
ERDOĞAN 'SINIRLARI KAPATACAĞIZ' DEMİŞTİ
Erdoğan ise 25 Eylül'de yaptığı açıklamada yaptırımların sinyalini vererek şu sözleri söylemişti:
"Sınırlardan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaaade var. Bu hafta içerisinde diğer tedbirleri de hemen açıklayacağız. Ve o adımlar da atılacak. Ve artık giriş-çıkış, bunlar da kapatılacak. Farklı tedbirlerimiz var, ayrı. Onları da ayrıca devreye sokacağız. Ve bütün bunlarla bilrikte Kuzey Irak yerel yönetimi bakalım petrolünü hangi kanallarla nereye akıtacak veya satacak. Vana bizde. Vanayı kapattığımız anda o iş de bitti."
YILDIRIM: 300-500 MİLYON DOLAR VARSIN GELMESİN
Ertesi gün Başbakan Binali Yıldırım canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlarken Türkiye’nin petrol sevkıyatından elde ettiği kazançtan mahrum kalacağına ilişkin sorular üzerine, “Mesele memleket meselesi olunca bunların hesabı olmaz. Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü içerisinde bunların esamisi olmaz. 300-500 milyon dolar oradan gelecekmiş, varsın gelmesin. Kaldı ki Merkezi Hükümet bu işin teminatını verir, petrol nakliyle ilgili bizden talepte bulunursa ve bununla ilgili şartları yerine getirirse bu iş yine devam eder” diye konuşmuştu.
ZEYBEKÇİ'DEN YAPTIRIMLARA KARŞI ÇIKIŞ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye'nin söylemine ve Irak merkezi hükümetinin taleplerine ters düşecek bir açıklamaya imza attı. Zeybekçi "Ekonomik ambargonun tehlikeli bir söylem olduğunu" savunarak "Kuzey Irak’ta ticaretle ve gümrük kapıları ile ilgili bir talimat yok” dedi.
Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Zeybekçi, Barzani yönetimiyle ticaretin sürmesi gerektiğini savunarak, “Ticaretle ekonomiyle ilgili faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Son Bakanlar Kurulu toplantısında ve yaptığımız görüşmelerde de bu görüşümüzü değiştirmemize neden olacak bir karar alınmadı” dedi.
'BAKANLIĞIN REFLEKSİ BARZANİ İLE NORMAL İLİŞKİ'
Kuzey Irak’ta ekonomiyle ilgili önlemler alınıp alınmayacağı sorusuna yanıt veren Zeybekci, Rusya krizini anımsattı. Rusya'nın ticari kısıtlamalarının onlara zarar verdiğini iddia eden Zeybekçi, “Bu son derece yanlıştı. Kuzey Irak konusunda aynı yanlışı yapmamızı pek uygun görmüyorum. Hükümet olarak, ülke olarak, benim devletimin menfaatleri farklı bir şey dediği zaman, o karar net olarak alınır. Biz de Ekonomi Bakanlığı olarak onu emir telakki eder, öyle hareket ederiz. Ama şu anda bakanlık olarak refleksimiz, normal seyrinde devam etmesi. İsrail’le de çok şeyler yaşadık ama ticaretin devam etmesinden yana oldum. Mısır’da da böyle oldu. Kuzey Irak’ta da, devlet olarak ekonomiyle ilgili kararlar alınmadıkça, böyle olmalı.”
'MUSUL KERKÜK DİYEBİLİRSİNİZ AMA BENİM İŞİM TİCARET'
Kuzey Irak’ta Türk şirketlerinin alacaklarının 1.9 milyar dolar olduğunu söyleyen Zeybekci, “Bu konuda Bakanlar Kurulu’nda iki ayrı görüş mü var?” sorusuna da yanıt verdi. “İki ayrı değil, çok daha fazla görüş vardır. Herkesin farklı bir yaklaşımı var” diyen Zeybekci, “25 bakan varsa, o kadar çok görüş var demektir. Bu noktada Ekonomi Bakanlığı ‘duygusuz, kapitalist bakanlık’ olarak algılanabiliyor. Ama Ekonomi Bakanlığı olarak bizim görüşümüz sadece ve sadece Türkiye’nin menfaati. Ekonomik ambargo tehlikeli bir söylem. Ambargo koyduğunuzda satışlarınız duruyor. Diyebilirsiniz ki, ‘Musul-Kerkük kutsal davamız, sen hâlâ ticaret’ diyorsun. Ama benim işim ticaret. Ben Ekonomi Bakanıyım. 8-9 milyar dolarlık bir ticaretten, Türkiye’nin menfaatinden bahsediyoruz” diye konuştu. Zeybekci, koşulların değişmesi durumunda merkezi Irak’a yapılan sevkiyatın sürmesi için İran üzerinden iki ayrı kapı üzerinden güzergahın kullanılabileceğini de sözlerine ekledi. Bunların şahsi görüşü olduğunu söyleyen Zeybekci, “Ama Rusya da doğalgaz hatlarını kapatmadı. Hatta Ukrayna’ya karşı bile kapatmadı” dedi.
İsmet Özçelik yazdı: Petrol boru hattı niye kapatılmıyor?