Nikfer bezinin son ustası Ümmühan Ana
Nikfer bezi yaklaşık 7 asırlık geçmişe sahip... Bu geleneğin son ustalarından Denizli Nikferli Ümmühan Apalı, Nikfer bezini annesinden kalma tahta tezgahta yaşatıyor.
Ümmühan Apalı, Nikfer bezini annesinden kalma tahta tezgahta yaşatıyor.
Bir dönem Tavas ilçesinin en önemli gelir kaynağı olan ve yüzde 100 pamuğun işlenmesiyle üretilen Nikfer bezi, gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan yeni ürünlere ve zamana karşı direniyor.Yörede elbise, gömlek, bel kuşağı ve şapka yapımında kullanılan Nikfer bezi, uzun yıllar her evin altında kurulu tezgahlarda üretildi. Islandıkça sağlamlığının artmasıyla tercih edilen ürün, bir dönem belediye olan ve adını da bu bezden alan Nikfer Mahallesi'nin markası olarak tanınıyor.
KANUNİ’NİN GEMİLERİ SAĞLAMLIĞINA TANIK
Bazı tarihçiler, Nikfer bezi dokumacılığının 1300'lü yıllarda bölgenin yerleşim yeri haline gelmesiyle başladığını belirtiyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın 1521'de Rodos seferinde üç gün dinlendiği Yoran Yaylaları'nda, sağlam ve dayanıklı olması nedeniyle gemilerin yelkenlerinde kullanmak için metrelerce Nikfer bezi aldığı rivayet ediliyor. Yine İtalya'ya zeytin ihracatının yapıldığı 16. ve 18. yüzyılda, daha dayanıklı olduğu için Nikfer bezinden yapılan çuvalların kullanıldığı anlatılıyor. Yüzyıllardır süregelen bu geleneğin son temsilcisi 80 yaşındaki Ümmühan Apalı anamız, annesinden miras kalan tahta tezgahının başında, 70 yıldır günde altı saat Nikfer bezi dokuyor.