Çocuk kategorisinde eşcinsellik dayatması

Çocuk kategorisinde yayınlanan +18 ibareli ‘Nimona’ adlı animasyon filmde, eşcinsel ilişkiyi özendirici sahneler yer alıyor. Bir taraftan çürüyen sistem eleştiriliyor, diğer taraftan çürüyen sistemin dayattığı eşcinsel ilişkiler övülüyor.

Dijital içerik platformu Netflix’in yeni animasyon filmi Nimona, eşcinsellik içerek sahneleriyle gündemde. Filmde, el ele tutuşan, öpüşen iki erkek, LGBT’yi temsil eden renkli bayrak gibi içerikler yer alıyor. Üstelik de film, platformun çocuk kategorisinde. Ancak filmde +18 uyarısı bulunuyor.

Emperyalizmin kültürel araçlarından biri olan dijital içerik platformu Netflix, Batı’nın tüketim kültürünün bir parçası olarak sürekli gündemimizde. Milyarlarca dolarlık bütçesiyle devasa bir içerik üretim gücüne sahip. Ürettikleri ile de Batı’nın yeni değerleri olan yalnızlaşma, LGBT, pedofili gibi ahlaki çürüme öğelerini toplumlara dayatıyor.

EŞCİNSEL KARAKTERLERİN ÖPÜŞME SAHNESİ VAR

Haziran ayında yayınlanan Nimona isimli yeni film de şaşırtmadı. Nimona isimli animasyon filmin ana karakterleri eşcinsel.

Film daha 4. dakikasında eşcinsel karakterlerin el ele tutuşmaları ile başlıyor. Film, topluma karşı güvensizlik ve toplumsal kurumlara dair yıkıcı söylemlerle ilerliyor. Batı kültürünün gençlere aşılamaya çalıştığı, toplumda ‘normal’ olandan farklı olma ve farklı olduğu için yalnız kalma, toplumdan ayrılma düşüncesi, karakterler aracılığıyla işleniyor. Baştan sona kadar toplumsal kurumlar ile mücadele içinde geçen filmde bu düşünceler ana karakterlerden biri olan Nomina’nın ağzından “sistem çürümüş, kurum (filmde devlet olarak tasvir ediliyor) kapatılmalı”, “normal olana göre kötü olalım” gibi söylemler, öfkeli bir biçimde dile getiriliyor. Toplumun ve insanların özünün kötü olduğu dolayısıyla da güvenilmez olduğunu sık sık dile getiren film, 82. dakikasında da eşcinsel iki ana karakterin öpüşmesi ve birlikte ‘mutlu’ olmaları ile son buluyor.

TAM BİR ‘Z KUŞAĞI’ ANLATISI

Filme adı verilen Nimona isimli karakter emperyalizmin, gençliğin önüne sürdüğü Z kuşağı aldatmasının bir özeti. Toplumdan farklı olma, farklı olduğu için yalnız kalma ve topluma karşı güvensizlik, nefret duygusu gibi Z kuşağı adıyla gençliğe ithaf edilen bütün özellikler, bu karakter aracılığıyla dile getiriliyor. Karakter, filmde toplumdan “intikam alma” düşüncesini dile getiriyor. Karakterin filmin sonunda öfke duyduğu toplumsal düzene karşı ise yaptığı tek şey, tıpkı dayatılan Z kuşağı gibi yerine yenisini koyma sorumluluğu olmadan yakıp yıkmak ve toplumdan kaçmak.

GEÇMİŞTE DE TEPKİ TOPLADI

Netflix, geçmişte de yayınladığı LGBT ve pedofili temalı yapımlarla tepki toplayarak ceza almıştı. 2020 yılında yayınlanan Minnoşlar isimli film, 11 yaşındaki kız çocuklarının cinsel içerikleri sahnelerine yer vermesi nedeniyle RTÜK tarafından yayından kaldırıldı. Yine eşcinselliği öven içerikleriyle Jurassic World Kretase Kampı isimli çocuk dizisi tepki toplamıştı.

Sonraki Haber