Ninelerimizin lezzet sırı çözüldü! Meğer evde kıpkırmızı kışlık tarhana böyle yapılıyormuş

Yaz mevsiminin sonuna yaklaşılması ile kışlık erzak hazırlıkları başladı. Eğer siz de bu hazırlıklara kalkıştıysanız, yazdan dolabınıza ev tarhanası yapıp koymayı unutmayın. Hele ki çorba seviyorsanız! İşte karşınızda ev yapımı kışlık tarhana tarifi...

Soğuk kış günlerinde iç ısıtan bir tabak tarhana çorbasının yeri kesinlikle bir başka oluyor. Marketten hazır alınan tarhananın da evde yapılanın yerini tutmadığı tartışmasız bir gerçek. Her ne kadar evde tarhana yapmak kulağa zor geliyor olsa da durum aslında öyle değil. Peki, ev tarhanası nasıl yapılır? Evde en pratik yöntemlerle tarhananızı hazırlayabileceğiniz o tarifi sizler için derledik... Kağıdınız, kaleminiz hazırsa tarifimize geçiyoruz!

EV TARHANASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 kg domates
  • 1 kg kırmızı biber
  • 1 kg kuru soğan
  • Yarım kg nohut (Pişmemiş hali)
  • 1 kg yoğurt
  • 3 yemek kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 demet nane
  • 5 kg un (Unun markasına göre değişiklik gösterebilir. Yaklaşık oran verilmiştir)

EV TARHANASI NASIL YAPILIR? EVDE TARHANA YAPMANIN PÜF NOKTALARI

1) Domates, biber, maydanoz, soğan ve taze naneyi yıkayın. Ardından bu malzemelerin hepsini ince ince doğrayın. 

2) Malzemelerin hepsini derin bir tencereye alın. Üzerine 1 litre su ekleyin. İyice yumuşayıp kolayca ezilecek bir kıvam alana kadar kısık ateşte pişirin.

3) Yarım kilogram nohudu haşlayın. Eğer daha kolay haşlanmasını istiyorsanız nohutları bir gece önceden suda bekletebilirsiniz.

4) Haşladığınız nohudu diğer malzemelerin içine ekleyerek blendardan geçirin. 

👉PÜF NOKTASI: Bu aşamada yalnızca blender kullanmak iyi sonuç vermeyecektir. Dolayısıyla karışımı bir süzgeçten de geçirmenizi tavsiye ederiz.

5) En son süzgeçten geçirdiğiniz karışımı derin bir kaba alın. Üzerine yoğurt ve tuz ekleyip homojen bir kıvam alana kadar iyice karıştırın.

6) Sonrasında üzerine elekten geçirdiğiniz unu ilave edin ve yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru cam ya da çelik bir kaba koyun ve üzerini kapatın. 

7) Hamurunuzu bir hafta ağzı kapalı şekilde bekletin.

⭐UYARI: Hamuru ne kadar çok bekletirseniz tarhananız o oranda ekşi olacaktır. Dolayısıyla kendi damak zevkinize göre bu işlemi uzatıp kısaltabilirsiniz.

8) Her gün üç kere belirli aralıklarla hamurunuzu yoğurun.

👉PÜF NOKTASI: Eğer hamurunuz suyunu salar ve fazlaca yumuşak bir kıvam alırsa un ilave edebilirsiniz.

9) Bekleme süreniz dolduğunda temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökün ve kurumaya bırakın. 

👉PÜF NOKTASI: Bu aşamada örtü yerine yağlı kağıt tercih ederseniz daha iyi sonuç alırsınız. Çünkü yağlı kağıt bu aşamada hamurun yapışma olasılığını ortadan kaldırıyor.

10) Hamurunuz kuruduğunda iyice ufalayın. 

11) Son olarak ufaladığınız parçaları da kevgirden geçirin ve iyice kurutun.

Artık tarhananız hazır. Bez torba ya da cam kavanoz içerisinde istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.

Şimdiden elinize sağlık!

Kaynak: nefisyemektarifleri.com

Sonraki Haber