Nisan yağmuru şifalı mıdır? Nisan yağmurunun faydaları neler? Yağmur suyuna okunacak dua var mı?

Yeryüzüne rahmet olarak indirilen yağmur suyunun bolca yağdığı bir ay olarak bilinen nisan yağmurunun şifalı olup olmadığını sizlere araştırdık. Peki nisan yağmur suyu faydalı mı? Yağmur suyu biriktirilerek ne yapılır? Yağmur ile ilgili hadis neler?

Nisan yağmuru şifalı mı? Nisan yağmurunun faydaları

Şimdilerde toplumumuzda 'Yağmur ayı' olarak da bilinen Nisan Ayı, havaların ılıklaşmaya başladığı ayın başlangıcı olsa da asıl olarak yağmur yağması ile meşhurdur. İslam aleminde bolluk ve bereketin en önemli tecellisi olarak görüldüğü için kutsal sayılan yağmur suyu, yüzyıllardır şifa kaynağı yerine geçmektedir. Nisan ayı geldiği zaman belirli vakitlerde bu şifalı suyun toplanması daha sonrasında hastalıkların tedavisinde hatta yemeklerde bile kullanıldığı bilinmektedir.

Geçmişe baktığımızda ölüm döşeğinde inleyen hastaların ağzına damlatıldığı rivayet edilen nisan yağmurunun suları, gerek vücut sağlığı gerek de ruh sağlığı için oldukça önem taşımaktadır.

NİSAN YAĞMURU FAYDALI MI? PEYGAMBERİMİZ (SAV)'E GÖRE YAĞMUR SUYU...

Özellikle de Nisan yağmurunun şifasına inananların günümüzde Konya gibi kırsal kesimlerde daha çok uyguladıkları su biriktirme adetinde insanlar; yağmur yağarken leğen gibi geniş ağızlı kapları dışarıda tutarak içine yağmur suyu dolmasını beklerler. Konya Selçuklu'nun başkenti olduğu zamanlar, nisan yağmurları biriktirilip hasta kimseler arasında bölüştürülürdü.

O zamanlar Konyadaki Mevleviler “nisan taşı” ismini koydukları kaplarda biriktirdikleri nisan yağmurlarını misafirlerine sunup, bu suyun hastalılara şifa olacağına inanıyorlardı.

Hadis-i şerif kaynaklarında özellikle Nisan yağmurları için belirtilerek geçen bir hadise rastlanmasa da Allah (c.c)'un rahmeti olan yağmur suyu ile ilgili birden çok hadis ve ayet vardır. Öyle ki Enes (r.a.) rivayetine göre, “Rasulullah (s.a.v) ile birlikteyken yağmur yağmıştı. Hemen başını açtı ve “Yağmur rabbimin yeni yarattığı ve indirdiği rahmettir” dedi. (Müslim 2/615, Ebu Davut 5/3309)

Efendimiz (SAV) ve sahabeleri senenin ilk yağmuru yağdığında, gökteki ilk damlalara, (değmesi için)başlarını açarlardı ve Efendimiz (SAV) şöyle derdi: "Yağmur, Rabbimizin en son ve yeni yarattığı bir mahluktur ve bereketi en çok olandır." (Ebu şeyh,A hlakun-Nebiyyi 823)

YAĞMUR SUYUNA OKUNACAK DUA VAR MI? NİSAN YAĞMURU DUASI VAR MI?

Biriktirilerek toplanan Nisan yağmuru suyu için 70 kez Fatiha, 70 kez İhlâs, 70 kez Felak, 70 kez Nâs, 70 kez Tesbih duasını (SübhanAllahi vel-hamdüLillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vâllahü ekber ve lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-aliyyıl-azîm) okunması tavsiye edilebilir.

NİSAN YAĞMURUNUN FAYDALARI:

-Nisan yağmurunun içerisinde mevcut olan kullanılabilir demir oranı oldukça güçlüdür. Hatta uzmanlar nisan yağmurundaki etkili demir miktarının ispatı için “yağmurda ıslanmadan önce demirinizi ölçtürün, ıslandıktan sonra tekrar ölçtürün, demir oranınızın yükseldiğini göreceksiniz” ifadelerini kullanmaktadır.

-Normal su ile yapılamayan ancak nisan yağmur suyu ile yoğurdun mayalanabileceği bilimsel bir gerçektir. Havası temiz olan yerlerde bu mayalanma gerçekleşebilmektedir.

-Saç sağlığına da iyi geldiği bilinen nisan yağmuru, saçların bu suyla yıkanması halinde olumlu etki göreceği öne sürülmektedir.

Sonraki Haber