Niyet etmeden ve Sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Oruca niyet etmeyi unutursanız...
Nafile ve farz oruçlarla ilgili en çok merak edilen ve araştırılan konulardan birisi de sahursuz ve niyetsiz tutulan orucun geçerli olup olmadığıdır. Peki niyet etmeden ya da Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?
'Sahur yemeğini bir tür bereket' olarak gören Sevgili Peygamberimiz (SAV), oruç tutacağı zaman sahur yapmayı ihmal etmemiş ve sahur yaparak tutulan bir orucu sahursuz yapılan oruca göre daha faziletli bulmuştur. (Buhârî, Savm, 19-20 [1921, 1923]). Ayrıca Efendimiz (SAV)'in diğer hadis-i şeriflerine baktığımızda Müslüman bir kimsenin tuttuğu oruç ile Ehl-i kitabın orucu arasındaki en ayırıcı özelliğin sahur olduğunu dile getirmiştir. (Müslim, Sıyâm, 46 [1096]). Sahur sevabından faydalanmakla beraber nasıl daha fazla sevap kazanılacağını düşünen fakihler, araştırdığı bilgiler doğrultusunda sahuru geciktirmenin de sünnet olduğunu ifade etmişlerdir. (Kâsânî, Bedâî’, 2/105).
SAHUR YAPMADAN ORUÇ TUTULABİLİR Mİ?
Kişi sahur yapmaya güç yetiremiyorsa ya da uykusundan uyanacak hali yoksa sahursuz bir şekilde orucunu tutabilir. Rivayetlere göre, Peygamberimiz (SAV)'in bazı hadislerinde sahuru tamamen bırakmayıp, bir yudum su ile bile olsa sahurun yerine getirilmesi önerilmekte, sahura kalkanların Allah’ın rahmetine ve meleklerin duasına mazhar olacağı belirtilmiş (Müsned, 3/12)
HADİS-İ ŞERİF: “Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır.” (Buhari, Savm, 20)
NİYET ETMEK UNUTULURSA ORUÇ KABUL OLUR MU? NİYETSİZ ORUÇ OLUR MU?
Birtakım mazeretlerden dolayı sahurunu yapamamış olan bir kimse niyet etmeden orucun kabul olup olamayacağı konusunda tereddüt yaşayabilir. Diyanetin bu konuyla ilgili verdiği fetvaya göre; orucun şartlarından birisi de niyettir. Niyet edilmeden tutulan bir oruç sahih olmaz. Kalpten niyet etmek yeterli olsa da dil ile tekrarlayarak niyeti ifade etmek daha uygun olmaktadır. Oruç tutmak için sahura kalkmak da niyet yerine geçebilir.