Normalleşme dönemi için iki öneri: Bölgesel tedbirler hızlı aşılama
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) 20-23 Mayıs tarihleri arasında düzenleyeceği 9. Türkiye EKMUD Uluslararası Bilimsel Platformu öncesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Soruları yanıtlayan dernek yöneticisi uzmanlar Kovid-10’la mücadelede en etkili silahın aşı olduğunu ve aşılamanın hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
EKMUD Başkanı Prof. Dr. Canan Ağalar, Kovid 19 sürecinde tıp alanında da eğitim faaliyetlerinin aksadığını vurguladı. Ağalar, hastalığın kontrol edilmesinde en önemli şeyi bulaşmanın önlenmesi olduğuna dikkat çekti. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şencan da Kovid-19’un sadece sağlık değil yaşantılarımızın bütün boyutlarını etkilediğini belirtti. Salgının kontrol altına alınması için ilk olarak aşının uygulanmasına vurgu yapan Şencan şunları söyledi:
“Hastalığın kontrollü seyredebilmesi için bulaşı azaltacak maske kullanımı, yakın temastan kaçınma ve genel hijyen kuralarına riayet etmeliyiz. Salgının ülkemizde kontrol altına alınabilmesi için koruyuculuk oranları farklılıklar içerse bile mevcut Kovid-19 aşılarından hangisini bulursak aşımızı yaptırmalıyız. Salgının seyri hakkında daha sağlıklı değerlendirmeler yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın ayrıntılı veri paylaşmasına, mevcut paylaşılanlar yanında hastalığı hafif veya belirtisiz geçirenleri ortaya koymaya yönelik serosürveyans verilerinin ve varyant virüs durumunu ortaya koymak için moleküler sürveyans verilerinin ortaya konulup paylaşılmasına ihtiyaç var. Salgının dünyada kontrol altına alınabilmesi için varyantlara da etkili olacak şekilde ve toplumun tüm kesimlerine uygulanabilecek etkili aşı geliştirme çalışmalarının sürdürülmesi, aşıların tüm ülkelere ve tüm insanlara yaygın ulaşabilecek şekilde çalışılması gerekir. Pandemi sırasında mevcut ve yeni ortaya çıkan diğer hastalıklarımızın teşhis ve tedavisinin göz ardı edilmeyip takibini sağlıklı şekilde yürütmemiz gerekir.”
TEMEL TEDBİRLERE DEVAM
Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şencan, Aydınlık Gazetesi’nin sorusu üzerine 1 Haziran’dan sonra başlaması beklenen normalleşme sürecine yönelik uyarılarda da bulundu. Aşılamanın hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Şencan bir yandan da tedbirlerin devam ettirilmesini söyledi. Şencan şu uyarıları yaptı:
“Süreçte kesin olan aşılamayı hızlandırmamız lazım. Toplum bağışıklığını sağlayacak yüzde 70 seviyesine getirene kadar, aşılanmış da olsak, temel tedbirlere dikkat etmeliyiz. Süre uzadıkça tüm tedbirleri tüm topluma uygulamak yerine bölgesel ya da durumsal bazı farklılıklara gitmeye ihtiyaç var. Çünkü her tedbirin insanların ruh sağlığı üzerinde ekonomisi, günü birlik işlemleri üzerinde bir maliyeti olacak. En büyük maliyet yaşam.”
KOVİD-19 AŞI KARŞITLIĞINI AZALTTI
Prof Dr. Meltem Taşbakan konuşmasında tarihte yer alan çiçek hastalığı salgınını hatırlattı. Çiçeğin Kovid-19’dan daha da ağır pandemi oluşturduğunu söyleyen Taşbakan, çiçekte olduğu gibi Kovid-19’da da salgının önünün aşıyla alınacağını belirtti. Taşbakan, aşı karşıtlığıyla ilgili gelen soruya verdiği cevapta pandemi döneminde erişkin bağışıklığına olan ihtiyaç ve ilginin arttığını söyledi. Taşbakan, “Aşıdan başka sığınabileceğimiz hiçbir şey yok. Kişinin bütün aşılarının tam olması lazım. Kovid-19, aşı karşıtlarının da azalmasını sağladı.” dedi.