Normandiya Çıkarması törenleri Ukrayna’nın dostları toplantısına dönüştü

'Kiev severler kulübü' etkinlikte, Avrupa'yı Nazi işgalinden kurtarırken milyonlarca vatandaşını yitiren SSCB'yi anmaya lüzum görmedi, Rusya'yı davet etmedi. Macron; Biden, Zelenskiy, Scholz gibi isimlerin de katıldığı töreni anti-Rus propagandası yapmak için fırsata dönüştürdü

Normandiya Çıkarması’nın (D-Day) 80. yılı anma törenleri Fransa’da başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere Atlantik cephesinden 22 devlet ve hükümet başkanının katılımıyla 5-7 Haziran tarihleri arasında yapıldı.

2. Dünya Savaşı’nda Hitler faşizmine en ağır darbeyi vuran, Alman ordularını yerle bir eden ve 27 milyon vatandaşını kaybeden Sovyetler Birliği bu törenlerde anılmadı. Rusya Devlet Başkanı Putin törenlere davet edilmedi. Fransa Cumhurbaşkanlığı, 30 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü ve son haftalarda daha da şiddetlenen saldırganlık savaşı göz önünde bulundurularak, Rusya'nın D-Day çıkarmasının 80. yıldönümü kutlamalarına davet edilmediğini” açıklamıştı.

Bugün hayatta olan yaklaşık 200 Amerikalı ve İngiliz gazi de törenlerde yerini aldı. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin hemen öncesine gelmesini kendi açısından değerlendiren Macron’un, anmaları üç güne yayarak kamuoyunun dikkatini buraya çekmeyi planladığı değerlendirmesi yapıldı. Zira kendi adayı AP seçimlerinde Marine Le Pen’in adayının çok gerisinde ve büyük bir yenilgi bekliyor.

Etkinlik öncesinde Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, bu törenlerin "sadece D-Day'in kendisiyle değil, aynı zamanda onu çevreleyen her şeyle bağlantılı anma törenleri olacak" denilmişti. Bu açıklamanın ne anlama geldiği anma törenlerinin Ukrayna’ya destek konusuyla birleştirildiği ortaya çıktı. Törenlerin yıldızı Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy oldu.

‘BURADA EVİNİZDESİNİZ’

Anma törenleri 6 Haziran Perşembe günü Calvados bölgesinde, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın da katıldığı Ver-sur-Mer'deki İngiliz anıtında yapılan geleneksel törenle başladı. Öncesinde Kral III. Charles ve Kraliçe Camilla Birleşik Krallık'ın güney kıyısındaki Portsmouth'tan anma törenlerine katıldı. Macron burada yaptığı konuşmada “Tehlikenin arttığı bir dönemde (...) sizler, bizim için en değerli şey olan Fransa topraklarını ve cumhuriyet değerlerimizi savunmak için aynı fedakarlıkları yapmaya hazır olduğumuzu hatırlatıyorsunuz” dedi. Bunu Courseulles-sur-Mer'deki Juno Plajı'nda Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Fransa Başbakanı Gabriel Attal’ın da hazır bulunduğu Fransız-Kanada töreni takip etti.

Colleville-sur-Mer'de yapılan Fransız-Amerikan törenine eşi ile birlikte katılan ABD Başkanı Joe Biden’na Macron eşlik etti. Amerikan askerleri ve gazilerine övgüler düzen Macron “siz her şeyi geride bırakıp bağımsızlığımız ve özgürlüğümüz için tüm riskleri göze aldınız. Bunun için size teşekkür ederim” dedi. Macron ayrıca "kendilerine ait olmayan topraklarda ölmeye hazır bir halkın büyüklüğünü" de takdir etti. Amerikalı gazilere doğrudan hitap ederek “Burada evinizdesiniz” dedi.

BİDEN, MACRON VE ZELENSKİY DEMOKRASİSİ

Biden yaptığı konuşmada “Hitler ve yanındakiler demokrasinin zayıf olduğunu ve geleceğin diktatörlüklerde yattığını düşünüyorlardı" diye söze başladı ve "Burada, Normandiya kıyılarında, özgürlük ve tiranlık arasındaki savaşa karar verilecekti. Özgürlüğün tiranlıktan daha güçlü olduğunu kanıtladık. Demokrasilerimizin ideallerinin tiranlık ordularının birleşiminden daha güçlü olduğunu kanıtladık.

Müttefiklerin sarsılmaz birliğini kanıtladık" dedi. Sözü Ukrayna’ya getirdi: “Ukrayna bir Tiran tarafından işgal ediliyor ve biz asla pes etmeyeceğiz. Ukraynalılar büyük kayıplar veriyor ama pes etmiyorlar.

Diktatörlere teslim olamayız, bu düşünülemez” dedi. İsim vermeden Vladimir Putin'i “sadece tahakkümü düşünen bir Tiran” olmakla suçlayarak “Ukrayna'dan gözümüzü ayırmayacağız. Eğer yüzümüzü çevirirsek, Ukrayna Rus boyunduruğu altına girecek ve ardından tüm Avrupa da düşecektir" dedi.

MACRON: SAVAŞ KITAMIZA GERİ DÖNDÜ

Son tören Macron'un başkanlık ettiği uluslararası tören Omaha Plajı'nda yapıldı. Bu törene, diğer devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra Joe Biden, Birleşik Krallık adına Prens William, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy katıldı. Macron burada yaptığı konuşmada “Savaşın kıtamıza geri dönmesiyle, uğruna savaştıkları her şeyin sorgulanmasıyla, sınırları zorla değiştirmeyi ya da tarihi yeniden yazmayı iddia edenlerle karşı karşıya kaldığımızda, buraya ayak basanlara layık olalım. Bugün burada bulunmanız, Sayın Ukrayna Cumhurbaşkanı, her şeyi anlatıyor" diyerek Zelenskiy’yi onurlandırdı.

Macron, "Teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler Ukrayna halkına, onların cesaretine, özgürlüğe duydukları zevke. Biz buradayız ve zayıflamayacağız. Evet, anestezi ve hafıza kaybı pusuda beklediğinde, vicdanlar uykuya daldığında, bizi korkusuzca ileriye götüren bu kesintisiz ivmedir. İşte bu yüzden bugün buradayız” dedi. Dün, haberi hazırladığımızda Emmanuel Macron Paris’te Zelenskiy ile görüşüyordu. Törenlerin ardından ABD Başkanı ise 8 Haziran'da Fransa'ya bir devlet ziyareti gerçekleştirecek ve Elysee Sarayı'nda düzenlenecek bir toplantı ve ziyafet öncesinde Cumhurbaşkanı Macron tarafından Zafer Takı'nda karşılanacak.

Sonraki Haber