NSU yeniden hortladı: Irkçı organizasyon aydınlatılsın

Son dört yıl içinde aralarında Avukat Seda Başay Yıldız’ın da bulunduğu çok sayıda ünlü isme ırkçı tehdit mektupları göndermekle suçlanan Alexander Horst M.’nin davası Frankfurt’ta başladı.

Nasyonal Sosyalist Yer Altı (NSU) terör örgütünden esinlenerek NSU 2.0 imzasıyla mektuplar gönderen M.’nin tehdit mektubu gönderdiği kişilerin kişisel bilgilerine polis bilgisayarlarından ulaştığı biliniyor.

Almanya’da 2018’den bu yana çok sayıda kişiye NSU 2.0 imzasıyla tehdit içerikli ırkçı mektuplar yazan Alexander Horst M. hakkında açılan dava başladı. Frankfurt Eyalet Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında 120 sayfalık iddianame okundu.
2021 yılının mayıs ayında Berlin'de gözaltına alınan Alexander Horst M, iddianamede hakaret, tehdit ve suç işlemeye tahrik etme, halkı kışkırtmak, çocuk pornografi görüntüleri bulundurmak ve silah yasasını ihlal etmekle suçlandı. Hakkındaki suçlamaları reddeden 54 yaşındaki zanlı sonraki duruşmada savunma yapacağını söyledi.

NSU 2.0 ZANLISININ POLİSLE İLİŞKİSİ SORGULANIYOR

Mahkeme önünde gösteri yapan gruplar, 2018'de ilk tehdit e-postasını alan Seda Başay Yıldız’ın mesajını okudu. Mesajında, kişisel bilgilerinin polis bilgisayarından nasıl alındığının aydınlatılmasını isteyen Yıldız, verilerin zanlıya nasıl verildiğinin açıklanması gerektiğini vurguladı. Yapılan incelemelerde Avukat Başay Yıldız’a ait bilgilerin bir gün içinde 17 farklı polis bilgisayarında sorgulandığı ortaya çıkmıştı. Kişisel bilgilerin Frankfurt’taki bir polis karakolundaki bilgisayarlardan alındığının açığa çıkmasının ardından bir polis memuru ve bir çalışan gözaltına alınmıştı.

Alexander Horst M. ilk tehdit e-postasını, 2018’de Nasyonal Sosyalist Yer Altı (NSU) terör örgütü hakkındaki davanın karara bağlanmasından üç hafta sonra gönderdiği ortaya çıktı. 2 Ağustos 2018’den Mart 2021’e kadar zanlının NSU 2.0 imzasıyla 116 tehdit e-postası, faksı ve kısa mesajı gönderdiği ifade edildi. Irkçı M. mayıs ayında Berlin’de düzenlenen polis operasyonundan gözaltına alınarak tutuklanmıştı.
Sanık Alexander Horst M.’nin hedef aldığı isimler ise dikkat çekici. Irkçı mektupların gönderildiği kişiler arasında Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier, Sol Parti Eş Genel Başkanı Janine Wissler gibi siyasetçilerin yanı sıra Kabare Sanatçıları Carolin Kebekus, Jan Böhmermann, İdil Baydar ve NSU terör örgütü davası müdahil avukatlarından Seda Başay Yıldız da bulunuyor.

BEKLENTİLER YÜKSEK ANCAK UMUTLAR DÜŞÜK

NSU adı Almanya’da yakın geçmişin en karanlık dosyalarından birini çağrıştırıyor. 2011 yılının kasım ayına kadar faaliyette olan NSU’nun on yılı aşkın süre boyunca işlediği cinayetler hâlâ tartışılıyor. 2013-2018 yılları arasında Münih Yüksek İdare Mahkemesi’nde NSU üyelerinin yargılandığı davada baş sanık Beate Zschäpe ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış olmasına rağmen birçok ayrıntının göz ardı edilmesi, mahkemenin kamuoyundaki saygınlığını sorgulatmıştı. Davanın takipçileri ile birçok uzman, NSU terör örgütünün Alman istihbarat kuruluşları ile olan bağlantılarının araştırılmadığı dile getiriyor. Bu durum Alexander Horst M.’nin yargılamasına yönelik beklentileri de azaltıyor. Davacı Janine Wissler, Martina Renner, Avukat Seda Başay Yıldız, İdil Baydar ve Gazeteci Hengameh Yaghoobifarah ortak açıklama yaparak “NSU 2.0 yapısının tek bir sanığın tutuklanmasıyla aydınlatılmadığına” dikkat çektiler.

Sonraki Haber