Nükleer enerji santralleri üç katına çıkarılıyor

İsveç, BM COP28 Dubai toplantısında diğer 21 ülkeyle birlikte nükleer enerji santrallerinin üç katına çıkarılmasını onaylayan bildiriyi imzaladı.

“Soğuk Savaş” günlerinden bu yana nükleer enerjinin sınırlandırılması ve azaltılması yönünde tavır alan İsveç önemli bir karar değişikliği yaptı. Hükümet 40 yıldan bu yana ilk kez nükleer enerji santrallerine yatırım yapılması yönünde karar aldı.

ÜÇ KATINA ÇIKARMA BİLDİRİSİ

Koalisyon hükümetini oluşturan ama hükümette yer almayan İsveç Demokratları (SD)’nın anlaşma şartı olarak ileri sürdüğü nükleer enerjiye yatırım nihayet karşılığını buldu. Bir süredir yapılan nükleer enerji çalışmalarının ardından Dubai’ye giden Başbakan Ulf Kristersson ile Enerji ve Sanayi Bakanı Ebba Busch, diğer 21 ülke ile birlikte nükleer enerjiden elde edilecek enerji miktarını 2050 yılına kadar üç katına çıkarma bildirgesini imzaladı.

İsveç’in bu bildirgenin imzalanmasının ardındaki itici güç olduğu zirvede konuşan Başbakan Ulf Kristersson, “acil iklim önlemlerine sarılalım ama bu bunun doğurduğu imkanları da sarılalım “diyerek iklimsel sorunların nükleer enerjiyle çözülebileceğine inancını vurguladı. Kristersson “İsveç şimdi nükleer enerji kapasitesinin artırmak üzere somut bir adım atıyor ve biz aynı şekilde düşünen ülkelerle bir arada olduğumuz için mutluyuz” dedi.

'2045'E KADAR KURULACAK'

Başbakan ile birlikte zirveye katılan Enerji ve Sanayi Bakanı Ebba Busch’da “İsveç nükleer enerji üretimini artırma görevini üstleniyor ama biz ilerde sunacağımız enerji yatırımlarımızla diğer ülkelerinde enerji artırmasına katkıda bulunacağız.” dedi. Ebba Busch İsveç’te en az 2 büyük nükleer reaktörün en geç 2035 üretime başlayacağını, 2045’e kadar da yoğun bir biçimde nükleer santraller kurulacağını belirtti.

İsveç’in en büyük muhalefet partisi ve geçmişte nükleer santrallere karşı olan partisi Sosyal Demokrat Partisi (S) Başkanı Magdalena Andersson ise “Ülkelerin iklim değişikliği açısından fosil yakıttan arınmış enerji düşünmesi iyi ama başbakanın İsveç’te nasıl daha ucuz elektrik elde edeceğimiz konusuna odaklanması gerekirken bunu başaramadığı ortada” diyerek nükleer enerji bildirgesinin imzalanması konusunda yorum yapmak yerine muhalefet-iktidar tartışmasına odaklanması dikkat çekti.

COP28 zirvesinde imzalanan bildirgenin bağlayıcılığının olmamasına rağmen yön verici olduğu kesin. Zirvede nükleer santrallerin en yüksek çevre ve güvenlik bilinciyle işletildiğini ve birçok ülkenin zaten nükleer enerji kullandığına dikkat çekildi.

İsveç’te de halen 3 adet Forsmark’ta, 1 adet Oskarshamn’da ve 2 adet Ringhals’de olmak üzere 6 nükleer reaktör mevcut. Bu reaktörlerden İsveç’in toplam elektrik üretiminin %30’u karşılanmakta.

ANLAŞMAYI İMZALAYAN ÜLKELER

Anlaşmayı imzalayan ülkeler: ABD, Bulgaristan, Kanada, Çekya, Finlandiya, Fransa, Gana, Macaristan, Japonya, Güney Kore, Moldavya, Moğolistan, Fas, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, İsveç, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere.

Sonraki Haber