Nükleer korkusu iyot tablete yöneltti

Avrupa’da halkın iyot tablet talebi arttı. Nükleer savaş korkusu nedeniyle Avrupalılar iyot tabletlere hücum etti. İyot tablet ile nükleer tehlike durumunda kullanıldığında, radyoaktif maddelerin tiroit bezlerinde tutulumu önleniyor.

Zelenski yönetimini ateşe süren Atlantik cephesi, manipülasyonlarıyla haklı baskı altında tutuyor. Psikolojik savaş argümanlarından biri de nükleer tehdit. Atlantik sistemi, başarısızlığı örtmek için ‘nükleer savaş tehlikesi’ haberleri ile Avrupa ve Amerikan halkına korku aşılıyor. Yüksek kaygı Avrupa’da iyot tabletlerde talep patlamasına neden oldu.
İyot tablet reçetesini Aydınlık Avrupa için inceleyen Uzman Biyolog ve Kimyager Kübra Vardar şu ifadeleri kullandı: “Potasyum iyodür tolere edici bir tablettir. Bir çeşit tuz bileşiğidir. Bu ilaç radyasyon kazaları sonucu oluşan radyasyon sızıntıları sonrası radyoaktif zehirlenmelerde kullanılır. Bu sebeple herhangi bir sızıntı sonrası kullanılmak üzere önlem amaçlı dağıtılmış olabilir.”

‘AŞIRI KULLANIM SAĞLIK SORUNU YARATIR’

“İyot tablet tavsiye edilen ölçülerde kullanılmalı. Fazla kullanım hipertansiyon, guatr, kalp ve kas hastalıkları gibi sorunları tetikleyebilir. Fazla iyot guatra sebep olabilir, potasyum da kalp çalışma ritmini etkiler. Dolayısıyla potasyumun belli seviyelerde olması gerekir. Tuz ise tansiyon üzerinde etkilidirve hipertansiyon hastaları için zor bir durum yaratacaktır. Reaktör kazalarında büyük miktarda radyoaktif iyot salınması tiroit kanserinde artışa neden oluyor. Radyoaktif iyot vücutta emildikten sonra tiroit bezinde depolanır ve yüksek radyasyona maruz kalmaya yol açar.”

‘İYOT RADYASYONU TUTAR’

“İyot radyasyon tutucudur. Çok yüksek düzeyde radyasyon bağlayıcı bir element ve biz her şekilde vücudumuza iyot alıyoruz. İyot, tiroit bezinin hormonların yapısına katılıyor dolayısıyla eğer dışarıdan radyasyon yüklenmiş bir iyot alırsak tiroit hormonunun yapısına katılıyor ve vücuda kanser başta olmak üzere birçok zarar veriyor. Eğer radyoaktif bir sızıntı olduğunda alabileceğimiz en önemli element iyot olacaktır. Bu durumda radyasyon yüklü iyodu normal iyotla değiştiriyoruz tiroidin yapısına zarar vermesini önlüyoruz.”

‘HASAR BÜYÜK ÖLÇÜDE ENGELLENİR’

“İyodun çok yüksek bağlanma kapasitesi olduğundan, vücut için diğer radyasyon kaynaklarına göre daha zararlı olabiliyor. İyot tabletlerle, büyük ölçüde hasar engelleniyor. Fakat radyasyon diğer besinlerle hatta hava ile yayılmaya devam ediyor. Sonuçta bir sızıntı olayında tek kaynak iyot olamaz ama güçlü bir radyasyon kaynağını engellemiş olur. İyodun yüksek miktarda kullanılması zararlıdır. Dozunu hekim belirlemeli ve radyasyon alınış saatine göre değişiklik göstermelidir. Yani doktor veya yetkili makamların talimatı ile kullanılmalıdır.”

Belçika'da 32 bin iyot tablet dağıtıldı

Belçika basınında yayınlanan haberlere göre, eczaneler nükleer savaşın yaşanması korkusuyla 32 bin 483 iyot tableti ücretsiz olarak halka dağıttı. Nükleer savaş korkusuyla çok sayıda kişinin eczanelere gitmesi üzerine Federal Nükleer Kontrol Kurumu, Ukrayna krizinin iyot tabletleri alınmasını gerektirecek seviyede olmadığını açıkladı. Açıklamada, "İyot tabletler eczanelerden ücretsiz şekilde alınabilir ancak şu aşamada buna gerek yok. İyot tabletler sadece yetkili makamların tavsiyesiyle alınmalıdır” uyarısı yapıldı.
Almanya’da da halkın eczanelerden iyot tablet sorduğu belirtildi. Alman Eczacılar Birliği, bazı müşterilerin nükleer bir saldırı tehlikesine karşılık şimdiden iyot tabletleri sipariş ettiğini ve bunları alıp saklamak istediklerini vurguladı.

Sonraki Haber