Numan Kurtulmuş: Kıbrıs fiziki bir üs, vazgeçmeyiz!
KKTC'nin Türkiye için önemine dikkat çeken Numan Kurtulmuş 'Doğu Akdeniz’in fevkalede geçiş noktalarından birisi olduğunu herkes biliyor. Burada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de fiziki bir ada, fiziki bir üs olan Kıbrıs'tan vazgeçmesi de asla düşünülemez.' dedi.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıldönümünde etkinlikler sürüyor. İstanbul Üniversitesi bugün, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılında Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu düzenlendi. Cihannüma Dergisi ve İstanbul Üniversitesi ortaklığındaki sempozyumun davetlileri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş oldu. Etkinliğe İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ile Cihannüma Derneği Başkanı Rıza Yorulmaz da katıldı.
‘DOĞU AKDENİZ’DE FİZİKİ BİR ADA, BİR ÜS’
Açılış konuşmasını yapan Numan Kurtulmuş, Ada’ın stratejik önemine dikkat çekti:
“Doğu Akdeniz'e şöyle bir baktığınız zaman, herhalde dünyanın bütün büyük devletlerinin Doğu Akdeniz’de fiziki ve fiili varlığı söz konusudur. Herkes bir şekilde Doğu Akdeniz’de olabilmek için can atmaktadır. Çünkü dünyada egemenlik elde edebilmek için Doğu Akdeniz’in fevkalede geçiş noktalarından birisi olduğunu herkes biliyor. Burada Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de fiziki bir ada, fiziki bir üs olan Kıbrıs'tan vazgeçmesi de asla düşünülemez. Bundan sonra da düşünülemeyecektir. Dolayısıyla Kıbrıs Türk Devleti’nin varlığı inşallah kıyamete kadar devam edecektir.”
‘KKTC TÜM KURUMLARIYLA BİR DEVLETTİR’
Barış Harekâtı’nın Türklerin haysiyet mücadelesi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bütün kurum ve kuruluşlarıyla tam manasıyla teşekkül etmiş bir devlettir. Bundan sonra da kıyamete kadar yaşayacaktır. Bir kere daha burada ilan ediyoruz ki; şartlar ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kuzey Kıbrıs Türk halkını hiçbir yerde hiçbir zaman yalnız bırakmayacaktır" şeklinde konuştu.
'MÜŞTEREK BİR MİLLİ DAVA'
Ardından konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da “Hepimiz büyük bir başarıya imza attık.” dedi ve şöyle sürdürdü:
“Ve netice itibariyle şu anda Doğu Akdeniz’de KKTC, anavatan Türkiye Cumhuriyeti’yle gerek havada, gerek denizde gerek karada iş birliği içerisinde. Ancak uluslararası toplum, bizlere ambargo ve izolasyonlarla bir bakıma diz çökertmeye çalışıyor. Biz, ENOSIS’e kapılarımızı açık bırakacak, Avrupa Birliği çerçevesinde bir anlaşmayı her zaman reddedeceğimizi belirtiyoruz. Çünkü bizim kurumsal ve konjektörel varlığımız, her zaman olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’yle birlikte bu yolu yürümemizden geçer. Onun için bu dava, müşterek bir milli davadır.”