O belge ABD'ye gönderildi: İşte İsrail'in Lübnan'da ateşkes talepleri...

Axios haber sitesi, Lübnan'da ateşkes sağlanması için İsrail'in yerine getirilmesini istediği "taleplerin" bulunduğu belgenin ABD'ye gönderdiğini belirtti. İşte o talepler...

Axios haber sitesi, İsrail'in ABD'ye Lübnan'da bir ateşkesi değerlendirmeden önce yerine getirilmesini istediği taleplerin bir listesini gönderdiğini belirtti.

İSRAİL LÜBNAN'DA ATEŞKES İÇİN ABD'YE TALEPLERİNİ İLETTİ

Axios'un haberine göre İsrailli yetkililer, İsrail Başbakanlık Ofisinin ateşkes taleplerini içeren belgeyi ABD başkanı Biden'ın elçisi Amos Hochstein'ın Lübnan'daki çatışmalara diplomatik bir çözüm bulunmasını görüşmek üzere Pazartesi günü Beyrut'a yapacağı ziyaret öncesinde Beyaz Saray'a verdiğini belirtti.

İŞTE İSRAİL'İN TALEPLERİ...

Axios'un haberinde, İsrail'in iki talebine yer verildi. İsrail'in Beyaz Saray'a ilettiği talepleri içeren habere göre İsrail, güney Lübnan'da Hizbullah'ın silahsızlaştırılışını aktif bir şekilde uygulayabilmek ve savaşı sona erdirecek herhangi bir ateşkes anlaşması kapsamında Lübnan hava sahasına sınırsız erişim sağlamak istiyor.

Her iki talep de Lübnan ordusu ve BM barış güçlerine İsrail ile Hizbullah arasında ateşkesi uygulama yetkisi veren BM Güvenlik Konseyi kararına ters düşüyor. Axios'a konuşan bir ABD'li yetkili ne Lübnan'ın ne de uluslararası toplumun "Lübnan'ın egemenliğini önemli ölçüde zedeleyecek" koşulları kabul etmeyeceğini ifade etti.

Hochstein'ın bugün Beyrut'a varması ve Başbakan Vekili Necip Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri ve diğer Lübnanlı yetkililerle bir araya gelerek İsrail'in taleplerini görüşmesi bekleniyor.

'ABD SEÇİMLERİNDEN ÖNCEKİ SON ŞANS'

Lübnan Meclis Başkanı Berri, dün Al-Arabiya'ya yaptığı açıklamada Hochstein'ın ziyaretinin Lübnan'daki savaşa "bir çözüm bulmak için ABD seçimlerinden önceki son şans" olduğunu ifade etmişti. Lübnan'da BM'nin 1701 sayılı kararı konusunda görüş birliği olduğunu vurgulayan Berri, İsrail'in talep ettiği gibi bu kararın herhangi bir şekilde değiştirilmesini reddettiğini de vurgulamıştı.

ABD'li ve İsrailli yetkililere göre Hochstein, Lübnan'daki savaşı sona erdirecek her diplomatik çözümün bir parçası olarak Lübnan silahlı kuvvetlerinin güney Lübnan'da geniş çaplı bir şekilde konuşlandırılması için baskı yapıyor. Yetkililer, Hochstein'ın güney Lübnan'da en az 8,000 Lübnan askerinin konuşlandırılmasını istediğini belirtiyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor. Ancak Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında yer alıyor.

Sonraki Haber