O cümleleri sık sık kuruyor musunuz? Evliliğiniz tehlikede olabilir
İlişkilerde birbirini anlamak önemlidir. Özellikle bireylerin birbirlerine sık sık kurduğu cümleler, ilişkilerde temeli oluşturur. Bu cümlelerin zehirli bir hal alması, evliliğinizi tehlikeye atabilir. İşte o cümleler...
İlişkilerde birbirini anlamak ve doğru cümleleri kullanmak oldukça önemlidir. Çiftlerle çalışan ve Harvard eğitimli bir psikolog olan Dr. Cortney Warren, eşlerden biri ya da her ikisi de birbiriyle aşağılayarak konuştuğunda ilişkilerin hızla yokuş aşağı gittiğini gördüğünü söylüyor. İşte evliliğinizde kurmamaya dikkat etmeniz gereken o zehirli cümleler...
O CÜMLELERİ SIK SIK KURUYORSANIZ...
İLİŞKİNİZİ YAVAŞ YAVAŞ YOK EDEBİLECEK ZEHİRLİ İFADELER
Bu ifadelerden herhangi birinin sizden veya partnerinizin kurduğunu fark ederseniz, ilişkinizin başı dertte demektir.
1. "Beni hak etmiyorsun."
Küçümsemeyi yansıtan bir dil, partnerinize onun sizden daha değersiz olduğuna inandığınızı gösterir ve bu da onun öz saygısına zarar verebilir.
Bunun yerine ne söylemelisiniz? "Şu anda bizi ortak olarak görmekte zorlanıyorum," veya "Seni kendimden daha az değerli görüyorum ve bunun üzerinde çalışmam gerekiyor." gibi cümleler kurabilirsiniz. Nasıl hissettiğinizi sakin ve dürüst bir şekilde ifade etmelisiniz.
2. "İyi olup olmadığımı sormayı bırak. Her şey yolunda."
Pasif-agresif dil, partnerlerin sorunları hakkında doğrudan ve açık bir şekilde konuşmalarını engeller. Bu da çatışmanın çözümünü zorlaştırır ve her iki tarafın da kendini güvensiz hissetmesine neden olabilir.
Bunun yerine ne söylemelisiniz? "Gerçekten üzgünüm ama henüz bu konuda konuşmaya hazır değilim," diyebilirsiniz. Sorunlarınızı görmezden gelmek yerine, onlarla yüzleşmek ve üzerinde düşünmek için biraz zaman ayırın.
3. "Zavallısın."
Partnerinize isim takmak, bir kişinin kim olduğunun karmaşıklığını takdir etmek yerine onu tek bir olumsuz özelliğe indirger: hoşumuza gitmeyen bir dizi özelliğe sahip bir birey.
Bunun yerine ne söylenmeli? "Bu durumu ele alış şeklini beğenmedim." diyebilirsiniz. Hoşunuza gitmeyen davranışları, ne yaptıklarını ve bunun sizi neden rahatsız ettiğini ifade edin.
4. "Senden nefret ediyorum."
Hararetli, duygusal bir anda nasıl hissettiğinizi yansıtan ancak büyük resimde nasıl hissettiğinizi temsil etmeyen bir dil, zarar vericidir. Anlık duyguları aşırı genelleştirir ve iyi anlarda bile güvensizlik yaratır. Partneriniz şöyle düşünebilir: "Geçen hafta 'senden nefret ediyorum' dediyse şu anda beni gerçekten seviyor mu?"
Bunun yerine ne söylemelisiniz? "Şu anda senin yanında olmak benim için çok zor." demeyi deneyebilirsiniz. Doğru olmayan bir şey söylemeden önce sakinleşmek için bir dakikanızı ayırın.
5. "Sen kötü bir ebeveynsin."
Partnerler birbirlerinin güvensizliklerini bilirler. Bu zayıflıkları istismar eden bir dil sadece incitici olmakla kalmaz, aynı zamanda birinin zayıflığını alıp kendinizi daha iyi biri gibi göstermek için kullanarak güveni de sarsar.
Bunun yerine ne söylemelisiniz? "Bunların üstesinden birlikte nasıl gelebiliriz?" demeyi tercih edebilirsiniz. Hassasiyet alanlarını saygıyla kabul edin ve karakterlerine bir saldırı gibi hissettirmeyecek şekilde iletişim kurun.
6. "Deliriyorsun."
Partnerinizin kendisinden şüphe etmesini sağlamak amacıyla gerçekliği manipüle eden veya çarpıtan dile "gaslighting" denir ve partnerinizin gerçeklik algısını zayıflatır.
Bunun yerine ne söylemelisiniz? "Bence bu duruma verdiğiniz tepki durumu daha da kötüleştiriyor." diyebilirsiniz. Partnerinizin davranışlarından hoşlanmadığınızı, onu istediğiniz gibi davranmaya yönlendirmeye çalışmak yerine yapıcı bir şekilde ifade edin.
SAĞLIKLI ÇİFTLER NASIL İLETİŞİM KURAR?
İletişim kurmak, pratik ve bilinçli çaba gerektiren bir beceridir. İşte sağlıklı ilişkiler içinde olan insanların yaptığı üç şey:
1. "Ben" ifadelerini kullanın: Kendi deneyimlerinizden bahsedin. Partnerinize odaklanmak ve onun hatalarını veya kusurlarını işaret etmek yerine, duygularınız, algılarınız ve gözlemleriniz hakkında konuşun.
2. "Teşekkür ederim" deyin: Partnerinizle ilgili hoşunuza giden ve takdir ettiğiniz şeyleri mümkün olduğunca sık dile getirin. Bu, kendinizi birbirinize bağlı hissetmeniz için uzun bir yol kat etmenizi sağlar.
3. Sorumluluk alın: İlişkinizdeki işlev bozukluğundaki rolünüz için özür dileyin ve en iyi haliniz olmak için çaba gösterin.