O malzemeleri karıştırırsanız poğaça asla bayatlamıyor! Yumuşacık bayatlamayan poğaça tarifi...

Bu yöntemle yaparsanız ve içine doğru malzemeleri eklerseniz iddia ediyoruz poğaçanız asla bayatlamayacak! İşte puf puf kabaran ama fırından çıktığı andaki tazeliğini koruyan, bayatlamayan poğaça tarifi...

Poğaçayı yapıyorsunuz ama hemen bayatlıyorsa dert etmeyin. Bu tarifle ağzı kapalı bir kapta sakladığınız takdirde günlerce bayatlamayan poğaçalar hazırlayabilirsiniz. Çocukların beslenmesi ya da işe götürmek için bu tarifi tercih etmeniz kesinlikle doğru karar olacak. Çünkü bu tarifle yaptığınız poğaçalar en az 3-4 gün boyunca fırından çıktığı andaki tazeliğini korumayı başarıyor. İşte karşınızda bayatlamayan poğaça tarifi...

BAYATLAMAYAN POĞAÇA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için:

  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 3/4 su bardağı ılık süt
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • 1/2 paket yaş maya
  • 1/2 yemek kaşığı toz şeker
  • 6-6,5 su bardağı un
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

  • 300 gram az yağlı beyaz peynir
  • 1/4 demet maydanoz

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı ay çiçek yağı
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu

👉 PÜF NOKTASI:

  • Hamuru mayalandırma süresi son derece önemlidir.
  • Ilık olması gereken malzemelerin dışındaki tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir.
  • Un, kontrollü bir şekilde yavaş yavaş eklenmelidir. Hamurunuz çok sert olmamalıdır.
  • Kullanılan un oranı, markadan markaya değişiklik gösterdiği için 1/2 su bardağı kadar azalıp artabilir.

👉 PİŞİRME ÖNERİSİ:

  • Bayatlamayan poğaça için iç harcını zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Peynir yerine; kıyma, patates ya da patlıcan gibi farklı malzemelerle de iç harç hazırlayabilirsiniz.

BAYATLAMAYAN POĞAÇA NASIL YAPILIR?

1) Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. İçerisine önce yaş mayayı, ardından ise toz şekeri ekleyip karıştırın. Bu aşamada mayanın toz şeker ile aktif olması için en az 10 dakika kadar beklemenizi öneririz.

2) Maya aktif hale geldikten sonra içerisine zeytinyağı, yoğurt ve yumurtayı ekleyin. Sıvı malzemeleri doğru sıra ile eklemeniz hamurunuzun kabarması açısından önemlidir. Ardından tuzu ilave edin.

3) Tüm malzemeyi homojen bir kıvam alana kadar güzelce karıştırın.

4) Elediğiniz unu azar azar ekleyin. Hamur toparlanana kadar yoğurmaya başlayın. 

5) Yumuşak ve ele yapışmayacak bir kıvamda hamur elde ettiğinizde yoğurma işlemini bırakın.

6) Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatın ve bir saat mayalanmaya bırakın. Ortamın en az odaca sıcaklığında olmasına özen gösterin.

7) İç harcı için tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. 

8) Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzun içinde açın. 

9) Hamurun orta kısımlarına iç harçtan bir tatlı kaşığı ekleyip içe doğru katlayarak şekil verin. Bu aşamada poğaçayı avcunuzun içinde yuvarlamamalısınız.

10) Poğaçalarınızı tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 10 ile 15 dakika arasında tepsi mayası olması için bekleyin.

11) Tepsi mayası için süre bittikten sonra üzerine ay çiçek yağı ile çırptığınız yumurta sarısını sürün. 

12) Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kontrollü bir şekilde 25 ile 30 dakika arasında pişirin.

İşte bayatlamayan poğaçanız hazır, afiyet olsun!

Tarifimizi beğenirseniz yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!

 Kaynak: yemek.com

Sonraki Haber