O uçaklar askeri malzeme dolu

Aydınlık’ın ortaya çıkardığı İncirlik Üssü’nden Güney Kıbrıs’taki Agratur Üssü üzerinden İsrail’e silah taşınması konusuyla ilgili yeni bir bilgi ortaya çıktı. Sızdırılan Wikileaks belgeleri ise Erdoğan'ın ilk yıllarında Amerikalılara İncirlik'e dair verdiği tavizlere ışık tutuyor

İngiltere merkezli Declassified sitesi, İncirlik Üssü’nden Agratur’a giden uçağın, bir gün önce İtalya’daki ABD’nin Avrupa’daki silah ve malzeme stoğunun bulunduğu Aviona Üssü’nden İncirlik’e geldiğini ortaya koydu. Bu bilgiye göre, İncirlik’ten kalkıp Agratur’a uçan ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C 130J Hercules uçağı, bir gün önce İtalya’daki ABD’nin savaş stoklarının bulunduğu Aviano Üssü’nden İncirlik’e geldi. ABD’ye ait C-130J Hercules askeri nakliye uçağı 5 Kasım 2023’te, İncirlik Üssü’nden İngiltere’nin Güney Kıbrıs’taki hava üssü Agratur’a inmişti.

İtalya’daki Aviano Hava Üssü, “savaşa hazır stok bulunduran, ekipman bakımı yapan ve destekleyen” ABD 31. Mühimmat Filosuna ev sahipliği yapıyor. Üste konuşlanan birimin F-16’ların “mühimmat ve silahlanma gereksinimlerini destekleyen” 250’den fazla aktif görev çalışanına sahip olduğu ve 790 milyon dolar değerinde dört ayrı stok bulundurduğu belirtiliyor.

HÜKÜMET YETKİLİLERİ ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTI

Aydınlık yazarı Fikret Akfırat’ın yazısını Aydınlık 19 Kasım 2023’te manşet yapmıştı. Yazıda şu bilgilere yer verilmişti:

“ABD, Türkiye’deki İncirlik Üssü’nden İsrail’e silah taşıdı. Bu bilgi, İngiltere merkezli Declassified UK haber sitesinde yer aldı. Haberde, ABD’nin İsrail’e silah, savaş aracı, askeri teçhizat ve mühimmat trafiğinin ayrıtıları yer alıyor. Sitenin haberine göre, ABD’nin İsrail’e silah ulaştırmasında Güney Kıbrıs’taki İngiliz Agratur üssü uluslararası bir merkez haline getirildi. ABD ve İngiltere uçakları Almanya, Türkiye ve İspanya’daki üslerinden Agratur’a, oradan da İsrail’e nakliye uçuşları yapıyor. 5 Kasım’da ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-130J Hercules askeri nakliye uçağı İncirlik’ten Agratur Üssü’ne uçtu. Resmi uçuş bilgilerinin görüntülenebildiği radarbox adlı internet sitesinde, söz konusu uçuşun ayrıntıları da yer alıyor. Buna göre İncirlik Hava Üssü’nden saat 11.51’de kalkan C 130 J Hercules uçağı, İngiliz Hava Kuvvetleri’ne ait Agratur Hava Üssü’ne 12.37’de ulaştı. C-130J Hercules nakliye uçağı, 128 muharip asker ve 19 bin 600 kg kargo taşıyabiliyor.

“İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, 7 Ekim-24 Ekim arasında 40’tan fazla ABD nakliye uçağı, 20 İngiliz nakliye uçağı ve yedi ağır nakliye helikopteri Agratur’a teçhizat, silah ve kuvvet taşıdı (Haaretz, 31 Ekim 2023). Haaretz’in bir hafta önceki haberine göre uçaklara Avrupa’daki ABD ve NATO’ya ait stratejik depolardan kargo yüklendi. Gazete, ABD uçuşlarının yaklaşık yarısının “askeri yardım teslimatı” olduğunu yazıyor. İsrail’in güneyinde Negev çölünün yakınında bulunan Nevatim Hava Üssü’ne inen ABD uçakları, İsrail ordusuna silah teslim etti. Ayrıca Tel Aviv’deki Ben Gurion havaalanına inen ABD uçakları, silah ve mühimmatın yanı sıra zırhlı araçlar da taşıdı (Haaretz, 24 Ekim 2023).”

İsrail’in Gazze’yi bombalamaya başlamasından önceki iki ay içinde İncirlik’ten Agratur’a herhangi bir uçuş olmadığı görülmüştü.

PERİNÇEK: İNCİRLİK TSK’NIN DENETİMİNE ALINSIN

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek 2 Aralık 2023’te düzenlediği toplantıda İncirlik ve Agratur üzerinden İsrail’e silah sevkıyatı konusuyla ilgili ayrıntıları açıklamış ve Hükümet’e üç soru yöneltmişti:
“Buradan Cumhurbaşkanlığına tekrar soruyoruz:

Soru 1. İncirlik Hava Üssü’nden 5 Kasım 2023 günü 11.51’de kalkan ve 12.37’de Agratur Hava Üssü’ne inen ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C130J Hercules uçağının yükü nedir?
Soru 2. ABD uçağının Agratur’a yaptığı uçuşta taşıdığı yükün bilgisi Türkiye’ye bildirildi mi? Bu uçuş için, Türkiye’den izin ya da onay alındı mı? ABD’nin İncirlik’ten kalkan uçakların taşıdığı yük konusunda Türkiye’ye bilgi verme yükümlülüğü bulunmakta mıdır?
Soru 3. Türkiye makamlarının İncirlik’ten kalkan uçakların yükünü denetleme yetkisi var mıdır?”

Perinçek, devamla şunları belirtmişti:

“NATO ilişkileri içinde ABD’ye verilen İncirlik üssü, Türkiyemiz topraklarına bir hançer gibi duruyor. Öyle bir hançer ki, hem vatanımız bağrına saplanmıştır. Hem de komşularımızı tehdit etmekte ve kardeş Filistin halkına karşı ABD ve İsrail’e karşı kullanılmaktadır.Filistin halkına sadakatin ve Gazze ile dayanışmanın ilk adımı İncirlik’teki ABD Üssü’nü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin denetimine almaktır.”

WİKİLEAKS BELGELERİNDE İNCİRLİK:
‘İNCİRLİK'İ KULLANIN AMA FAZLA YAYILMASIN'

WikiLeaks belgelerinde yer alan ABD yazışmalarına göre Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığının ilk yıllarında İncirlik Üssü’nün kullanımı için Amerikalılara geniş yetkiler verdi.

Wikileaks’te yayımlanan belgelere göre 2003 Haziran ayında, Irak savaşına ilişkin ABD ile Türkiye arasında süren müzakerelerde yer alan yetkililerden Türk diplomat Suna Ilıcak, Amerikalılara Türk kabinesinin “Irak’taki insani yardım ve yeniden inşa faaliyetleri için Türk üs ve limanlarının kullanılmasını onayladığını” söyledi. Ilıcak ayrıca kararın “bir kararname şeklinde alındığını ve parlamento onayı ya da resmi bir anlaşma gerektirmediğini” de belirtti. Kararname, “mal ve malzeme taşıyan ABD uçaklarının İncirlik’e inmesini ve ardından Irak’a gitmesini” kapsıyordu.

‘İNCİRLİK’İN TADINI ÇIKARMALISINIZ’

Sızıntılara bakılırsa Ilıcak ile ABD’li yetkililer arasında yapılan görüşmelerden kısa bir süre sonra, Eylül 2003’te Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına İstanbul’da ABD Büyükelçisi Eric Edelman ile bir araya geldi. Görüşmede Edelman’ın Fırtına’ya, “İncirlik’in geleceğini nasıl gördüğünü” sordu, Orgeneral’in ise “İncirlik sizindir. Başka yerleri düşündüğünüze dair söylentiler duyuyoruz ama İncirlik eşsizdir. Yeri doldurulamaz. Size onu kullanma fırsatı verdik, bunun tadını çıkarmalısınız.” sözleriyle cevap verdi.

Belgelere göre 2003 tarihli Amerikalı yetkililer arasında yapılan bir yazışmada aynı yılın 19 Aralık günü Türk Dışişleri Bakanlığının “ABD personelinin ve ilgili teçhizatının Irak’a girip çıkması için İncirlik Hava Üssü’nün kullanılmasını onaylayan diplomatik bir nota verdiği” belirtildi. Yazışmada ayrıca “[Türk hükümeti] kamuoyuna herhangi bir açıklama yapma niyetinde değildi ve ABD’den de aynısını yapmasını istedi.” ifadelerine yer verildi.

‘ERDOĞAN İNCİRLİK KONUSUNDA DÜRÜST’

Ocak 2004’e gelindiğinde bir başka yazışmada, Erdoğan’ın “ABD Büyükelçisi’ne İncirlik’in asker rotasyonları için kullanılması konusunda dürüst davrandığı ve ABD ile stratejik işbirliğini derinleştirmeye açık olduğu” fakat böyle olmakla beraber “asker rotasyonu konusunun fazla yayılmamasını tercih ettiği” bildirildi.

Belgelere göre Amerikalı yetkililer yine 2004’te, İncirlik’i “[Irak ve Afganistan] operasyonlarını desteklemek için bir kargo merkezi olarak” kullanmak amacıyla Türk hükümetinin kapısını bir kez daha çaldı. Yazışmalarda, Erdoğan’ın bu talebi onayladığı ve “anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmak istediği”, bunun üzerine altı adet C-17 askeri nakliye uçağının ve 150 destek personelinin İncirlik’te konuşlandırıldığı belirtildi.

‘ABD YANLISI GİBİ GÖRÜNMEKTEN KAÇINIYOR’

Yine Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Şubat 2007’ye ait bir yazışmada, “İncirlik’te 60’tan fazla pilot 600’den fazla sorti yaparak alçak irtifa ve gece uçuş eğitimlerini tamamladı.” ifadelerine yer verildi.

Bir başka yazışmada ABD’li bir yetkili, 2004’te Erdoğan’ın “görevini Türklerin bize karşı olan kararsızlığını yönetmek olarak gördüğünü; aynı zamanda Amerikan yanlısı olarak etiketlenmekten kaçınmak istediğini” yazdı ve aynı yetkili, “Irak savaşı için Türk hava sahasını açtığından beri bizimle çok yakından ilişkilendirilmemeye dikkat ederken birkaç destekleyici adım da attı.” ifadesini kullandı.

Yazışmada buna ilişkin olarak ise “Erdoğan, Irak’taki Koalisyon güçleri için bir kara iletişim hattı kurulmasını kabul etti.” ve “Koalisyonu desteklemek üzere bir Türk konuşlanması için yetki verilmesini sağladı. İncirlik hava üssü üzerinden ABD birliklerinin rotasyonunu onayladı.” sözlerine yer verildi.

Sonraki Haber