O ürün enflasyona meydan okuyor, zamlanmıyor! Evde yapıldığında hazırından pahalıya geliyor...

Kış aylarının vazgeçilmezi, çocukluğumuzun en sevilen içeceği boza, yeni zamlardan sonra gündem oldu. Peki litre fiyatını görenlerin şaşkına döndüğü bozaya ne kadar zam geldi? Ayrıntılar haberimizin devamında…

Kışın giderek şiddetini artırmasıyla birlikte hepimizin çocukluk yıllarından beri en önemli geleneklerinden biri olan boza bu sefer lezzetiyle değil fiyatıyla gündem oldu. 1 litre bozanın güncel fiyatını görenler çok şaşırdı. Yaşanan enflasyona karşı bozanın fiyatını merak edenler bu haberi kaçırmasın. İşte 2023 boza fiyatları…

BOZAYA ZAM MI GELDİ?

Hemen her gün yeni bir zam haberine uyandığımız bu günlerde kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan bozanın fiyatını duyunca çok şaşıracaksınız. Geçtiğimiz yıldan bugüne neredeyse hiç zamlanmamış olarak raflarda yerini alan boza, uygun fiyatıyla vatandaşları sevindirdi. Eskişehir’de vatandaşlar kuyruğa girerek kapış kapış boza satın aldı. Litresi 60 TL’den satılan bozanın önümüzdeki günlerde zamlanıp zamlanmayacağı ise merak konusu.

Bununla birlikte evde boza yapmak isteyenlerin sayısı da pek az değil. Peki evde boza nasıl yapılır? İşte kolayca yapabileceğiniz boza tarifi:

EVDE BOZA YAPMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

2 su bardağı kalın bulgur
1/2 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı toz maya

EVDE BOZA NASIL YAPILIR?

- Öncelikle bulguru yıkayıp geniş bir tencereye alın. İyice kaynayana kadar tencereyi ocakta tutun. Eğer su buharlaşırsa ilave edebilirsiniz.

- Bulguru tencereden alarak süzdükten sonra bir kaşık yardımıyla ezin. Bulgurun posalarını ayırarak kalan kısmı tencereye koyarak soğumasını bekleyin.

- Yarım su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı maya ve 2 yemek kaşığı şekeri ekleyerek iyice karıştırın.

- Hazırladığınız karışımı bulgura ilave edin ve harmanlayın. Tencerenin kapağını kapatıp karanlık bir yere kaldırın.

Bir gün boyunca hiç ellemeden beklettikten sonra kapağı açıp karıştırın. Ardından iki gün daha karanlıkta olacak şekilde bekletmeye devam edin. İhtiyaç duyduğunuz takdirde şeker ilave edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…

MARKET RAFLARINI VURMAYAN ENFLASYON MUTFAĞI VURDU!

Her evde bulunan malzemelerle pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu tarifle çok daha uyguna boza elde etmeniz mümkün. Oldukça az malzemeyle hazırlanan boza, eğer evde halihazırda malzemeleriniz varsa çok uyguna gelecektir. Malzemeleri yeni satın alacak olanlar ise ortalama 100 TL harcayarak kendi bozasını yapabilir. Ancak tarifi hazırladıktan sonra satın almış olduğunuz ürünlerin büyük bir kısmı artacağı için daha fazla boza elde edebilirsiniz. Böylece bozanın litre başına piyasa fiyatından çok daha uyguna evde boza hazırlayabileceksiniz.

Sonraki Haber