Ocak ayında dolu dolu sanat: Tiyatro, bale ve konserler...
Baleden mehtere, klasik müzikten caza, tiyatrodan dans gösterilerine kadar her zevke hitap eden etkinliklerle dolu bir ay sanat tutkunlarını bekliyor. İstanbul’da yeni yılın coşkusunu kültür ve sanatla karşılamak isteyenler için dopdolu bir takvim hazırlandı
İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Ocak ayında sanatseverlere dopdolu bir program sunuyor. Her yaştan izleyiciyi ağırlayacak olan AKM, müzikten baleye, tiyatrodan dans gösterilerine kadar geniş bir yelpazede etkinlikler düzenleyecek. Yeni yılın ilk günlerinde TRT Radyo-3’ün 50. yıl özel konseriyle caz müzik tutkunlarını ağırlanacak. 10 Ocak'ta İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nı sahnesinde konuk edecek.
"Fırtına ve Coşku" adlı bu konser, klasik müzik severlere unutulmaz bir gece yaşatmayı vaat ediyor. Johann Strauss’un valsleri eşliğinde düzenlenen “Salute to Vienna - Yeni Yıl Konseri” ise 14 Ocak'ta izleyicilerle buluşacak. Aynı gün sahnelenecek "Rumeli Ezgileri Konseri" ise türkü severleri Rumeli'nin melodileriyle buluşturacak.
FINDIKKIRAN BALESİ
Bale tutkunları için de özel bir program hazırlayan AKM, Çaykovski’nin ünlü eseri "Fındıkkıran Balesi"ni 3 Ocak’tan itibaren farklı tarihlerde sahneleyecek. Çaykovski ve Petipa’nın işbirliği ile ortaya çıkan Fındıkkıran balesi; küçük Alman kız Clara Stahlbaum’un yeni yıl hediyesi olarak aldığı fındıkkıran oyuncağı ile ilgili rüyaların konu edildiği masal tarzı bir yılbaşı klasiği...
Sanatseverlerin büyük beğenisini kazanmış olan Fındıkkıran, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 2025 sanat sezonunda da izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor. Orkestra Şefliğini İbrahim Yazıcı’nın yaptığı Fındıkkıran’ın reji ve koreografisi Mehmet Balkan’a emanet.
RICHARD
Okan Bayülgen’in W. Shakespeare’in ölümsüz eseri III. Richard oyunundan uyarladığı “Richard”, yeni sezonda tekrar İngilizce üst yazıyla Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda seyircisiyle buluşacak. 2023- 2024 sezonunun en çok izlenen oyunlarından biri olan “Richard”, Kabare Dada ve Net Sanat tarafından hayata geçirildi.
Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Prodüksiyonu ve Yılın Dramaturgu (Dilek Tekintaş), 10. Uluslararası Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri’nde ise Yılın Oyuncusu (Okan Bayülgen), En İyi Koreografi (Dicle Doğan) ve Yılın Prodüktörü (Cemalettin Kömürcü) ödüllerine layık görüldü. Bugüne kadar 60 oyunda yaklaşık 110.000 seyirciye ulaşan ve kapalı gişe oynayan oyunda Okan Bayülgen’e, birbirinden değerli oyuncular ve canlı müzik performansıyla seyircinin beğenisini kazanan müzisyenler eşlik ediyor.
TÜRK DÜNYASINDAN EZGİLERLE MEHTER KONSERİ
Çin seddinden Akdeniz’in kuzeydeki kolu Adriyatik’e kadar olan coğrafya üzerinde Türklerin etkilerinin görüldüğü coğrafyada icra edilen farklı ezgilerden örnekleri, mehterin klasik repertuarı ile harmanlayarak İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından dinleyicilere aktarılacak.
Orta Asya ezgilerinden Anadolu ezgilerine Rumeli’den Balkanlar’a kadar İpek Yolu üzerinde Türk’ün eli değmiş her yerden örneklerin canlandırılacağı konser unutulmaz bir akşam vadediyor. Türk Dünyasından Ezgilerle Mehter Konseri; 13 Ocak 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
RUMELİ EZGİLERİ KONSERİ
Kültür ve Turizm Bakanlığının sevilen sanatçıları Şükrü Alkan ve Çimen Yalçın tarafından geçtiğimiz aylarda AKM Çok Amaçlı Salon’da yapılan ve kısa süre içinde biletleri tükenen “Rumeli Türküleri Konseri”nin ardından, titizlikle hazırlanan ve genişletilen konser repertuvarı ile sanatçılarımız yeniden bir araya geliyor.
Rumeli bölgesine ait en sevilen ve dillere pelesenk olan türkülerden/şarkılardan oluşacak bu özel konserde halk dansları ve Atatürk’ün sevdiği türküler de yer alıyor. Sanatın İstanbul’daki merkezlerinden biri olan AKM’nin eşsiz sahnesinde, 14 Ocak Salı günü saat: 20:00’de düzenlenecek “Rumeli Ezgileri Konseri”ne, Devlet Halk Dansları Topluluğu da katkıda bulunuyor.
TROYA
Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Troya efsanesine hayat veriyor. Sanat tarihinin bu ölümsüz eserine Anayurdu’ndan üç bin yıl sonra merhaba diyoruz.
Hitit Kralı Tuthalia’dan, Akhileus’a, Büyük İskender’den Roma İmparatoru Sezar’a, Pers Kralı Kserkses’ten Bizans Kralı Konstantinus’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Mustafa Kemal Atatürk’e kadar çağlar aşan dünya liderlerinin düşlerini süsleyen ışıklı şehir…
Troya yıkıntılarından yükselen çığlık ve 3000 yıllık mistik bir düşün yeniden hayat buluşu… Yitik bir mitin gölgesinde sürdürülen hummalı bir çalışma, görmezden gelinen tarihe karşı bir tarih ve müzikal bir başkaldırı sanatseverlerle buluşacak. Troya; 19 Ocak 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
LA TRAVIATA
Alexandre Dumas’nın 1848 yılında kaleme aldığı Kamelyalı Kadın romanı elde ettiği başarının ardından sadece edebiyat dünyasında değil, tiyatro ve bale gibi sahne sanatlarında da yankılanarak zamansız bir hikâyeye dönüşen ölümsüz bir eserdir.
Giuseppe Verdi’nin bu eşsiz hikâyeyi operatik bir başyapıta dönüştürdüğü La Traviata, opera tarihinin en çok sahnelenen ve hayranlık uyandıran eserlerinden biri olarak tahtını koruyor.
La Traviata, sadece bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda dönemin toplumuna tutulan bir eleştiri aynası olarak yorumlanıyor. La Traviata; 23 Ocak 20.00 Prömiyer, 25 Ocak 16.00, 29 Ocak 20.00 ve 30 Ocak 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda. Daha fazla etkinlik ve biletler hakkında bilgi için AKM'nin resmi internet sitesi ziyaret edilebilir.
ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ
Ergenlik çağındaki birkaç gencin aşırı disiplinli bir yatılı okulda geçen bu hikâyesinde, okul ve aileler tarafından üstlerine yüklenen başarılı olma sorumluluğu, ailelerinin onlar için seçtiği geleceği yaşamakla kendi istediklerini yapabilmenin önündeki engeller ve bunlarla başa çıkma yöntemleri anlatılıyor.
Okula yeni atanan John Keating, önlerine yeni bakış açıları sunarak, şiir dünyasına girmelerini, günü en iyi şekilde değerlendirebilmeleri ve Walt Whitman’ın dediği gibi hayata “kendi dizeleri ile katılabilmeleri” için farkındalıklarını artırmaya çalışmaktadır. Ölü Ozanlar Derneği; 24 Ocak 20.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.
2009 yılında elim bir uçak kazasında hayatını kaybeden dünyaca ünlü arp sanatçısı anısına ikinci kez düzenlenen Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali, 14-19 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. İlki 2020 yılında düzenlenen festival, beş yıllık aranın ardından daha kapsamlı bir programla bir kez daha dünya çapındaki arp sanatçılarını İstanbul’da ağırlayacak.
2. Ceren Necipoğlu İstanbul Uluslararası Arp Festivali programında konserlerin yanı sıra iki farklı yaş kategorisinde arp yarışmaları, oda müziği yarışmaları, ustalık sınıfları, söyleşiler ve çalıştaylar da yer alıyor.