‘Öcalan’la 60 madde üzerine anlaştılar’ iddiası

ABD’de yaşayan Kürt milliyetçi siyasetçi İbrahim Halil Baran, Öcalan’ın devlet ile 60 madde üzerine anlaştığını söyledi. İbrahim Halil Baran sosyal medya hesabından yeni 'çözüm sürecinin' listesinin tamamının elinde olduğu ve toplam 60 madde içerdiğini aktardı

ABD yapımı yeni “çözüm sürecinin” düğüm noktalarından İmralı’da yatan PKK elebaşı Abdullah Öcalan’la pazarlık konusunda iddialar gelmeye devam ediyor. ABD’de yaşayan Kürt milliyetçi siyasetçi İbrahim Halil Baran, Öcalan’ın “devlet” ile 60 madde üzerine anlaştığını ileri sürdü.

Son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında “Öcalan’ı cezaevinden çıkartma ve Meclis kürsüsünden konuşturma” çağrısı yapmıştı.

Başlatılan süreç Ankara, İmralı, Kandil ve Suriye’nin kuzeyine kadar uzanıyor. Yeni “çözüm süreci”nin hedefinde, PYD’ye dokunulmazlık ve Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin oluşturduğu terör yapılanması “Rojava”nın Türkiye himayesinde olması, Mazlum Kobani'nin yerine "Rojava" yönetimine İbrahim Biro’nun lideri olduğu ‘Peşmerga Roj’ örgütünün önerildiği konuşulanlar arasında.

Başlatılan yeni “çözüm süreci” üzerine aylardır madde madde çalışıldığı ve nihayet hazır olan yol haritasına göre, aktörlerin harekete geçirildiği iddia ediliyor.

BARAN: 60 MADDELİK LİSTENİN TAMAMI ELİMDE

ABD’de yaşayan Kürt milliyetçi siyasetçi İbrahim Halil Baran, Öcalan’ın devlet ile 60 madde üzerine anlaştığını söyledi. İbrahim Halil Baran sosyal medya hesabından yeni “çözüm sürecinin” listesinin tamamının elinde olduğu ve toplam 60 madde içerdiğini aktardı.

Bu maddeler üzerine uzun dönem çalışıldığını ayrıca belirten Baran, daha önce de sürecin yeni başlamadığını, örgüt yöneticilerinin ikna edilmesi gerektiğini, ancak herkesin hem fikir olmadığını söylemişti.

Devlet Bahçeli’nin son ‘Öcalan’ı İmralı’dan Ankara’ya çağırması ve PKK’nın tasfiyesinin DEM Parti kürsüsünden ilan edilmesi’ çağrısının tesadüf olmadığı değerlendiriliyor. Abdullah Öcalan’ın 2021’den bu yana dışarıyla görüştürülmediği ve ‘tecrit’de olduğu ileri sürülüyordu. Ancak Öcalan’nın MİT’in denetiminde söz konusu 60 maddenin üzerine yoğunlaştığı dönemde, aile bireyleri ve avukatlarıyla görüştürülmediği ayrıca iddia ediliyor.

60 MADDENİN İÇERİĞİ

İbrahim Halil Baran devlet ile Öcalan’ın anlaştığı 60 maddenin bazılarını açıkladı. Bazı çarpıcı “maddeleri” şöyle özetleyerek yorumladı:

- Öcalan Nevruz 2025’de, yani 21 Mart 2025’de serbest bırakılacak.

- Öcalan’a siyaset yasağı getirilecek.

- DEM Parti’nin Öcalan düşüncesinin ekseninde yeniden yapılanması öngörülüyor (Türkiyelileşme).

- Öcalan, Türkiye içerisinde bir yere yerleştirilmezse, Erbil’e yerleştirilmesi tavsiye ediliyor.

- PKK’nın 88 üst düzey yöneticisinin Türkiye’ye dönüşlerine izin verilmeyecek.

- Bunların 34’ünün Öcalan’la birlikte Erbil’de kalabilecekleri sağlanabilir.

- Diğerleri Norveç veya Yunanistan’a gönderilecek.

- Geriye kalan örgüt üyeleri pişmanlık yasasından faydalanacak.

- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların cezası 20 yıla düşürülecek.

- Güneydoğu’daki belediyelerin iki dilli yönetime geçilmesi.

- Güçlendirilmiş yerel yönetimler şartının kabul edilmesi.

- İlköğretimde Kürtçe’nin 8. sınıfa kadar okutulması.

- Bütün Kürt partileri Demokratik Bölgeler Partisi’nde toplanacak ve bu parti “Kürt” partisi olarak tanınacak.

- Selahattin Demirtaş’ın 22 yıl hapiste kalması hesaplanıyor (sürecin dışına itiliyor).

- ‘Rojava’nın Türkiye tarafından tanınması görüşülüyor.

- Mazlum Kobani’nin PYD’nin ve “Rojava’nın” başından alınarak görevden uzaklaştırılması isteniyor.

- Mazlum Kobani’nin yerine kimin getirileceği üzerine uzlaşılmış.

- Demoktratik Suriye Güçleri’nin (DSG), Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO) birleştirilmesi ve Türkiye’nin denetimine alınması isteniyor. DSG ideolojik sebepten ÖSO’yla bir araya gelemiyorsa, Türkiye’nin Misak-ı Milli çerçevesinde ilişkilerini düzeltmesi ve siyaset yapması isteniyor. Bu da gerçekleşemezse DSG’nin Esad’ın ordusuna katılması tavsiye ediliyor.

- Öcalan’dan PKK’nın tümden tasfiye edilmesi bekleniyor.

Sonraki Haber