Odeon Oda Korosu ve Orkestrası Bakırköy’de sezonu kapattı
Odeon Oda Korosu ve Orkestrası Bakırköy’deki İBB Cem Karaca Kültür merkezinde yapılan konserle sezonu kapattı. Koro ve Orkestranın Sanat Koordinatörleri Selim ve Kerim Altınok Odeon’un 30 yıllık sürecini Aydınlık’a anlattı
Odeon Oda Korosu ve Orkestrası Bahar Konseri 28 Mayıs Salı akşamı, Bakırköy'deki İBB Cem Karaca Kültür merkezinde yapıldı. Biz sorduk Koro Koordinatörleri Selim ve Kerim Altınok anlattı.
- Sevgili Kerim, sevgili Selim bu konser yalnız beni değil, tüm salonu mest etti. Müzikleri dinlerken oturduğumuz koltuklardan sanki yukarı yükseldiğimizi hissettik. Aydınlık okuyucularımız sizleri Satranç ve Hayat köşesinden tanıyor. Çok ilginç konuları köşenize taşıdınız. Sizler uzun bir zaman bu köşenin sevilmesini sağladınız, merak uyandırdınız. Ben de bir satranç sever olarak, bu köşenin tanıtım filmini hazırlarken, her yeni konu için araştırma yapmak zorunda olduğum bilinci ile yeni bir şeyler keşfettim. Şimdi tatil zamanı, ama eminim ki; takipçileriniz merakla sizleri tekrar köşenize dönmenizi bekliyor olacaklar. Sizin ustalığınızın sadece satrançta değil müzikte de olduğunu ben çok iyi biliyorum, sahnede de bunu gösteriyorsunuz zaten, şimdi müzik zamanı konser ile ilgili sıcağı sıcağına neler söylemek istersiniz?
BALKAN MÜZİĞİNDE TÜRK EZGİLERİ VAR
Selim Altınok: İlk bölümde koromuz çok seslendirilmiş halk türkülerini icra etti. Ardından iki İngilizce şarkı seslendirdik. Sonra konuk sanatçımız akordiyon ustası Muammer Ketencoğlu sahneye geldi, Çaldığı iki enstrümantal ezginin ardından koromuz onun nefis akordiyon nameleri eşliğinde iki güzel balkan şarkısını dört sesli olarak söyledi.
- Muammer Ketencoğlu Balkan müziklerinde ustalaşmış. Gerçi aslında Balkan müziği içerisinde Türk müziğinin de etkileri, ezgileri var.
Kerim Altınok: Evet, konserin ikinci bölümünde dünya müziklerinden seçkin örnekler yer alıyordu. Bu bölümde, "Odeon Oda Korosu ve Orkestrası" Odeon solistlerine eşlik etti.
ODEON KOROSUNUN 30 YILLIK SÜRECİ
- Koro Odeon benim takip ettiğim kadarıyla 2022 yılında çalışmalarına başladı ama sanırım bu işin öncesi de var?
Selim Altınok: Koro Odeon’un kuruluşu aslında çok eskilere dayanıyor. Biz 1991 yılında İstanbul Devlet Konservatuarı Yarı Zamanlı Şan ve Opera şarkıcılığı bölümünden mezun olduk. 1994 yılında yine böyle yaz günleriydi, Kerim ile dernekte bir gurup arkadaşımızı toparlayıp bir araya getirdik ve çok sesli koro kurduk, ilk şefler de doğal olarak bizler olduk, 10 yıldan fazla bu koro ile konserler verdik.
- Koro olarak Odeon ismini ne zaman aldınız?
Kerim Altınok: ilk başta koromuz Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesinde çalışıyordu. O zaman özgün bir ad koymayı düşünmemiştik. Bir süre sonra koro içinde bir ismimiz olsun diye sohbetler yapılmaya başlandı, araştırdık, "ODEON" öneriler arasında en çok benimsenen isim oldu.
- Okuyucularımıza bunu biraz açalım. Odeon ne anlama geliyor?
Selim Altınok: Odeon kelimesi biraz eski dönemlere ait, antik çağlar yani. Sanat yapılan üstü açık ya da kapalı mekanlara Odeon deniyormuş o dönemlerde. Bu mekanlarda müzik ve tiyatro gösterileri yapılıyormuş, halk da gelip izliyormuş.
2022’DE TEKRAR KURULDU
- Peki sonra neler oldu?
Kerim Altınok: Koro Odeon yaklaşık 10 yıl faaliyetlerini sürdürdü. Sonra hepimizin sorumlulukları arttı. Genç arkadaşlardan işe girenler, evlenenler oldu, 2005 yılında koromuz çalışmalarına ara verdi. Bu bir son değildi, Selim ile hep aklımız korodaydı. Bir gün gelip yeniden koroyu aktif hale getirme düşüncesi içimizde hep vardı.
Selim Altınok: Nihayet 2022 yılına geldik. Bu dönemde biz bazı önemli sorumluluklarımızı halletmiştik. En azından sabah 08 akşam 17 gibi bir iş mecburiyetimiz kalmamıştı.
Bu arada Bakırköy'de yeni kurulmuş "Körler ve Gönüllüler Derneği’nin çalışmalarına katılıyorduk. Çok sesli koro kurma fikrini kendilerine açtık. Başta dernek başkanı Ayşegül Hanım olmak üzere, tüm yöneticiler ve gönüllüler bu düşüncemize sıcak baktılar. Tabi koro için yeni elemanların bulunması gerekiyordu. Duyuru yaptık. Çevremizde başka korolara giden tanıdıklar vardı. Onları da davet ettik.
Kerim Altınok: Koro için önemli bir mesele de düzenli prova yapabilecek bir mekân bulmaktı. Bu sorunu da sağ olsun dernekteki arkadaşlar çözdü. Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmeler sonunda belirli bir kurs kapsamında koromuzun Bakırköy Halk Eğitim Merkezi'nde çalışması sağlandı.
Selim Altınok: Koronun kurulması için önemli bir mesele daha vardı... Koro şefinin belirlenmesi!
Yıllar önce biz koroyu kurmuş ve uzun zaman yönetmiştik. Yeni dönemde bu görevi genç bir arkadaşımıza devretmeyi düşündük. Doğrusu ya biz artık şef olmayı değil, koro içinde keyifle şarkı söylemeyi istiyorduk. Elbette deneyimlerimizi koro koordinatörü olarak paylaşmayı da düşünüyorduk.
Bu işe gönül verecek, baş koyacak birini bulmak lazımdı. Şefliği üslenecek kimse donanımlı, disiplinli, çalışkan olmalı idi.
Kerim Altınok: Yıllardır böyle bir arayışımız vardı. Sonunda Özlem Erten'i bulduk. Onunla uzun konuşmalar yaptık, bu sorumluluğu üslenmeyi kabul etti.
Selim Altınok: Özlem Hoca müzik öğretmeni ve eğitimci formasyonuna sahip. Geçen iki sezon sonunda rahatlıkla söyleyebiliriz ki, şefimiz bu konudaki beklentilerimizin fazlasını karşılıyor.
Hepimiz koro olarak şefimizi çok seviyoruz. Bu arada kısa süre içinde 30 üyeyi aştık. Hepsi birbirinden kıymetli koristlerimizle yola devam ediyoruz.
YAKINDA YOUTUBE KANALI YAYINA GİRECEK
- İyi ki böyle bir çalışma ortamına girmişsiniz. Toplumumuz bunları severek izliyor, dinliyor. Merak ettim eski korodan eleman var mı?
Selim Altınok: Evet, 1994 yılında koronun kuruluşunda henüz 12 yaşında aramıza katılan o zamanki topluluğun en küçük üyesi Serkan şimdi 42 yaşında yeni Odeon’da yine korist, ne güzel değil mi?
Bir de bizler varız o yıllardan, toplam üç kişi yani.
- Harika! Eski koro, yeni koro diye ayırıyor musunuz?
Kerim Altınok: Aslında yeni koronun temelleri ilk döneme dayanıyor. Bugün çalıştığımız repertuarda eski dönemde yaptığımız parçalar da var.
Bizim Selim ile 10 yıla yakın koro şeflik deneyimimiz ve repertuarımız hep Odeon’un ilk dönemine ait. 2022 yılında yeni arkadaşlarımızın verdiği taze güç ile tekrar bir kadro oluşturduğumuzda Odeon ismini devam ettirmeyi düşündük.
Yakında Odeon için bir Youtube kanalı da açacağız. Konser videoları ve görsellerimiz konusunda sağ olsun Toros Bey bize gönüllü destek veriyor.
ÇOK SESLİ MÜZİĞE YATKINLIK HER ŞEYDEN ÖNCE GELİYOR
Selim Altınok: Koro gören ve görme engelli üyelerden oluşuyor. Galiba görmeyenler birazcık daha fazla. Ancak emin olun ki bu bizim için önemli değil. Aramıza katılan yeni üyelerin çok sesli müziğe yatkınlıkları her şeyden önce geliyor, insanın görüp görmemesinden önce donanımlı olması, sanatsever olması önemli.
Biz koroda bir aile gibiyiz, prova aralarında kantinde beraber çay içiyoruz. Çalışmadan sonra birlikte yemeğe gidenler, evlerde toplanıp muhabbeti sürdürenler çok oluyor.
WhatsApp guruplarımız hiç boş kalmıyor. Sürekli bir paylaşım var, esprisiz bir zamanımız geçmiyor. Hem çalışıyoruz hem eğleniyoruz ve hayatı paylaşıyoruz, bundan da çok mutluyuz.
- Bu sıcak ortam sahne gösterilerinize de zaten yansıyor. Yakında konseriniz var mı?
Kerim Altınok: 28 Mayıs koronun bir yıllık çalışmalarını sergilediği son konserdi ama 9 Haziran Pazar akşamı "Pera Koro Festivali”ne katılıyoruz. Tüm okurlarınızı oraya bekleriz. Cadde Bostan Kültür Merkezi'nde olacağız.
Selim Altınok: Geçen ay Sansev Uluslararası Koro Festivaline katıldık ve iyi bir performans gerçekleştirdik. Odeon olarak Koro Tınısı Başarı ödülü aldık. Ayrıca jüri özel ödülüne layık görüldük.
EN GÜZEL ENSTRÜMAN İNSAN SESİ
Kerim Altınok: Koro eserlerimizi çalışırken görme engelli üyelerimize Braille yani kabartma notalar dağıtıyoruz. Gören üyelerimiz için de mürekkep notalar hazırlıyoruz.
Haftada iki gün prova yapıyoruz. Enstrüman çalan üyelerimizden oluşan küçük bir orkestramız da var.
Haftanın bir günü orkestra çalışmalarına, bir günü koro çalışmalarına ayrılıyor.
Koroda tercihimiz akapella yani eşliksiz sadece insan sesi ile müzik yapmak.
Aslında en güzel enstrüman insan sesi, Çok sesli koro orkestra tınısını karşılıyor. Sopranolar melodiyi söylerken, alto, tenor ve bas grupları zengin bir armoni oluşturuyor. Zaman zaman melodinin baslara, altoya ya da tenora geçtiği görülüyor. Bu yönüyle çok sesli koro muhteşem bir müzikal ortam sağlıyor. Ancak, bir o kadar da zor iş ve sıkı çalışma gerektiriyor.
Selim Altınok: Ömrümüz ve sağlığımız imkân verdiği sürece arkadaşlarımızla müzik yapmayı sürdüreceğiz. Bizim için birlikte müzik yapmadan geçireceğimiz her gün kayıptır.
- Katılıyorum, gerçek sanatçı olmanın özünün insanları mutlu etmek olduğunu sizler gösterdiniz. Çok keyifli bir söyleşi oldu, tüm çalışmalarınızda size ve koronuza başarılar diliyoruz.
Aşağıdaki linklerden Odeon Oda Korosu'nun yorumlarına ulaşabilirsiniz...
"Kalinka"
https://www.youtube.com/watch?v=9d4-9g1ze0M
"Seninle Başladı"
https://www.youtube.com/watch?v=aqqCJa8vfRY