OECD öğretmen maaşları

İngiltere’deki iktidar partisine yakın olan "Daily Telegraph" gazetesi, OECD'nin "2022 Eğitim raporu"dan bazı konuları alıntılamış. İngiltere'de şu aralar okullarda öğretmen grevleri popüler bir spor olma yolunda ilerliyor.

Ana muhalefet partisi olan İşçi Partisi çalışanların eylemlerini bazen açık olarak, bazen kınamayarak, örtülü olarak destekliyor. İktidar yandaşı gazetelerde grevleri söndürmek için haber yapma yarışındalar. Daily Telegraph'da cımbız ile OECD raporundan bazı verileri çekmiş ve şu mesajı vermiş: "Bakın öğretmenlerimiz ne de güzel maaşlar alıyorlar, üstelik saat olarak da pek de çalışmıyorlar." Yayınlanan grafiklerde İngiliz öğretmenler gerçekten saat olarak hayli az çalışıyor gibi gösterilmiş. Aldıkları maaş ise en yüksek yedinci maaş seviyesi görünüyor. Bakalım bu cımbızla çekilmiş veriler, eğitim sektöründeki emekçilerin eylemlerini ne ölçüde sönümlendirebilecek.

Raporda gözümüze Türkiye'nin yeri de çarpıyor. Öğretmen çalışma saatlerinde yıllık 1576 saat ile OECD ortalamasına yakınız. Öğretmenlerini yıl boyunca en çok çalıştıran ülkeler sırasıyla 1866, 1795, 1767 saat ile İsviçre, Almanya ve İsveç.

Öğretmen gelirlerine bakalım, dolar bazında sıralama yapılmış. Türkiye 34.000 dolar yıllık ücret ile bazı Avrupa ülkelerinden fazla ödeme yapıyor. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'dan daha çok maaş ödüyor görünüyoruz. İsrail'den de daha çok maaş ödüyormuşuz. Ancak OECD'nin ortalamasının altındayız. Elbette bu tür karşılaştırmaları dolar bazında yapmak sağlıklı sonuç vermez, alım gücü bazında yapmak çok daha sağlıklı sonuç verir ve bu bazda muhtemelen Türkiye çok daha üst sıralara çıkacaktır. Elbette öğretmenlerimize ne kadar ücret versek de fazlasıyla hak ediyorlar, malum meslek hayli özveri isteyen bir meslek. Diğer taraftan eğitim konusunda daha almamız gereken hayli yol var ve problemin esas sebebinin öğretmen maaşları olmadığı da az çok istatistiklerden belli. Cımbızla çekilen veriler bir tarafa, raporun tümüne bakarsak, eğitimin topluma yaygınlaştırılmasında son 20 yılda hayli ilerleme sağladığımız görülüyor ancak eğitim ile ilgili çoğu istatistikte Türkiye hala OECD ortalamasının altında ve bazı alanlarda maalesef hayli altında görünüyor.

Raporu iyi bir analiz etmekte fayda var: https://www.oecd-ilibrary.org/education/education-at-a-glance-2022_3197152b-en

Konu hakkında diğer bir tespit ise 2023 yılının 30 gününü doldurduk ve OECD 2022 yılı için tüm OECD ülkelerini kapsayan detaylı bir rapor yayınlanmış, (rapor 2022 içinde yayınlanmış). Türkiye’deki kamu kurumları acaba 2022 faaliyet raporlarını veya istatistiklerini ne kadar zamanda yayınlayabilecekler? TCDD’den tutun TPAO'ya, MTA'dan DHMİ'ye kadar tüm kamu kurumlarımızın verileri toparlayıp, anlamlandırıp yayınlamasının makul süresi ne olmalı? Misal TPAO web sitesine bakalım, son finansal raporlar 2018 için yayınlamış, son yıllık rapor 2020 için yayınlanmış. Kamu kurumlarımızın, kamuoyuna faaliyetlerini aktarma işini daha ciddiye almaları gerekir. Şahsi görüşüm 2 ay makuldür, şubat sonunda 2022 verilerinin paylaşılması beklenmelidir. Zaman geçtikçe verilerin politika yönlendirmedeki değeri azalmaktadır.

Sonraki Haber