Öğretmenler ara tatilde şiddet eğitimi alacak

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı kapsamında öğretmenlere ara tatilde eğitim verilecek. Eğitimi tamamlayan öğretmenler sertifika alacak. Şiddetle mücadele eğitiminde İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlı-ğının çalışmalarına da yer verilecek

Eğitim öğretim yılının ikinci ara tatili için okullarda son ders zili dün çaldı. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen için tatil başladı. Tatil sürecinde öğretmenler mesleki eğitim programlarına katılacak. Mesleki eğitim programları için 14 başlık belirlendi. Bu başlıklar arasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı kapsamında kadına yönelik şiddetle ilgili bir eğitim de yer alıyor.

ŞİDDET TÜRLERİ ANLATILACAK

Aydınlık’ın Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre öğretmenlere ve okul yöneticilerine verilecek kadına yönelik şiddet eğitiminde konu başlıkları şöyle: Şiddetin tanımı ve kadına yönelik şiddet, şiddet türleri, kadına yönelik şiddetin nedenleri, kadına yönelik şiddette Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sunduğu hizmetler, kadına yönelik şiddette mücadelede ulusal eylem planı ve il eylem planları, şiddet önleme ve izleme merkezleri, kadın konukevleri ve sunulan hizmetler, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar, kadına yönelik şiddetle mücadelede hukuki süreç.

UZAKTAN EĞİTİM

11-15 Nisan günleri arasında yapılacak mesleki çalışma programı uzaktan eğitim yolu ile gerçekleşecek. Öğretmenlerimiz, ÖBA platformu üzerinden yerleşik oldukları ilde ya da tatil amaçlı gittikleri yerlerde programa katılabilecek. En az bir eğitim faaliyetini tamamlamaları halinde mesleki eğitimlerini tamamlamış sayılacaklar.

ÖFKE VE STRES YÖNETİMİ

Öğretmenlere ve okul yöneticilerine verilecek dersler şöyle: Kadına yönelik şiddet, yönetimsel beceriler, duygu düzenleme (öfke ve stres yönetimi), enerji verimliliği, Kelime İşlemci Programı (Office Word), Hesap Tablosu Programı (Office Excel), Sunu Hazırlama Programı (Office PowerPoint), Eğitimde Web 2.0 araç kullanımı, dijital okuryazarlık (bilgi ve internet okuryazarlığı), öğretimsel liderlik Semineri, insan hakları, demokrasi ve adalet eğitimi.

Öğretmenlere ayrıca çocuklarda sorumluluk bilinci Oluşturma, çocuk işçiliği ve eğitim, Türk mangalası eğitimleri de verilecek.

MÜCADELENİN MEB AYAĞI

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı 23 Mart’ta kamuoyuna açıklandı. Plan kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koordinasyonunda, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığının 2022 yılına yönelik hedeflerini içeriyor. MEB’in yapacakları arasında öğretmenlerin eğitimleri de yer alıyor. MEB ayrıca faaliyet planı çerçevesinde liselerde internetin olumsuz etkilerinden korunma ve siber şiddet konularında seminerler düzenleyecek. Rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin farkındalıklarının artırılması amacıyla özel seminerler verilecek. Öğretmenlere kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda eğitim içerikleri hazırlanması yönünde hizmetiçi eğitimler düzenlenecek. Öğretim programlarının hazırlanması, incelenmesi ve onaylanması süreçlerinde görev alan MEB personeli kadına yönelik şiddet ve kadın erkek eşitliği konularında eğitim alacak.

ŞİDDETSİZ OKUL İKLİMİ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ara tatilde öğrencilerin dinlenmesini, spor yapmasını ve en az bir kitap okumasını önerdi. Rehber öğretmenlere ve diğer öğretmenlere kadına yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili farkındalık eğitimleri verdiklerini dile getiren Özer, şöyle devam etti:

"Şu anda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı çerçevesinde, bu yöndeki eğitimlerimizi çok daha sistematik hale getirdik. Sadece kadına yönelik şiddet değil, akran zorbalığı ve diğer şiddet türleri için de öğretmenlerimize mutlaka eğitim verilecek. Biz istiyoruz ki sadece kadına değil, hiçbir insana şiddetin uygulanmadığı, şiddete sıfır toleransın olduğu bir okul iklimi inşa edelim ve çocuklarımız, öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz bu okul ikliminde vakitlerini geçirsinler.”

7 BÜYÜKŞEHRE İKİNCİ ŞÖNİM

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 5 ana hedef etrafında şekillenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı çerçevesinde tüm taraflarla iş birliğiyle çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini ifade etti. Şiddetle mücadelede kadınlara yönelik hizmetleri çeşitlendirirken, kadın konukevlerinin kapasitelerini de genişlettiklerini belirten Bakan Yanık Bakanlığa bağlı 112, yerel yönetimlere bağlı 33, Göç İdaresi Başkanlığına bağlı 3 ve sivil toplum kuruluşuna bağlı 1 kadın konukevi olmak üzere 81 ilde 149 kadın konukevinin hizmet verdiğini aktardı. Bakan Yanık, yaptığı açıklamada "Faaliyet planımız ile bu yıl İçişleri Bakanlığımızla iş birliğinde belediyelere bağlı en az 10 kadın konukevi daha açılmasına yönelik çalışmalarımızı tamamlayacağız. Kadın konukevlerinin ihtisaslaşması çalışmalarımız kapsamında ihtisaslaşmış 13 kadın konukevi sayımızı 17'ye çıkaracağız." dedi. Şiddet mağduru kadınlar ve beraberindeki çocuklara 81 ilde rehberlik ve danışmanlık hizmeti veren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)'ne ilişkin de Yanık, "ŞÖNİM'lerdeki personel sayımızı arttıracağız. Bunun yanı sıra nüfusun yoğun olduğu illerde birden fazla ŞÖNİM açılmasına yönelik çalışma başlattık. Bu kapsamda 7 büyükşehirde ikinci ŞÖNİM'lerimizi açacağız." açıklamasında bulundu.

Sonraki Haber